За Града + CC= Анкх-Морпоркски Вести

Анкх-Морпоркски Вести

„Твърди се, че Светът на Диска на Тери Пратчет е огледало на нашия свят. От онези — кривите, в които отражението не е точно, каквото очакваме, а по-скоро живее свой собствен живот. Затова си помислихме, че би било интересно да отразим в него и новините, които се случват около нас.

Така се появи идеята за „Анкх-Морпоркски Вести„. Името взехме от книгата „Истината“, където Уилям дьо Слов създава първия вестник на Диска. А съдържанието трябваше да се пише автоматично на основата на истински статии и затова най-напред се заехме да открием източник на информация. След известно търсене из Мрежата го намерихме.

Спряхме се на изданието „За града“, заради добре разделения по теми RSS и най-вече заради свободния лиценз, под който публикуват своите новини — Криейтив Комънс признание-споделяне на споделеното, версия 2.5. Този лиценз ни позволява да променяме текстовете — работа, която възложихме на специална програма. Всяка нощ тя чете новите статии, избира някоя от тях и променя текста така, че да изглежда сякаш написан за Анкх-Морпорк.“

Горният цитат от от описанието на сайта Анкх-Морпоркски Вести. Радвам се изключително много, защото решението да разпространяваме съдържанието на сайта под свободен лиценз, започна да се отплаща и позволява реализирането на интересни проекти като Анкх-Морпоркски Вести.

Поздравления за авторите, сайтът им е наистина забавен.

Един коментар към “За Града + CC= Анкх-Морпоркски Вести”

  1. Много се радвам, че проектът „Анкх-Морпоркски Вести“ получава такъв добър отклик! Без свободния лиценз на „За града“ „Вестите“ едва ли щяха да съществуват, тъй че на свой ред ви изказвам поздравления (и благодарности) за смелата идея да използвате такъв лиценз.

Leave a Reply