Tomboy – създаването на бележки не е било по-удобно

tomboyС този пост започвам серия от ревюта за готини програми под Linux. По този начин се надявам да убедя, че работата под Linux не е безкрайно писане на команди, а напротив, може да бъде много приятна.

Tomboy е програма за водене на бележки. За разлика от класическите програмки, които имитират създаването на жълти бележки, Tomboy използва философията на Wiki, за навързване на документи. Тоест, имате възможност да създавате свързани бележки, като по този начин структурирате и подреждате своите бележки. Освен въпросното създаване на връзки между бележки, имате на разположение и мощен двигател за създаване на Wiki думи. За Wiki дума се счита всяка дума, която има повече от две главни букви в себе си. Тоест, ако напиша ВладимирПетков, „ВладимирПетков“ ще бъде зададен като Wiki дума, и при всяко нейно споменаване, системата ще създава автоматично връзка към страница с обяснение на „ВладимирПетков“. По този начин вашите бележки ще се препращат една към друга за повече информация.

Според авторите на програмата, Tomboy е софтуер, който Ви позволява да подреждате произволните си идеи. Напълно съм съгласен с това. Любопитното за Tomboy, е че използва Mono (свободната имплементация на .NET). Използвайки Mono, авторите на програмата успяха много бързо да създадат стабилен и полезен софтуер.

Връзки и снимки:
Снимка на програмата
– http://www.beatniksoftware.com/tomboy/
– http://www.go-mono.com/