Петък

Бясната седмица си отива и най-сетне мога да си направя равносметка. В момента седя уморен пред компютъра и разтривам слепоочията си.

1. Sofiaombudsman.bg
Стартирахме успешно страницата на Столичния Омбудсман. Освен че има стандартен форум и представителна част, черешката на тортата е живото излъчване на заседанията на Столична Община в Интернет. Това, както се сещате, не е никак просто и намесва няколко сървъра + екип от 3-ма човека, нерви, организации, политика и тн.

2. Вече работим със Станимир от LPI
Започнахме да работим със Станимир/Бургас/LPI, като той ще ни помага при миграциите на бургаските неправителствени организации към свободен софтуер. Това е началото на превръщането на InterSpace в национална организация с мрежа от партниращи организации.

3. Подобряване на климата в офиса.
Вече имаме климатик, малко хладилниче и прожектор. Скоро ще дойдат нови бюра и тн.

4. Преводите на GNOME
Пак сме в топ 5 при преводачите на GNOME, като екипът започна да работи ефективно през новата система от Subversion/Track. Резултатите могат да бъдат видени тук…

5. Mrejata.net
Успях да се преборя с доставчика ми на интернет, който подмени хъбовете и отново имам интернет. Не знам какво бяха направили, но бяха омазали собствените си DNS-и и в момента им ползвам интернета, но с офисния ни DNS.

Има и още, но не е за разказване 🙂

NeMilo Amilo (Аз, роботът 002)

След като доскоро бях наистина горд собственик на ASUS W1, преди около ден ми се наложи да сменя този прекрасен инструмент с нещо по-различно. Ако ASUS W1 ми се виждаше огромен, то Amilo M 3438 е направо чудовищен. Основната причина да заменя W1 с Amilo, е че офисът се нуждаеше от моята машина за перманентното излъчване на заседанията в Община София и се оказа, че моята машинка е идеална за случая.

Докато работех под W1, имаше няколко проблема, които не ме оставяха намира. Основното беше, че имах сериозни проблеми със звуковата ми карта под Linux, и за да слушам звук трябваше да правя магии. Друг гаден проблем беше, че под Windows имаше сериозни пробелми с видео картата Ati Mobility Radeon. Надявах се тези проблеми да опаднат при новата машина. И това почти стана.

Инсталацията на Linux под Amilo M 3438 ни отне почти цял работен ден. И това е при условие, че не сме начинаещи. Като начало Debian не се справяше добре при намирането на SATA диска, като накрая се оказа, че проблемът е в чипсета на контролера. След това дойде коронният номер – проблем със звуковата карта. Официално тя изпълняваше звук, но той не се чуваше на колонките. И така си играхме да компилираме, прекомпилираме, пачваме цял ден. И когато към 19:00 цялта надежда за успех си беше заминала – се появи магическото избавление. В пристъп на отчаяние включих слушалките ми в машината и чудо – по тях си течеше звук. Предполагам това е някакъв подъл бъг в драйвера за звуковата карта, който не праща сигнал където трябва. Цял ден звукът си беше работил, а ние сме се мъчили да го пускаме. Както и да е.

След като вече имах Debian + звук (50%), без никакви проблеми пуснахме безжичната връзка, но пък запецнахме с частните драйвери за gForce Go. Общо взето това е малък проблем, защото и без това не приритвам за 3D ускорение под Linux, но все пак този проблем ще бъде решен на следващия рунд.

Ако това ви звучи плашещо – просто не си слагайте Linux на нестандартен хардуер или пък помолете приятел за помощ.

Аз, роботът 001

По принцип никак не обичам в джобовете ми да тежат много допълнително джаджи. Въпреки това те се увеличават. В момента се размъквам с лаптоп(не го нося в джоба си), портфейл, ключове, мобилен телефон и mp3 плеър.

ipod
Вече съм горд собственик на ipod mini. Добро съотношение между цена и качество + атрактивен дизайн. Малко по-обемист е от желаното, но все пак не е огромен като по-големия му брат.

sony ericsson k500i
Новият ми телефон. Засега скептицизмът ми към новите модели телефони се потвърждава. Камерата му в никакъв случай не може да замени дори фотоапарат от нисък клас, а огромният му дисплей е в състояние да изсмуче батерията за около 5 часа. Наистина дисплеят е впечатляващ, а телефонът поддържа красиви теми, но все пак днес се изненадах как батерията падна само 1 ден след като беше заредена на 100%.

Апропо, проятно се изненадах от фактът, че сайтът на Sony Ericsson има и българска версия. За съжаление не е пълна и липсва цялата продуктова гама. Все пак е окуражаващо.

Арт активизъм

gw
Публична лекция на Джон Хенри (САЩ) и дискусия. @Червената къща

„Джон Хенри е псевдоним на един от представителите на “Института по приложна автономия” – анонимен колектив на артисти и инженери, развиващи технологии за подкрепа на критическия диалог. Членовете на колектива изхождат от виждането, че ако бъде затворено в музеите, политически ангажираното изкуство така и не достига до най-важната си публика. Изходът? Социално ангажираното изкуство да излезе на улицата!“

Горният цитат е от официалния анонс за събитието. По принцип бягам като дявол от тамян като чуя словосъчетания, които включват „арт“ в себе си, но този път нямах избор. Оказа се, че събитието е интересно. Като начало, човекът не се представяше с истинското си име, и представяше своите проекти, които според мен, трудно биха били наречени изкуство. Основната идея на организацията, от която идваше е да използват технологиите, разработени от военните, но за мирни цели. Какви технологии и какви мирни цели?

Малкият брат!
Малък робот, който раздава листовки, и по този начин се достига до различна аудитория, която не би взела листовка от човек, били то и активист)

Роботски писач на графити
Отново малък робот, който драска графити по земята. От известно време в САЩ рисуването на графити е забранено и следователно опасно. Затова, хората създават робот, с който да рисуват графитите. Основната идея, е че по този начин не те, ами роботът рисува и следователно не могат да ги арестуват. Това се потвърждава от многото им драскания, като полицията никога не ги е докосвала, когато са рисували чрез робот. Идеята се развива и в момента се занимават да ходят по разни шоута за роботи, организирани от военни и пишат „Роботите не трябва да убиват!“ и останалите заповеди на Азимов.

Карти на камерите за наблюдение (iSee)
Този проблем в България все още не се усеща, но например в Лондон има над стотици хиляди камери, които постоянно наблюдват. Това се счита за нарушаване на публичното пространство и трябва да бъде борено. За целта нашите хора създават интернет страница и софтуер с който създават карти на всички публични камери. Софтуерът позволява да си избереш маршрут, който да е максимално най-скрит от камерите и по този начин преминаването ти през града да остане незабелязано. Лично на мен идеята ми допадна. Софтуерът е свободен и вече е портнат за различни преносими устройства.

Това, което най-много ме впечатли в събитието не бяха проектите, ами начинът на представянето им. Джон Хенри е професор, но е на около 30 години. Изглежда и се държи като млад човек. Говори като такъв. През цялата презентация не си позволи да говори надуто, високопарно и концептуално за своите проекти. По скоро беше само-ироничен. Той акцентира не толкова върху технологията, колкото върху идеята. Българските му колеги правят точно обратното. Имат някаква идея, но при представянето й акцентират върху самото изпълнение, докато самата идея остава на заден план. И следователно проектите им остават неоценени.

Net_User_3

Net_User_3

В момента в InterSpace трескаво се подготвя реализацията на конференцията Net_User_3, която се случва през 2 години. Този път конференцията ще се случи на необичайно място и по необичайно време – в средата на месец август на остров Света Анастасия, по-известен като Болшевик. Конференцията се провежда в рамките на международният летен симпозиум 05trov Bolshevik, който ще се състои от 1 до 20 август 2005 на острова. С други думи, ще бъде пълна хипария.

В уютната морска атмосфера ще дебатираме върху следните въпроси и проблеми:
Отворено съдържание – FOSS Лицензи Vs Пиратство
Локализация на софтуера – Езиковото разнообразие Vs Глобализацията
Третият медиен сектор – Ролята на обществената медия като независима гражданска медия

Записването и участието е безплатно.

PS:
Не пропускайте галерията със снимките от самия остров!