King Kong

Филмът е чудесно забавление. Голямата маймуна троши, скача и реве. Единсвеното по-голямо нещо от Кинг Конг, е носът на Ейдриън Броуди, който успешно го използва като щит и шнорхел в по-напечените моменти.

Да освободим свободния софтуер


Да, това са 50 диска с Ubuntu.

Както винаги дисковете с Ubuntu пристигат точно тогава, когато си забравил, че си си ги поръчал. И този път стана така. За разлика от предишния път, сега бях поръчал 100 диска, което явно не остана незабелязано от митниците. Или поне така си мислех. Вместо дисковете да дойдат в офиса, пристигна една смотана бележка, че съм получил пратка от Холандия. Толкоз. Да отида да си я прибера от митницата. Галя, която има опит при борбата с митници, ме изглежда съжалително и ми пожела успех при освобождаването на пратката. Преди 2 седмици тя се бореше да вкара в България една изложба, която съдържаше „70 килограма ел. уреди“. Когато излагаш видео и звуково изкуство, изложбите са най-различна техника. Много е трудно да убедиш митниците, че няма да продадеш техниката. Но това е друга история за друго време. Да се върнем на моето Ubuntu.

Та избръснах се и отидох до митницата. Намира се зад новата автогара в София. Влязох с идеята, че ще се боря с някакви дебили и че ще трябва да им доказвам, че 50-те комплекта дискове са легални и няма да ги продавам. Бях приятно изненадан, когато една много заспала дама зад мръсно гише ми съобщи, че трябва да дам 4 лева и да ходя на някаква друга каса. Оказа се, че ме викат там, защото докато идвали дисковете са ги намокрили и опаковката им се е скъсала. При повредена опаковка имам право на възражение. Възражение нямам. И така свободният софтуер беше освободен от българските митници. В момента го раздавам на колеги и посетители в InterSpace. Решил съм тази пратка да я раздам предимно на хора, които нямат GNU/Linux или пък са много начинаещи потребители. Със сигурност ще запазя малко за следващия ми курс в ИПАЕИ, където обучаваме системни администратори.

Въпреки еуфорията около Ubuntu, в момента Петър ми инсталира FreeBSD. Ще го ползвам за тестовите версии на GNOME.

Локализация! Локализация! 2

От доста време се мъча да намеря време и да започна организирането на конференцията за преводи на свободен софтуер – „Локализация! Локализация! 2“. За жалост номинално ще пропуснем 2005-та година и ще я направим през януари 2006-та година. Какви са причините за забавянето? От една страна изключително натоварената ми програма, от няколко месеца съм в нещо като непрестанен-работен-транс, който няма да ме пусне скоро. Освен личната ми заетост, имах желание конференцията да бъде организирана извън София. Пробвах с различни партньори (организации), но липсваше интерес към подобен род събитие. Не знам защо, но всички потенциални партньори на подобно събитие ни третираха като касичка и искаха от нас да им заплатим партньорството. Това никога няма да стане, защото „Локализация! Локализация!“ няма пряко финансиране.

След поредния ми неуспешен опит да намеря локален партньор, който да ни помогне с организирането на конференцията реших да променя малко концепцията и да се обединя с някой, който прави подобни неща. Следващата „Локализация! Локализация!“ ще бъде организирана съвместно с конференцията на „Линукс за българи„. Разговарях с Мирчо и имам свободата да оформя концепцията за самото събитие. Затова сега мисля концепция.

Това, за което веднага се сещам, е конференция посветена на превода на различните дистрибуции. Ще се радвам ако преводачите на Ubuntu/SUSE/Mandriva/Fedora и т.н. проявят интерес. Също така ще се радвам да видя и преводачите на Mozilla Firefox сред лекторите. Предишната конференция беше насочена към преводите на работни среди, сега може да я организираме към преводите на дистрибуции и техните специфични инструменти. Ще се получи интересно и полезно, защото ще има още запознанства и като краен ефект може да почустваме по-стандартизирани преводи на работните среди и инструментите предоставяни от дистрибуциите. Това е едната идея.

Втората ми идея е да направим конференцията не толкова „репрезентираща“, ами по-практична. Тоест да се проведат серия от обучителни лекции, които да засягат по-техническите аспекти на локализацията. Това също ще бъде интересно и полезно.

Ако искате да се включите в организирането или пък имате идеи как да бъде организирана конеференцията – пишете ми.

Филмът за Net_User_3

От няколко месеца Евгени Василев работи усилено върху направата на филм за конференцията Net_User_3. Филмът вече придобива завършен вид и остават няколко малки детайла за до-уточняване. Детайли като имената на организациите на основните участници. Затова и публикувам тук снимки от филма с част от участниците от България. Ако някой намира грешки в името на организацията, която представлява или грешка в собственото си име – нека ми пише.


Мястото.


Йовко.


Тони.


Пейо.


Аз. Информацията за мен е вярна 😉


Сашо.


Христо.

Филмът ще се разпространява чрез системата за торенти на InterSpace, а най-вероятно лицензът му ще бъде някой от вариантите на Creative Commons. Когато това стане – всички ще разберат.

P.S.: има правописни грешки в превода.