Писна ми от досиета

Писна ми да ме облъчват с темата за досиетата и цялата параноя около ДС. Минаха почти 20 години от времето, когато всичко това е имало значение. Не искам да живея с миналото и неговите проблеми.

26 коментара към “Писна ми от досиета”

 1. Напълно съм съгласен. Прекалено късно е за равносметки.
  Да гледаме какви престъпления правят обществените фигури сега, а не дали са редактирали книги под смешни псевдоними преди 20 години.

 2. Съвсем не ти е писнало.
  Пак нямаше да се случи, ако Европата не ги бе натиснала.
  И ако в твоето семейство и близък кръг няма пострадали, то в моето има.

  Искам възмездие за причинените страдания на мен и тия след мен от тия преди мен !
  Искам ги на подиума да разкажат.
  Искам да обяснят причините си.
  Искам да рационализират мотивите си.

  Искам България да е в групата европейски страни, които отвориха миналото си, а не руската република на балканите, в която е възможно президента ти да е доносник.

  И
  не изпитвам нищо към тия хора или жертвите им.
  Искам обективна история. Искам аз да преценя.

  Всичко на масата. Веднага.

  Ако чуя още веднъж че Георги Марков И Петър Увалиев са били агенти или подобна ужасна глупост, ще си купя пушка. А това не е добре за социалния мир, повярвайте ми Красимир Райдовски, говорител на пресцентъра на Министерски съвет при кабинета на Жан Виденов
  Днес сте лицето, дето мразя !

 3. може би нямаше да се говори толкова за досиета, ако доносниците (и назначените от тях роднини) имат доблестта да се саморазкарат от политиката и екрана на телевизора

  който е продал съседите си по комунизма, ще ги предаде и сега. трябва ли да му дадем ключовете от „склада“?

 4. Не съм съгласна. Просто тези хора трябва да ги „няма“ не заради миналото, а заради настоящето и бъдещето. Ми те са някакви морални трупове, тяхното мислене е изцяло увредено. Как ще ръководят борбата с корупцията? Това е 100% цинизъм.

  Аз съм за смърт, на площада, бавна и мъчителна. Няма „амъ“. Искам всички имена, до едно да престанат още днес да бъдат политици веднага. И съм сигурна, че това публикуване на имената, макар и да не предизвика някакви масови изяви, ще окаже влияние в бъдеще.

 5. Това е поредното доказателство за безидейността на съвременната ни политика и журналистика. Все се въртят около едни и същи теми години наред.

 6. Здравейте!

  Обществените фигури извършват престъпления сега именно защото никой не им потърсил отговорност за престъпленията, които са извършили преди.

  Никой не иска да живее с миналото и неговите проблеми, но загърбването на това означава да реабилитираме престъпниците и да си кажем с ръка на сърцето – „Еми какво да се прави, било каквото било“. Знаете ли защо се получава пренасищане на темата – защото гражданско общество, което да потърси отговорност на престъпниците – няма.

  Именно забравата е крачката, която може да доведе до повторение на черните събития, които са се случвали преди.

  Предлагам една статия по темата, както и една книга (има я онлайн).

  http://nabludatel.blogspot.com/2007/09/blog-post_07.html

  Поздрави!

 7. @Симион – от къде си толкова сигурен, че всеки сътрудничил на ДС е престъпник? Мисля, че генерализирането никога не е довело до нещо добро. Съжалявам, но именно заради това приравняване на „сътрудник=престъпник, следователно трябва мъст“ ми е противно и не желая да слушам за него.

  @Биляна – методите ти са доста сходни с тези на комунистите в Китай и на тези, дето искаш да ги разстреляш. Замисли се.

  @ннаме – подобно на Симион приравняваш. Аз просто не съм съгласен, че всеки сътрудник е престъпник. Възможно ли е заради това наложено от обществото и медиите приравняване, много хора да не искат да се разкрият? Защото това ще е причина за едно огромно оплюване?

 8. Че коя държава няма тайни служби? България и имала по времето на социализма, има сега и за в бъдеще ще има. Голямото количество от тия хора тогава просто са ходили на работа и са си изпълнявали задълженията, служили са на държавата така, както в момента правят много други – административни служители, полицаи, служители в днешните секретни служби. Били доносничели…

  Тогава това е било държавна политика и почти задължение на всеки – жителите на блока са докладвали на доомоуправителя, служителите в предприятието – на партийния директор, войниците – на политофицера…

 9. Добре де не е ли по-добре тогава да се отворят напълно и изцяло досиетата и да се види кой какво е правил? В крайна сметка нещата които седят в тези досиета вероятно отдавна вече не са държавна тайна? Защо трябва да „забравим“ и да „простим“ на всички работили и помагали на тоталитарен режим? Пък нека всеки сам за себе си да предцени кой е добър и кой лош герой 🙂

 10. @Камен – какво значи „по-добре“, когато само свързването на името ти със службите за много хора означава „доносник“ и „престъпник“?

 11. точно като се отворят архивите ще се разбере кой е редактирал малотиражни книги за македония и кой е „издавал“ билетите за Белене. с „писна ми да слушам“ ти генерализираш целата тема като изчерпана и излишна 😛

  пълното отхвърляне на хората с досиета има и добра страна – подмладява се личния състав и се дава път на хора с непромити мозъци

  63 години комунизъм – айде стига толкоз 🙂

 12. Предполагам си прав за цялостното генерализиране :), ама наистина ми писна да ми натрапват всичко това. Просто ми се повръща от тази тема.

 13. Има много по-важни теми, с които да се заеме общественото съзнание, от това кой старец какво е правил в младостта си.

  Мене не ме интересуват агенти и държавна сигурност – интересува ме свалянето на данъците и квази-данъците, спешни реформи в образованието и здравеопазването, допускане на частни и чужди университети, болници и здравни застрахователи, въвеждане на трети стълб на пенсионната система…

  Много ще е хубаво всички виновни да бъдат „разобличени“ (като гледам президента колко силно се е притеснил 😉 ), ама дайте да гледаме първо какво ще правим утре, вместо да се вторачваме в миналото сякаш времето е спряло.

 14. Щото след 30 години когато пенсията ти е 100 лв щото пенсионния фонд е останал само един и държавен, не те лекуват качествено и ти искат рушвети в болницата щото здравната каса е една и държавна, тогава надявам се да те топли мисълта, че може да си зле, ама „ДС са разобличени“.

 15. @kaladan: аз естествено не искам да убивам никого, точно тези думи са преувеличение, художествено, и мислех, че е ясно. Не мисля, че съм близо до китайците и спокойно, аз доста мисля 🙂

  Но съм ЗА публикуването, колкото и да е болезнено. Както вече казах – заради бъдещето. Съжалявам, че темата ти е омръзнала, но мисля че точно в момента трябва да се държим „мъжки“ и да издържим медийния натиск, защото има смисъл.

 16. Kaladan, сега ще ти кажа кое е престъпно каза:

  Президентът доносник, известен като Гоце, каза че не е знаел. И веднага вирусът Ми аз не знаех се разпространи по останалите ДС.

  Ти си подавал заявление за работа, нали
  Е, така и Седефчев
  Цяла автобиография
  Саморъчно написана

  И после, престъпника, твърди че не знаел че си подписал собственоръчно автобиографията. Единствено в Монголия, дето не бяха чували за ДС, го приеха като държавен глава. Саркози отмени посещение, руската Газета пусна голяма статия, ЕС се правят на дипломатично приятно разсеяни.

  От което, Гоце не губи нищо дето е имал и преди. Идеологията си на доносник. България губи.

 17. Аз нямам нищо против отварянето на досиетата. Това, което ме смущава обаче, е че това отваряне играе ролята на заека, който всички кучета в състезанието се втурват да гонят.

  Добре, отварят се досиетата. Е и? Какво ще последва? Какво следва от това, че всички знаем от години, че Ахмед Доган е Сава? Всичката тази шумотевица е тотално безидейна и лишена от смисъл без един закон за лустрация, който да отстреля „доносниците“. А такова чудо няма.

  Досиетата са си проблем, не отричам. Само че в момента те не са проблема на народа. Народът му е все тая какъв е бил Тодор Колев, но не му е все тая, че няма пари, че е лишен от качествено здраевопазване и образование, а като капак на всичко има премиер, неспособен да роди и едно смислено изречение, има и заместник-премиер, който му обяснява, че цените на хляба са високи заради китайците.

  Ако можеше двата проблема – социално-икономическият и агентурният – да се се решават паралелно, не би било толкова зле. Само че за съжаление всички се надпреварват в агентурна реторика, а на никой не му пука за оскъпения от китайците хляб. Ей това е, което мен определено ме вбесява.

 18. точно това е целта на занятието, да ви писне и всички в мръсотията.

 19. Аааа, това ли било? Коварни хора. А аз мислех, че целта е, вайкайки се, че Ахмед Доган пак бил доносник, да не мислим за непосредствените проблеми за решаване, като например тотална абдикация на държавата от управлението на страната, което води до колапс в жизненоважни сфери като здравеопазване и образование, води до спекула и ценови шок, упява да доведе дори до това, щото да преборим дори валутния борд и да окепазим цялостната му концепция. Като резултат основни хранителни продукти станаха деликатеси за обикновения човек, но това не е важно, щото той винаги може да се кахъри за Ахмед Доган от не помня вече колко години, само и само да не влезе в мръсотията. Може би щото вътре в нея е пак Доган, но не виждам нещо да му пречи.

 20. Марфа го е казала.
  Късно е. Досиетата са прочистени достатъчно добре. Престъпниците никога няма да бъдат наказани. А на публиката й се замазват очите в момента.

  Няма две мения, че няколко фамилии управлявят страната и те имат общо с БКП и ДС оттогава. Но нека ги съдим за сегашните им доказуеми престъпления.

  И не само тях. Софиянски от ДС ли е?

 21. @Marfa: Ами нали точно ДПС (Ахмед Доган) окрадоха държавния резерв. Нали защото е бил такъв, от тях, е влязъл там и свършил тая работа. Не виждаш ли връзка? Нали точно тия хора, по всякакъв начин задържат развитието на обществото; преди са правили това като доносници и поръчители на доноси, сега владеят ситуацията за сметка на обществото. За съжаление сегашното изкарване на досиетата е нищо повече от литературно четене, защото няма никакви юридически и политически последствия. Единствено остава да се разчита на заспалото гражданско чувство на обществото.

 22. @и.е.станков:
  да, нека да ги съдим за сегашните им престъпления. Например тези на Овчаров. Кога започваме?

 23. Досиетата трябва да се отворят най-после.
  Иначе ще продължават безнаказано до вършат престъпления.

Leave a Reply