Боят настана!

Преди време ИнтерСпейс участва в изготвянето на проекто-закон за използването на свободен софтуер в държавната администрация. Законопроектът беше внесен от депутатите Стойчо Кацаров и Иван Иванов. Спомням си срещите и колко романтично си представяхме прокарнето на подобна идея. В крайна сметка законопроектът не беше приет, но самото му внасяне имаше голяма стойност, защото за пръв път идеите на свободния софтуер бяха коментирани от трибуната на Народното събрание.

В момента се работи по нов законопроект, който цели задължаването на държавната органи и администрация да разпространяват своите актове не само в .doc или .pdf ами и в отворен формат. За съжаление дори и за нещо толкова малко не сме дорасли да се случи без проблеми. Гениите от Министерски съвет(МС) и Държавната агенция по Информационни технологии и съобщения (ДАИТС) се изказват, че няма нужда документите създавани от държавната администрация да бъдат разпространявани и в свободен формат. Явно от всеки се предполага, че ще си закупи Microsoft Office, за да се информира за своите задължения и права.

Да си призная, след опита за прокарване на закон за употребата на свободен софтуер се отказах да се занимавам с подобни неща. Йовко обаче не се е отказал и е написал любопитно мнение/призив по гореспоменатата история. Прочетете го и ако сте съгласни с него – изпратете писмо на посочените адреси.

Както казах: „Боят настана!“