Моите странни хобита: да се хващам на бас за причината за задръстванията

По време на задръствания се хващам на бас с останалите в колата, каква е причината за задръстването. Тези басове имат следния полезен ход:

1. Задръстването става интересно, защото всеки се надява да е победител. Или ще е катастрофа или ще е развалена кола или просто ще има задръстване. Всеки се надява за неговия избор и така задръстването е интересно.

2. След като задръстването премине винаги ще има поне един щастлив, защото е познал. Ако сте се хванали на бас за пари или бира – още по-хубаво.

OpenOffice.org 3.0

OpenOffice.org 3.0

В сянката на големите-монилитни-гърмежи от Apple, някак си остана незабелязана новината, че излезе нова версия на OpenOffice.org.

Ето и шокиращите промени:

Поддръжка на МacOS X
Вече не се налага да инсталирате X11, за да имате OpenOffice.org. Тоест, по-добра интеграция с работната среда и по-високи скорости. Ако сте потребител на MacOS X, разбира се.

ODF 1.2
Стандартът за обмяна на данни. От днес започвам да лобирам, това да бъде стандарта за обмяна на данни в Икономедиа.

Подобрени филтри за внасяне на данни от Microsoft Office
Вече може да работите с .docx, .xlsx, .pptx и т.н. Но понеже имате OpenOffice.org тази възможност ще я ползвате само, за да отваряте документи, които някой ви е пратил. ODT е доста по-добър от тези файлови формати, най-вече защото не загробва данните ви.

Пълен списък с най-сериозните нововъведения тук…

Исторически личности – жени

Исторически личности - жени

Към галерията с аватари на исторически личности в профилите на Дневник и Капитал, вече има и снимки на жени. А по-точно: Жана Д’Арк, Елизабет I, Маргарет Тачър, Мария Кюри, Амелия Ерхарт, Голда Мейер, Майка Тереза, Райна Попгеоргиева, Индира Ганди и Валентина Терешкова.

Протести

„Защо хората излизат навън и се опитват да протестират…
или се опитват да направят нещо? Това не е безумно насилие.

Безумно насилие е да си седите, блъскате наркотици, гледате MTV… и после си намирате работа и се размотавате. За мен това е насилие.

Целенасоченото нанасяне на имуществени щети или разрушението на имущество е необходимо.

То просто… то излиза извън границите на политиката, такава, каквато я познаваме.

Какво постигате като държите табела с надпис и протестирате както обикновено? Наблюдавам такива неща от десетилетия – те нищо не променят. Хората не им обръщат никакво внимание. И защо да им обръщат? Те не заслужават никакво внимание!

Но когато хората се бият… това вече е нещо! Това приковава внимание, и би трябвало, защото е истинско.

Това не е просто символичната игра на: „О, това ме кара да се чувствам добре, имам си своята табела с надпис.“- и разни такива.

Е, на мен не ми пука за това. Ако това бе действително, ако не бе така неефективно…
Бих го направил по скоро мило, учтиво и мирно…

Никой няма да е в опасност, никой няма да пострада, никой няма да бъде арестуван… никой няма да бъде ударен от полицай, дори един прозорец няма да е счупен. Идеално!

Просто не става така. Не става по този начин.

Джон Зерзан в „Излишък: Тероризирани да бъдем консуматори.

Сетих се за горния пасаж, докато четях импресиите на Ясен от днешния протест за свободата на интернет.

През последните няколко години имаше много протести, но не отидох на нито един, защото те се използват за извличане на политически дивиденти, а не за решаване на проблеми. Фалшивото лидерство, което ни се предлага, е вредно, защото то не само, че няма да реши проблемите, но и ще ги маргинализира.

Затова, без мен.