Plone е супа

Днес трябваше да е един от любимите ми уеб дни, в които прехвърлям тонове съдържание от един сайт в друг, проверявам качеството му и си водя дневник за промените, които правя. Всички това не се състоя поради технически причини, за моя радост, независещи от мен. Все пак отделих няколко часа да прегледам сайта и си направих чудесен документ с всевъзможните проблеми, които открих. Общо взето съм забелязал, че съм единствения от нашия екип, който обича да тества нещата и всички останали ми прехвърлят тази работа. Предполагам обичам да се занимавам с такива неща или пък на тях толкова им е омръзнал дадения проект, защото са го работили с дни, че просто не искат да го погледнат повече. Според мен тестването на даден продукт (било то сайт или инсталация) е толкова важно , колкото и неговото създаване. Никога не ме е боляло, че отделям няколко часа в повече за да проверя дали всички връзки се отварят или пък как изглежда нещото под някой не толкова популярен браузър.

След като тестват новата страница и прегледах какви разлики има между нея и оригинала, реши да попревеждам малко. Така и така трябваше да чакам появата на „опитния“ персонал и реши да си уплътня времето. Попреведох Zenity и започнат да оптимизирам превода на Nautilus. Вече започвам да усещам колко по-леко ще ми е да поддържам преводите ми, след като положих толкова усилия през миналите месеци. В момента трябва да отделям по около 2 часа на седмица за да поддържам моите преводи, като смятам да отделям още 2 допълнителни часа за да ги усъвършенствам. Ако пичовете от KDE започнат поне малко да четат дневниците на промените ни, няма да си позволяват да дрънкат необосновани глупости от сорта че не ни пука за качеството и за потребителите. Според мен на нас ни пука много повече, най-малкото защото имаме пряк контакт с тях.

С Ivgin се опитахме да инсталираме jabber на неговата машина, но демоничните системни администратори на mtel са си свършили работата и за изпозабранили всички алтернативни портове. Забрави за чат ако не минаваш през 80-ти порт. Все пак реших да разпитам познатите ми и да намерим начин да се заобиколи тази забрана.

Часът е 18:24 а Anima все още не се е прибрала и не се и обади. Започвам да се притеснявам за нея. Тя все още не знае, че утре сме на рожден ден на Юлия, а пък в неделя сме на рожден ден на Еленко. Еленко, както винаги, има оригинална идея за празника, която не знам дали мога да споделя тук. Понякога много се притеснявам да говоря за нещата, които съм правил или пък ще правя с Еленко. Създал съм си някаква бариера и страх да не оплескам нещо. Както и да е. Надявам се на неговото парти да видя доста познати хора, които не съм виждал от много време. Особено Spud, който както винаги е най-несериозното създание в галактиката, след Jar Jar Binks.

Днес се позабавлявах NVU – свободна програма за създаване на интернет страници. Признавам, започнала е да прилича на нещо. Дори си поиграх със страницата на Красимир Бонев, който ме помоли учтиво да добавя няколко снимки в галерията му. Страницата на Красимир Бонев е труд и творчество от 3-ти клас (обичам този израз, науче ме Ivgin) и определено е добра за тестове на тази програма. Това, което ми направи приятно впечатление е NVU е че определено се държи по-пъргаво и има вграден редактор на html с осветяване. Все още прилича прекалено много на Mozilla Composer, а иконите му са безобразни, но пък се справя доста добре със стандартите и става за поддръжка на елементарна интернет страница като гореспоменатата.

Забавния адрес за днес е от страницата на Novell. Това е една много забавна реклама, която подканва потребителите на Windows NT да мигрират към Linux. Определено това е отговорът им на капмании като Get the Facts на Microsoft.