11-те най-шумни играчки и как да им противодействаме

Няма по-голяма радост от това да подариш нещо на детето си. Колкото по-лъскаво и шумно – толкова повече му се радва. Докато един ден всички играчки наоколо издават звуци и домашното спокойствие пристига със скоростта на костенурка, със забита в задника стреличка с приспивателно. Никога.

Ето и класация на 11-те най-шумни играчки около мен, и как им се противопоставям.

Бандата на трите мечки

Трите мечки
Бандата на трите мечки не изглежда особено опасна. Да, всяка мечка издава собствен звук, но не това е проблема. Проблемът е че Калина ги върти като спортни чукове и с най-голям кеф обича да налага парното с тях. Аз спя до парното.

Нейчо

Нейчо
Докато мята чукове до парното, Калина приклещва и Нейчо. С малките си пръстета обича да скубе белите му косми и да ми ги показва. Нейчо обича да квичи и квичейки излиза от стаята. След това почва да квичи, за да влезе.

Отрязаната жълта тиква

Отрязаната жълта тиква
Жълта и сладникаво-захилена. В нея има нещо като камбанки, които проникват през всякакви възглавници и ръце, с които се опитваш да се покриеш докато спиш. Шансовете й да попадне случайно в боклука нарастват в геометрична прогресия.

Глава, камбана и бутон за гадна песничка

Глава, камбана и бутон за
Светата троица – първо ниво на играчките с песничка. При натискане на гадния бутон се пуска още по-гадна песничка. При всяко натискане песничката почва отначало. За по-голям ефект Калина натиска бутона 4-5 пъти последователно.

Жабата на кол

Жабата на кол
Освен че е изумително грозна (признавам, аз я избрах), тя е пълна и с около 30 малки топченца, които при движение се търкалят по спираловидна стълба. Сещате се.

Слонът олигофрен Anno Domini 2009

Слонът олигофрен
Слонът олигофрен все още е жив и рита. На корема си има бутон „Натисни ме“ и като го натиснеш почва да писука някаква песничка, която се е клонирала и в останалите играчки. Вече близо година е около нас и батерията му е учудващо издръжлива. Ако продължава в този дух, сигурно ще се наложи да бъде премахната по оперативен път. Щото няма да я изака сам.

Дебелият, рижият и бъчвата

Дебелият, рижият и бъчвата
Тази играчка е толкова шумна, че дори Калина я е страх от нея. Когато се пусне онзи отгоре почва да налага барабаните, а този отдолу, подобно на кукувичка, се подава и квичи. Ужасна 4-битова „мелодия“.

Бебешката йоника

Бебето с йониката
Обожавам нелокализирани играчки – учат детето на културно разнообразие. Тази учи Калина как да брои на гръцки (дълго време си мислех, че е на китайски). За щастие работи само когато пожелае, но все пак има такъв избор от копчета и мелодии, че рано сутрин стърже стени.

Бебешкият лаптоп

Бебешки лаптоп
По-лошата йоника. Тази води диалог с детето, като го кара да познава разни неща и след това му пляска. Някои от бутоните са толкова зарибяващи, че Калина ги натиска в произволни моменти. Като говорим за произволни моменти, играчката напомня за себе си през определен период от време. Ако е отворена, но никой не се занимава с нея, през 5 минути изцвърчава, за да й се обърне внимание. Зла, зла ви казвам.

Бебешкият segway

Бебешкият сегуей
Бебешкият segway се води нещо като проходилка. Освен това е нещо като самолетоносач, защото бебетата прелитат около него и го ползват като базова станция, за да си играят с топчета или да пускат музика. Освен че издава една камара звуци, при САМОТО ДВИЖЕНИЕ то писука като простреляно врабче.

Бебешкият гладиатор

Бебешкият гладиатор
Вижте това видео. От него ще забележите, че бандата на трите мечки (описана по-горе) е влязла в комбина с гладиатора. Видеото просто загатва за възможностите на тази машина за мъчения. Когато децата проходят, гладиаторът се трансфомирма в Мегатрон музикална кутия с големи бутони. Големи бутони, които молят да ги натиснеш за да свирят мелодии, които си слушал вече цяла година.

Ако Осама беше бебе, то гореописаният арсенал щеше да бъде неговото оръжие за масово поразяване и звуков-терор. Какъв е отговора на свободният свят срещу тази заплаха? Продължавайте да четете.

Восъчни тапи за уши

Восъчни тапи за уши
Восъчните тапи за уши имат едно чудесно предимство и един чудесен недостатък пред нормалните тапи за уши. Пасват идеално на ушите и като цяло забравяш, че са там. За съжаление са способни да спрат само фонови звуци като течаща вода, тихо мръхтящи бебета и далечните мелодии. Повечето от играчките горе пенетрират през тях без проблеми.

Шумо-подтискащи слушалки Shure SE210

Шумо-подтискащи слушалки Shure SE21
Идеалното пасивно срещу за защита, ако искате да слушате музика или да гледате филм. Изпробвал съм ги с ревящо бебе на 30 сантиметра от мен и въобще не се усещаше (освен движенията във въздуха и миризмата от памперса). Грижата им, е че не са „ресешън френдли“, след около час каналите на ушите започват да смъдят, и трябва да слушаш музика или да гледаш филм. Тоест трябва да си активен, следователно не стават за сън.

Изключете играчите

Изключете играчките
Ще си помислите, че ви казвам очевидното, но все пак държа да го кажа. Изключете гадините. Повечето имат бутон за изключване. Лошото, е че детето няма да знае как да ги пуска и ще идва да ви мръхти.

Махнете батериите и/или изкормете гадината

Махнете батериите и/или изкормете гадината
Ако нищо не помага – просто махнете батериите. Тази беше „изтървана“ няколко пъти, докато спря да издава звуци. И без това на децата играчките им омръзват след 10 минути 🙂

18 коментара към “11-те най-шумни играчки и как да им противодействаме”

 1. „мръхти“ не означава ли нещо като „мързелува“, защо го ползваш като „хленчи“? 🙂

 2. В нашето семейство го ползваме за „хленчи“. В интерес на истината за първи път научавам, че значи и мързи.

 3. Горкият котаракчо :<
  Колкото до играчките – къде отидоха добрите стари беззвучни плюшени мечета…

 4. Ние сме складирали всички шумни играчки с бутони и 8-битови мелодии и вадим само по две наведнъж. Така или иначе им омръзват за половин час, след това започват да си играят с плюшените играчки или да гледат в лаптопа ми :).

 5. Готино видео. За мен бебетата са малко като извънземните – странни и нитересни.

 6. Гладиаторът е епичен! Сигурно сънуваш кошмари от това нещо

 7. Едно от нещата, които никога не съм подозирала, че може някога да гледам в една детска играчка в магазина е, дали издава звуци, какви, колко силни, колко приятни за ухото и има ли контрол на силата на звука.
  С времето ще се изучиш до следващо ниво, което включва не-купуване на шумни играчки, предполагам. Поне това беше моята лична тактика, защото тапи за уши не ползвам.
  Не, че няма да има никакви такива, но ако са по-малко, това очевидно е по-добре.
  Тихо и тайно изхвърляне/прибиране на най-нелюбимите МИ играчки също е начин.
  Нищо му няма на Нейчо. Той вече е станал бебеустойчив, което е чудесно качество за една котка.

 8. @Бу – ние просто решихме да не купуваме повече играчки. Скоро ще блогна колко много играчки има едно бебе и колко място отнемат. Епично е.

  @Георги Танев – на Раковска, близо до френската гимназия има един магазин посветен на аудио техника. Лесно ще го видиш – целият е с надписи на разни модели техника. Вътре има доста хубави слушалки и цените са прилични. Shure SE210 на сайта на фирмата бяха към 180 долара, а тук бяха 200 лева.

 9. @Kaladan – уверявам те от първа ръка, че планът ви ще пропадне с гръм и трясък 😀
  За всяка възраст има дорби играчки, които ще развият ума й, фината моторика, въображението, сръчността… и за съжаление, ще задръстят къщата.
  Повечето деца днес имат твърде много играчки, а е много трудно да се отсее кое да, кое не, особено при огромния избор на пазара, който подлъгва не по-малко, ако не и повече самите родители да вземат на чадото всичко.
  Периодично прочистване и залагане на по-стойностни (обикновено и във финансов смисъл) играчки му е майката, ми се струва на мен.
  Което не пречи моето собствено дете да има достатъчно играчки за средноголяма детска градина.

 10. Хм… и да не купуваш – няма голяма полза, ако близки и приятели подаряват.

  Вече започвам да вдявам защо брат ми хич не се радва, когато подаряваме играчки на сина му :))

 11. Хе-хе, има още да учиш, уважаеми татко 😉 Като начало, Бу е права – наистина внимавай какви играчки купувате или ви подаряват. Ако някоя леля или баба подари на любимото чадо барабанче/ йоника/ някаква шумяща гадост, директно запитай: „Толкова ли ме мразиш?“ Върши работа.
  Има предостатъчно играчки на пазара, които не издават звуци. Но шумните са по-шарени, по-примамливи… и по-скъпи. Друг е въпросът, че в ръцете на заиграло се дете дори плюшен мечок може да се превърне в източник на ужасен шум. За това спасение няма – само постепенна дресировка, към края на която ще възприемаш всичките като лек фонов шум. Това го казвам и с опита на кака на братче и сестриче, с които вдигахме на нокти 9 етажа блок. От детството ми остана навика да си пускам нещо да шуми, докато уча/работя – не мога да се съсредоточа на пълна тишина 🙂

  А с бебешкия segway май си се прекарал – нашия е дори с повече функции, но не пее и шуми, само едно топче трака. Помня, че беше с поне 30-на лв по-евтин при това.

  Кофтито на всички музики по играчките всъщност е, че ползват някакви евтинджос звукови платки (или каквото там пее) и са едни високи честоти, едни ужасяващи звуци, по-скоро вредни за ушите и музикалното възпитание на децата.

 12. @Билката – не съм се съмнявал, че в интернет е фъкано с по-знаещи от мен 🙂 Ама нали затова пиша, за да получа съвет.

 13. Добре дошъл в отбора на анонимните спонсори на завода за батерии в Никопол! По-добре се предай на шума, по-малко боли.

  P.S. Горкият Нейчо 🙂

 14. Съчуствам ти :).
  Имаме повечето „производители на шум“, които са интересни за твърде кратко. Най-хубави за сега, са капаците на тенджерите, които са стъклени и съм нащрек всеки път като ги извади.

Leave a Reply