Pipe.bg

От 2 дни пуснахме „социалната мрежа за връзки“ на Икономедиа, а именно pipe.bg . Тези два дни бяха доста бурни – получихме наистина градивна критика, коментари, поздравления. В сайтът не се появиха сериозни проблеми, а много хора си направих профили и започнаха да пубикуват новини и да оценяват публикуваните новини.

Лично аз имах нужда от такъв проект, от както съм в Икономедиа. Нещо, което не е пряко свързано със сериозни новини или анализи, нещо, което си няма специално посветен екип от хора и голям ангажиращ бюджет. И го направихме заедно с колегите. Еленко направи чудесен превод, голяма част от хората в отдела се ангажираха да пускат новини, маркетинг отдела помогна с лого и концепция, а Сергей затвори над 60 билета свързани с нашите капризи около системата. Наистина се забавлявахме докато пуснем този сайт и това е най-важното. Все пак много от нас имаха нужда от някакво хоби на Интернет отдела в Икономедиа. Получихме го.

И като всяко достойно хоби замислихме всичко да е възможно най-лесно и просто. Използвахме свободната система pligg, разчитаме на вътрешно-фирмената ни общност за първоначалния старт, допълнителни разработчици, изключително минимален бюджет (за нас) и автореклама по сайтовете ни като ракета носител.
Ето и мнението ми за основните критики към сайта:

1. Дизайнът не е оригинален и не дава добра идентичност

Да, наистина ползваме стандартната тема на pligg, но тя е и най-добрата. Също така другите български сайтове, които ползват тази система, са си избрали различна тема. В близките два месеца не планираме да сменим дизайна на сайта, защото мисля, че това не е най-важното. Дори и само с лого, сайта си има собствен облик. Мисля, че за този тип сайтове най-важното е потребителите да се ориентират възможно най-бързо във възможностите, затова и структурата на сайта трябва да бъде възможно най-традиционната и позната за всички. Все пак най-важното е дали хората ще добавят новини и дали ще оценяват добавените новини. Всичко останало е някакъв далечен плюс.

2. Свободният софтуер не е за бизнес и изборът на pligg ни ограничава

Това не е вярно. Ако свободният софтуер не ставаше за бизнес, тогава нямаше да има милиони сървъри и крайни потребители, които да го ползват. Изборът на pligg като двигател ни носи, евтино и стабилно развитие, както и добър пакет от възможности пред потребителите. Не знам каква точно гъвкавост губим, при условие че искаме да поставяме връзки към интересни сайтове и туй то. За тази цел системата си работи идеално. Отново да кажа – най-важното за този тип сайтове е обществото около тях и качеството на качените връзки.

3. Има твърде много подобни сайтове

И к’во от това? Повече трафик за всички. Вижте колко много форуми, пощенски списъци, блог портали и прочее има. Разнообразието е хубаво нещо. Различните сайтове имат различни философии и стратегии, ще бъде любопитно, дали някоя от тях ще се наложи. Също така предполагам хората ще участват във всички мрежи, за да си гарантират възможно най-много посетители.

Ще бъде интересно.

Следващата версия на Блогосфера

Към първо число се задава следващата версия на Дневник, а това означава, че Блогосфера също ще получи грижи. Новото този път ще бъде промяната на двигателя зад нея, като това ще реши проблема с грешното интерпретиране на датите. Няма да има сериозни визуални промени.

Моментът е подходящ за добавяне на нови блогове – ако се сещате за някой интересен блог – пратете ни го на blogosfera@economedia.bg за да го погледнем.

Бутон за Блогосфера

Писна ми от досиета

Писна ми да ме облъчват с темата за досиетата и цялата параноя около ДС. Минаха почти 20 години от времето, когато всичко това е имало значение. Не искам да живея с миналото и неговите проблеми.

Краят на отпуската…

… е утре. Прекарах я основно в почивка и бебешки режим (храна и сън). Наистина съм доста отпочинал, стресът намаля и съм готов за подвизи. А възможности за подвизи ще има 🙂