Дневник за iPhone

От два дни сайта на Дневник си има своя iPhone версия, която макар и недовършена, има почти цялата желана от нас (разработчицие функционалност). Ако притежавате iPhone – просто посетете dnevnik.bg и той автоматично ще ви прехвърли към версията си за този мобилен телефон.

Възможности към момента:

1. Всички новини от текущия ден (средно около 150 новини) напълно безплатно;
2. Мобилната блогосфера (снимка), която ви информира за последните вълнения в българската блогосфера;
3. Пазари (снимка) – българските и международните индекси + основните валутни курсове;

Какво имаме да направим:

1. Да направим раздела Медия, където да се достъпни фото-галериите, видеата и подкастите на Дневник;
2. Да направим четенето на пълните публикации в постове Блогосфера , без да се налага да се посещава сайта на автора;
3. Да оправим лицензионната декларация във футъра на Блогосфера, която казва „Всички права запазени“, а това не е вярно;
4. В новинарската част да добавим филтри за „Всичко от вчера“ и „Най-важното“;
5. Да направим шаблони за новините от Пазари и Европа, които сега излизат с оригиналните си шаблони от пълната версия на сайта;
6. Да добавим снимки в самите статии, а не само в индексните страници;
7. Да добавим търсачка;

Ново! Видео за възможностите на сайта.


Дневник за iPhone from Kaladan on Vimeo.

Ако имате идея какво още може да има в този сайт – оставете коментар.

Още по темата в:
iPhone в България
TechNews

20 коментара към “Дневник за iPhone”

 1. интересно колко души ползват iphone в българия… не знам дори дали има мобилен оператор, сключил договор с apple… как да е. интересно ми е дали тва е съвместимо с openmoko (:

 2. Привет,

  чувал съм различни цифри от 1500-2000 до 5000 телефона. Дори и не толкова голяма, тази аудотиря е супер интересна, пък и тя само ще се увеличава.

  Не съм сигурен за OpenMoko – предполагам ще работи сравнително добре. Етикетите, които са специфични за iPhone са свързани с автоматичното оразмеряване на екрана (при неговото завъртане), както и етикет за забрана на увеличаването/смаляването на страницата. Предполагам другите браузри ще ги игнорират.

 3. Привет и браво,
  Направете възможност да се натоварят много новини наведнъж, които да бъдат четени офлайн след това. Вижте как са направили сайта на Libération: iphone.liberation.fr или моята разработка на ikafene.net, която е чисто и просто адаптация на теймплейт от Aptana към RSS feed от http://www.kafene.net
  Ако има и възможност да се виждат коментарите към статиите и да се коментира ще е супер.

 4. Мисля, че е по-учтиво към многобройните ви читатели с Windows Mobile, Symbian-и разни, моко-та и други линукс-и да направите _нормална_ мобилна версия – нещо като bbc.co.uk/mobile. Не че нещо против Apple, но има и едни други 99% от пазара?
  Аз, например, не че не мога да отворя dnevnik.bg, от телефона си, но за 3-4 те минути, през които го зареждам, вече съм прочел новините в мобилните версии на няколко български сайта. Прост пример как по-качественото съдържание (дневник) бива победено от по-достъпната форма (news.bg, медиапул).

 5. @Сашо – да, до месец ще сме готови и с версии за други мобилни телефони.

 6. Мога да потвърдя, че през стандартния браузер на Nokia E60 страницата dnevnik.bg/iphone изглежда по същия начин, както при Владо.

  Като имаме предвид, че:
  – всички телефони от Е и N сериите на Nokia имат еднакъв браузер
  – всички Symbian-базирани устройства могат да си свалят безплатна Opera с аналогичен браузер
  – всички Windows Mobile устройства също имат адекватен браузер

  мисля, че за dnevnik.bg/iphone единственият проблем е името – страницата всъщност е достъпна от много устройства, освен iPhone. Мисля, че в някакъв следващ момент тя трябва да бъде прекръстена на dnevnik.bg/mobile.

 7. 1500-2000; 5000?
  пегаси, аз сто не вярвах да има xD

  и ква, маа му, е тая новина за кокошките ностачки? o0

 8. ivgin, нормално. нали и двата са базирани на webkit. благодаря за подсещането – и в e61 изглежда добре.

 9. Една много важна причина да е за айФон е програмиста го има и му се занимава да си изпробва.

 10. Съгласен съм и аз със Сашо. Странно е пренебрегването на голямата аудитория за сметка на специфичната. Според мен първо трябваше да се пусне обща мобайл версия и после да се специфицира за някой конкретни у-ва, които имат други възможности.
  Това е и призив към всички блогъри – пуснете мобилни версии – става само с един допулнителен файл със стилове

 11. „чувал съм различни цифри от 1500-2000 до 5000 телефона. Дори и не толкова голяма, тази аудотиря е супер интересна, пък и тя само ще се увеличава.“

  А колко ЛЕГАЛНИ потребители на iPhone има в България?

 12. Kaladan, ако от европейската комисия принудят Apple да си промени политиката – чудесно, браво на тях.
  Остава въпроса защо въобще се налага такова нещо, т.е. защо всички останали телефони, включително тези с Windows Mobile, работят без ограничения, а Apple се налага да се „хакват“ за да проработят?
  Също така дочувам че ако човек си изтегли update за iPhone-а,
  и ще спре да му работи въпросния hack.
  Отгоре на всичко този update ИЗТРИВАЛ от телефона програмите, които човек си е слагал, без да са одобрени от Apple?? Наистина ли е така?
  Такива порочни практики дори Microsoft няма!
  Ако тези факти са верни, кажете, заслужава ли арогантото отношение на Apple да им правите реклама на телефона?
  При положение че сайта се вижда добре и на PocketPC, защо не го прекръстите на mobile.dnevnik.bg?
  http://85.130.40.145/pictures/temp/inotphone.jpg

 13. @jogy – да, маркетинг стратегията на Apple за iPhone е агресивна и определено е различна от тази на Майкрософт. Дали е лоша или не – знам не е незаконна, а потребителите не са длъжни да им купуват устройствата. Общо взето всеки си преценява сам, нали така? А и както се вижда – хората намират начин да получат устройството, въпреки ограниченията, които фирмата производител прави.

  Правилно си чул – актуализациите на „хакнат“ телефон е сложна и има известни рискове, докато я правиш. Ако моят телефон не ми беше подарък, нямаше да си го купя.

  Версия за другите мобилни телефони ще има – в момента я правим. Поради разликите в браузърите, екраните и тн, направата й е по-трудна. Това, че ти имаш браузър, който показва версията за iPhone прилично, не означава че и при другите ще е така. Като гледам показаната от теб снимка – има известни различия от оригиналния сайт. Просто ще направим сайт, който ще се вижда добре на всички останали телефони и няма да има специфични за iPhone етикети.

  Версията на iPhone ни е необходима, защото притежателите на това устройство са ни интересни като аудитория, а и е лесно да се направи сайт за точно определено устройство (всички имат еднакъв браузър, с еднакви разделителни способности). Apple предоставят доста добра документация и общо взето за ден два можеш да направиш прилично работещ сайт. Също така, ние вярваме, че това устройство ще стане доста популярно (в момента ни посещават около 120 човека на ден), когато започнат да го предлагат масово и в България, и искаме да сме готови за това още от сега.

  Поздрави.

 14. телефона е мн стилен мн функции има и някои ако може да ми кайе как да го отфоря за да си слжа СИМ картата мн ще съм ви благодарен 😉

Leave a Reply