5 устройства, които iPhone уби

iPhone срещу всички

Пролет е, време е за пролетно почистване. Изненадата при това пролетно почистване беше в раздела с морално остарялата техника, която събираше прах между едни списания и тонове ръководства. Докато подреждах всички боклуци в една торба и ги приготвях за прибиране в мазето (сърце не ми дава да извхърля техника) осъзнах, че повечето от тези джаджи вече не са необходими. Причините са много, но определено мобилните устройства, наричани все още мобилни телефони, са ги убили.

Органайзер
Имал съм поне две устройства от този вид. Подреждал съм си всички контакти, ставаше и за елементарни смятания. Нещо като кръстоска между тефтер и елка. Елката също е мъртва, но дори нямам таква вкъщи, за да я преместя в мазето.

Модем
Хем го обичам, хем го мразя – имам два такива в перфектно състояние. LAN интернета и ADSL бяха основните причини за смъртта на модема, а мобилния интернет го довърши. RIP та-та-та-та, зшшшш, зшшш!

Електронен часовеник за леглото
Електронен часовник над леглото. Сещате ли се кога за последно сте го ползвали? А и за какво ви е след като имате телефон. Една батерия по-малко.

Малките фотоапарати
Ултракомпактните фотоапарати умират от камерафоните. Достатъчно е да погледнете израстването на iPhone във Flickr, за да се убедите, че съвсем скоро компактните камери ще заминат в мазето. Екзотики като Sigma DP2 ще си имат ниша, но те са привлекателни за взискателни фотографи, които не искат да мъкнат със себе си DSLR и торба обективи.

iPod
Освен два iPod-а, като този на снимката, към мазето заминава един дискмен и един уокмен. Всички те споделят сходна съдба – тотално обезсмилени от мобилните телефони. Е, единия iPod умря от натиск, а другия просто реши да умре, но дори и да бяха оцелели, то сега щяха да са или подарени или да заминат в мазето.

Предполагам всичко това си го знаете, но въпросът е „Какво ще убие iPhone?“.

Такъми @ kldn

Нямаше как да остана безчувствен към призива не Еленко да опиша своите „такъми“. За голяма част от тях вече съм писал, а всички съм описал в моя профил, но разликата сега е че обяснявам защо съм ги избрал.

Ще забележите, че си падам по „стари“ марки, които имат някакъв принос към развитието на нишата, в която работят. Те невинаги са пазарните лидери или произвеждат най-добрите устройства. Но някога са били. Това ми харесва и затова ги купувам.

Поиграх си да направя снимките на такъмите под различен ъгъл и освен това си поиграх да ги ретуширам.

MacBook Pro, реколта зима 2008

Въпреки няколко досадни проблеми, този компютър е прекрасен. Изключително лек, чудесен дисплей, голям диск, бърза видео-карта, тих и изумително стабилен. Има какви ли не малки глезотии, но Unix подобната операционна система е можеби най-големия му бонус. Набъцкал съм го основно със свободен софтуер и машината е наистина производителна. Инвестицията в подобна машина е сериозна, но пък тя е толкова производителна, че няма да бъде сменена поне следващите 3 години. Изцяло консервативен избор.

Casio Beside

Casio винаги са били пионери сред производителите на часовници, като допълнително имат специфичен гийк привкус. Серията Beside е хем спортна, хем делова и може да бъде носена със сако. Пасва идеално на моите 29 години и краен стил на обличане (един ден суичър, един ден риза и сако). Този часовник е единственото бижу (освен сватбения пръстен), което си позволявам да сложа. Още по-консервативен избор.

Solgar, хранителни добавки, витамини и минерали

Пия няколко хранителни добавки. Omega 3-6-9 (риба, лен, мед. краставичка) за подобряване на храносмилането и намаляване на лошия холестерол, No-Flush Niacin за намаляване на лошия холестерол в черния дроб, L-carnitine за изгаряне на мазнините, Multiple Fibre Formula – за изчистване от токсини и лошия холестерол и Omnium – всички необходими минерали и витамини. Ориентирал съм се към продуктите на Solgar, които са едни от пионерите в бранша и предлагат безкомпромисно качество, а като допълнение продуктите им са изключително био и чисти. Цените им са сравнително поносими и като подарък дават чудесна кутийка (на снимката), в която да си държите добавките.

Внимание: кутийката с добавките не я носете в ръчния багаж на самолета, защото със сигурност ще обяснявате какви са 😉

Asics, маратонки

Имам шип на левия крак. Един ден с неподходящи обувки и почвам да куцам. Затова в момента имам само 2 чивта обувки, а от тях ползвам основно горния модел Asics. Asics са едни от най-удобните маратонки за тичане, като в класа си предлагат чудесно съотношение цена-качество. Създадени са с изключително внимание към крака и са единственото ефективно решения на проблем като шип. Избрал съм си средния им клас, като това на снимката беше най-консервативното, което предлагаха. По принцип моделите им са изключително кичозни и не стават за делова среда. За финал – изумително здрави са, като чифтът премина през ужасиите на осолена-зимна София, без въобще да му проличи.

iPhone, първо поколение

Подарък ми е, фен съм на Motorola. Ползвам iPhone като телефон – основно говоря, много рядко си проверявам пощата или ползвам мобилния интернет. Не играя игри, не инсталирам програми за пръдни или лазерни мечове. Изпитвам дискомфорт от „статуса“ и „хайпа“ около тази вещ. Следователно се притеснявам се като го вадя пред непознати. Ако това продължава ще го сменя с Motorola ZN5 или пък класиката Moto RAZR.

iPod shuffle, второ поколение

Малък, лек, 2 GB място, свири 17 часа, пълен с агресивна музика. Ползвам го само като тичам из квартала или пък съм във фитнеса. Дава ми енергия и ми помага да се откъсна от мрачните ми мисли.

Sanyo, Xacti

Тази видеокамера е идеална за блогъри. Ползвам я като снимам в магазини или на места, където на снимането не се гледа с добро око. Ползва се изключително лесно, не личи по джобовете, изключително достъпна цена (около 500 лева), приличен фотоапарат, може да се ползва и като диктофон. Мога да я нося навсякъде с мен и това няма да ми натежи.

Shure SE210

Чудесни слушалки за любители. За да им се насладите напълно трябва внимателно да прочетете инструкциите за употреба. Слагането им е церемония, но ако го спазвате ще се насладите на пълно изолиране на външните шумове и кристален звук. След няколко часа ушите започват леко да болят, затова е добре да си почивате. Избрах си точно този модел, защото по-високите класове са прекалено професионални за мен и не мисля, че ще забележа разликата. Този модел идва и с приставка за нестандартния жак на iPhone и това беше допълнителен коз.

Единствената драма, която съм имал с тях до момента, е че се навлажниха след едно посещения на фитнеса. След което едната слушалка заглъхна. Затова не препоръчвам да ги ползвате в екстремна среда или пък ако възнамерявате да се потите обилно.

Nintendo Wii

Традиция и иновация, съчетани с гениален маркетинг. Изучавам този продукт и следя с огромен интерес всички месечни доклади за продажбите му в Япония, САЩ и Великобритания. Стратегията на Nintendo да навлязат на кежуъл гейминг пазара и да избягат от hardcore феновете е феноменална, а ниската цена е recession friendly. Затова наглед немощната конзола мачка по продажби конкуренцията на Xbox и PS3. Основните ми игри са: Wii Fit, Super Smash Bros Brawl, Wii Sports и Wii Play. Офисен шампион съм на тенис, като за развлечение унижавам Еленко дори при игра с крака. За да бъда победен се налага цял екип от програмисти да ме омаломощава в продължение на часове.

Crumpler, The Slippy Fish

Мечтаех за чанта от тази марка, още като ходех по конференции за свободен софтуер. Много от хакерите ползваха чанти на тази фирма, защото са изключително здрави, изработени са ръчно, водо-устойчиви са, имат специална преграда за защита от дъжд, имат модели специално за лаптопите на Apple и дъната им защитават лаптопа от изпускане. Горещо препоръчвам въпреки сравнително високата им цена. Заслужават си всеки лев.

Заслужават да бъдат споменати:
Nintendo DS Lite, black
Chronos,USB четец за множество карти

Предавам щафетата към Ivgin, WebCrusader, Hambai, Anima, Alia и Zazie. Покажете какво имате.

Проблемите на MacBook Pro

От около месец съм с MacBook Pro и като цяло съм щастлив. Ако сте гледали промоционалното му видео, на което Джонатан Айви обяснява как са изблизали дизайна и всички малки детайли, то без съмнение у вас е останало желание да пипнете машината. Е, пипнах я – изблизана е, но има и доста грижи.

Пантите на екрана
Пантите на екрана
Извън работа ползвам компютъра в леглото. Когато си легнал няма много пози, в които да застанеш и да ползваш компютър. Основната ми е с присвити колене, като подпирам компютъра на тях. Проблемът е че пантите на екрана са толкова нежни, че ако не внимавам – той постоянно се затваря. Което е мега дразнещо.

Портът за слушалки
Пантите на екрана
Обожавам моите Shure SE210, които на книга са iPhone и iPod сертифицирани. Нямаха никакви проблеми с добрия стар MacBook. С MacBook Pro обаче имат. Дори и при най-малкото докосване от моя страна се изваждат и звукът теква по вградените тонколони на компютъра. Което в офиса не е особена грижа, защото и без това са свикнали да ги дразня, но когато това стане в 23:00 и спящата на 130 сантиметра от мен Калина се събуди – вече не е забавно. Единствените слушалки, с които това не става и аз разполагам, са стандартните за iPod. Те пък не изолират и трябва да ги слушам на тихо, щото Калина се буди дори от котешко подпръцкване.

Портовете
Портовете
Две нововъведения – нов порт за FireWire и нов порт за DVI. Естествено външният ми диск няма кабел с този формат и естествено в България не се продаваха DVI адаптори от този вид. Което значи следните проблеми – ползвам си диска през USB порта и не мога да правя презентации с компютъра. Поне докато не внесат DVI преходниците от този вид. Както казаха в магазина – „За съжаление се забавиха преходниците“. С два месеца!

Touchpad-а
Toruchpad-а
Толкова е шумен, че буди Калина. Затова ми се налага да ползвам изтегляне с двойно натискане, което се изпълнява трудно докато си легнал. През деня ползвам мишка.

Черният екран на смъртта (BSOD)
bsod
С предходните проблеми се живее лесно, но с този не съвсем. MacBook Pro разполага с две видео карти. Една, която пести батерията(NVIDIA GeForce 9400M) и една която е подходяща за 3D игри(NVIDIA GeForce 9600M GT), но харчи много батерия. На книга всичко е чудесно, но когато си пуснах игра и точно след 1 минута видях черен екран и компютърът ми замръзна – никак не се забавлявах. След четене на форуми, се отказа че проблемът идва от факта, че по време на игра мощната видео карта загрява толкова бързо, че вентилаторите нямат време да я охладят, в резултат на което компютъра забива. Проблемът бил по-скоро във вентилаторите, защото те не ускорявали правилно, но на кой му пука?

Решението е допълнителен софтуер за управление на вентилаторите. Има няколко, аз ползвам Fan Control 1.2, който съм настроил да поддържа максимална температура на компютъра до 70 градуса. Също така съм променил минималните обороти до 2000 в минута. Така по време на игра максималната температура, която съм виждал е 72 градуса и bsod-а го няма.

Други свързани с NVIDIA GeForce 9600M GT
Любимият ми е че като извадите кабела за захранването и минете само на батерия, в момента в който направите снимка на екрана (screenshot), то компютърът увисва за 20-30 секунди. Още подобни можете да прочетете тук…

Извод
Ако сте решили да си закупите тази машина, съветвам ви да изчакате следващото й поколение. Иначе ще се наложи да четете форуми, и да научите в коя точно седмица е произведена вашата машина, за да разберете специфичните й проблеми. Ето как се научава, коя седмица е произведена: Ябълка >> About This Mac >> намерете серийния номер на компютъра. Моят е Serial Number: W88487ST1G0. След това гледате третата и четвъртата буква и те формират седмицата на производство, моят е 48-ма.

Продукт: USB четец за много видове карти

Четец за карти

На пазара има много четци за карти, но този е най-добрия. Малък, евтин (21 лева) и чете всякакви видове карти (сред които SD и Memory Stick Pro Duo). Така няма да се налага да мъкнете по няколко кабела за всичките джаджи, които притежавате.

Мерси на Тони, че ми го показа.