Хапки

След като от година имам проблеми със стомаха, най-накрая реших да направя нещо в посока подобряване. Получих доста съвети за диетолози и ограничаване на храната, ходене на фитнес и прочее мерки. В крайна сметка реших да опитам да се храня по-здравословно, но без да се ограничавам от месо. За целта реших да спазвам следните правила:

1. няма да ям нищо пържено;
2. няма да ям нищо мазно, например софийска баница;
3. ще пия само минерална вода;
4. ще огранича консумацията на храни, които не са обработени, следователно всичко, което слагам консумирам ще е обработено термично;
5. ще се опитам да ям повече зеленчуци и супи.

За да бъда технически подготвен, трябваше да закупя някакъв подходящ тиган, който да позволява печене без мазнина, и в който лесно и бързо да мога да приготвям пилешко месо и зеленчуци. Хубавото е че Ивелина имаше същата идея от доста време и споделя моето решение да готвим малко по-здравословно и двамата прелетяхме в Технополис.

В технополис има един много забавен щанд, където в стил WS Teleshop някакъв много надъхан младеж ти обяснява с часове с какво техните продукти са по-качествени от продуктите на Tefal, например. За целта той изнася цяло шоу, като дори ти приготвя сандвич и месо, което да опиташ. Да си призная, щях да му купя тигана още преди да си отвори устата, но се наложи да изслушам около 15 минутна лекция за качествата на техния титаниев тиган. С Ивелина искренно се забавлявахме и решихме, че следващия път когато дойде там ще бъдем гладни и ще се престорим, че искаме да закупим нещо, след което той ще ни приготви нещо за хапване и ние ще си заминем.

Решението ми да закупя такъв тиган, дойде от една история на баща ми, който докато беше в Полша, беше чул за някакъв легендарен руски чугунен тиган, който поляците се избили да го купуват. След това той ми разказа, че докато живееше в Рим, си е готвил с един огромен чугунен тиган, и е готвел изцяло без мазнина. Винаги докато описваше как си е приготвял месо всичко ми звучеше много вкусно и лесно за приготвяне и аз винаги завиждах и иска да имам подобна възможност. Е, вече имам.

Вече от около седмица спазвам горните правила и мога да докладвам за следното:

1. чувствам се много тонизиран;
2. сутрешното гадене докато си мия зъбите изчезна;
3. спя почти непробудно през нощта, от около година имах сериозно проблеми със съня;

За мен това е голям напредък. Вече се будя в 9:00, като преди това ставах в 7:00 защото не може да спя. Така се получава, че винаги имам около 2 часа сутрин, когато съм буден и няма какво да правя. Решил съм да възобновя практиката ми да подтичвам в скромен джогинг, само че сутрин. Будя се, ставам, тичам около 3 километра, къпя се, закусвам и заминавам за работа. Всичко звучи чудесно, но аз съм се убедил, че притежавам завиден мързел за подобни неща и от няколко години се каня да започна подобен режим на живот. Надявам се, здравословното хранене ще ми помогне да се настроя живота си на по-здравословна вълна и наистина да отделя малко време за спорт.