Петък

Бясната седмица си отива и най-сетне мога да си направя равносметка. В момента седя уморен пред компютъра и разтривам слепоочията си.

1. Sofiaombudsman.bg
Стартирахме успешно страницата на Столичния Омбудсман. Освен че има стандартен форум и представителна част, черешката на тортата е живото излъчване на заседанията на Столична Община в Интернет. Това, както се сещате, не е никак просто и намесва няколко сървъра + екип от 3-ма човека, нерви, организации, политика и тн.

2. Вече работим със Станимир от LPI
Започнахме да работим със Станимир/Бургас/LPI, като той ще ни помага при миграциите на бургаските неправителствени организации към свободен софтуер. Това е началото на превръщането на InterSpace в национална организация с мрежа от партниращи организации.

3. Подобряване на климата в офиса.
Вече имаме климатик, малко хладилниче и прожектор. Скоро ще дойдат нови бюра и тн.

4. Преводите на GNOME
Пак сме в топ 5 при преводачите на GNOME, като екипът започна да работи ефективно през новата система от Subversion/Track. Резултатите могат да бъдат видени тук…

5. Mrejata.net
Успях да се преборя с доставчика ми на интернет, който подмени хъбовете и отново имам интернет. Не знам какво бяха направили, но бяха омазали собствените си DNS-и и в момента им ползвам интернета, но с офисния ни DNS.

Има и още, но не е за разказване 🙂

NeMilo Amilo (Аз, роботът 002)

След като доскоро бях наистина горд собственик на ASUS W1, преди около ден ми се наложи да сменя този прекрасен инструмент с нещо по-различно. Ако ASUS W1 ми се виждаше огромен, то Amilo M 3438 е направо чудовищен. Основната причина да заменя W1 с Amilo, е че офисът се нуждаеше от моята машина за перманентното излъчване на заседанията в Община София и се оказа, че моята машинка е идеална за случая.

Докато работех под W1, имаше няколко проблема, които не ме оставяха намира. Основното беше, че имах сериозни проблеми със звуковата ми карта под Linux, и за да слушам звук трябваше да правя магии. Друг гаден проблем беше, че под Windows имаше сериозни пробелми с видео картата Ati Mobility Radeon. Надявах се тези проблеми да опаднат при новата машина. И това почти стана.

Инсталацията на Linux под Amilo M 3438 ни отне почти цял работен ден. И това е при условие, че не сме начинаещи. Като начало Debian не се справяше добре при намирането на SATA диска, като накрая се оказа, че проблемът е в чипсета на контролера. След това дойде коронният номер – проблем със звуковата карта. Официално тя изпълняваше звук, но той не се чуваше на колонките. И така си играхме да компилираме, прекомпилираме, пачваме цял ден. И когато към 19:00 цялта надежда за успех си беше заминала – се появи магическото избавление. В пристъп на отчаяние включих слушалките ми в машината и чудо – по тях си течеше звук. Предполагам това е някакъв подъл бъг в драйвера за звуковата карта, който не праща сигнал където трябва. Цял ден звукът си беше работил, а ние сме се мъчили да го пускаме. Както и да е.

След като вече имах Debian + звук (50%), без никакви проблеми пуснахме безжичната връзка, но пък запецнахме с частните драйвери за gForce Go. Общо взето това е малък проблем, защото и без това не приритвам за 3D ускорение под Linux, но все пак този проблем ще бъде решен на следващия рунд.

Ако това ви звучи плашещо – просто не си слагайте Linux на нестандартен хардуер или пък помолете приятел за помощ.

Аз, роботът 001

По принцип никак не обичам в джобовете ми да тежат много допълнително джаджи. Въпреки това те се увеличават. В момента се размъквам с лаптоп(не го нося в джоба си), портфейл, ключове, мобилен телефон и mp3 плеър.

ipod
Вече съм горд собственик на ipod mini. Добро съотношение между цена и качество + атрактивен дизайн. Малко по-обемист е от желаното, но все пак не е огромен като по-големия му брат.

sony ericsson k500i
Новият ми телефон. Засега скептицизмът ми към новите модели телефони се потвърждава. Камерата му в никакъв случай не може да замени дори фотоапарат от нисък клас, а огромният му дисплей е в състояние да изсмуче батерията за около 5 часа. Наистина дисплеят е впечатляващ, а телефонът поддържа красиви теми, но все пак днес се изненадах как батерията падна само 1 ден след като беше заредена на 100%.

Апропо, проятно се изненадах от фактът, че сайтът на Sony Ericsson има и българска версия. За съжаление не е пълна и липсва цялата продуктова гама. Все пак е окуражаващо.

Арт активизъм

gw
Публична лекция на Джон Хенри (САЩ) и дискусия. @Червената къща

„Джон Хенри е псевдоним на един от представителите на “Института по приложна автономия” – анонимен колектив на артисти и инженери, развиващи технологии за подкрепа на критическия диалог. Членовете на колектива изхождат от виждането, че ако бъде затворено в музеите, политически ангажираното изкуство така и не достига до най-важната си публика. Изходът? Социално ангажираното изкуство да излезе на улицата!“

Горният цитат е от официалния анонс за събитието. По принцип бягам като дявол от тамян като чуя словосъчетания, които включват „арт“ в себе си, но този път нямах избор. Оказа се, че събитието е интересно. Като начало, човекът не се представяше с истинското си име, и представяше своите проекти, които според мен, трудно биха били наречени изкуство. Основната идея на организацията, от която идваше е да използват технологиите, разработени от военните, но за мирни цели. Какви технологии и какви мирни цели?

Малкият брат!
Малък робот, който раздава листовки, и по този начин се достига до различна аудитория, която не би взела листовка от човек, били то и активист)

Роботски писач на графити
Отново малък робот, който драска графити по земята. От известно време в САЩ рисуването на графити е забранено и следователно опасно. Затова, хората създават робот, с който да рисуват графитите. Основната идея, е че по този начин не те, ами роботът рисува и следователно не могат да ги арестуват. Това се потвърждава от многото им драскания, като полицията никога не ги е докосвала, когато са рисували чрез робот. Идеята се развива и в момента се занимават да ходят по разни шоута за роботи, организирани от военни и пишат „Роботите не трябва да убиват!“ и останалите заповеди на Азимов.

Карти на камерите за наблюдение (iSee)
Този проблем в България все още не се усеща, но например в Лондон има над стотици хиляди камери, които постоянно наблюдват. Това се счита за нарушаване на публичното пространство и трябва да бъде борено. За целта нашите хора създават интернет страница и софтуер с който създават карти на всички публични камери. Софтуерът позволява да си избереш маршрут, който да е максимално най-скрит от камерите и по този начин преминаването ти през града да остане незабелязано. Лично на мен идеята ми допадна. Софтуерът е свободен и вече е портнат за различни преносими устройства.

Това, което най-много ме впечатли в събитието не бяха проектите, ами начинът на представянето им. Джон Хенри е професор, но е на около 30 години. Изглежда и се държи като млад човек. Говори като такъв. През цялата презентация не си позволи да говори надуто, високопарно и концептуално за своите проекти. По скоро беше само-ироничен. Той акцентира не толкова върху технологията, колкото върху идеята. Българските му колеги правят точно обратното. Имат някаква идея, но при представянето й акцентират върху самото изпълнение, докато самата идея остава на заден план. И следователно проектите им остават неоценени.

Net_User_3

Net_User_3

В момента в InterSpace трескаво се подготвя реализацията на конференцията Net_User_3, която се случва през 2 години. Този път конференцията ще се случи на необичайно място и по необичайно време – в средата на месец август на остров Света Анастасия, по-известен като Болшевик. Конференцията се провежда в рамките на международният летен симпозиум 05trov Bolshevik, който ще се състои от 1 до 20 август 2005 на острова. С други думи, ще бъде пълна хипария.

В уютната морска атмосфера ще дебатираме върху следните въпроси и проблеми:
Отворено съдържание – FOSS Лицензи Vs Пиратство
Локализация на софтуера – Езиковото разнообразие Vs Глобализацията
Третият медиен сектор – Ролята на обществената медия като независима гражданска медия

Записването и участието е безплатно.

PS:
Не пропускайте галерията със снимките от самия остров!

Tomboy – създаването на бележки не е било по-удобно

tomboyС този пост започвам серия от ревюта за готини програми под Linux. По този начин се надявам да убедя, че работата под Linux не е безкрайно писане на команди, а напротив, може да бъде много приятна.

Tomboy е програма за водене на бележки. За разлика от класическите програмки, които имитират създаването на жълти бележки, Tomboy използва философията на Wiki, за навързване на документи. Тоест, имате възможност да създавате свързани бележки, като по този начин структурирате и подреждате своите бележки. Освен въпросното създаване на връзки между бележки, имате на разположение и мощен двигател за създаване на Wiki думи. За Wiki дума се счита всяка дума, която има повече от две главни букви в себе си. Тоест, ако напиша ВладимирПетков, „ВладимирПетков“ ще бъде зададен като Wiki дума, и при всяко нейно споменаване, системата ще създава автоматично връзка към страница с обяснение на „ВладимирПетков“. По този начин вашите бележки ще се препращат една към друга за повече информация.

Според авторите на програмата, Tomboy е софтуер, който Ви позволява да подреждате произволните си идеи. Напълно съм съгласен с това. Любопитното за Tomboy, е че използва Mono (свободната имплементация на .NET). Използвайки Mono, авторите на програмата успяха много бързо да създадат стабилен и полезен софтуер.

Връзки и снимки:
Снимка на програмата
– http://www.beatniksoftware.com/tomboy/
– http://www.go-mono.com/

Тропикана

Времето в София стана тропическо? Сутрин пече, следобед вали дъжд. Вчера беше толкова голяма жега, че чак ми се наложи да се върна по-рано от работа, за да се наспя.

Днес спечелихме проект. Пихме шампанско. Докато пътувах с таксито към нас усетих завръщането на желанието да блогвам и скоро ще опиша новата ми мания по Lineage 2. Също така ще публикувам тук, подготвяната ми от години статия за абсурдните сексистки реклами. Каква колекция от снимки имам, ох на батко.