Поддръжката – най-големият проблем на България

Детска градина

Добре, де! Преувеличавам, но пък исках да ви хвана вниманието. Да се върнем на думата. Един от най-големите ни проблеми, като общество, е че не обичаме да поддържаме изграденото. На никой не му се занимава с чистенето на улиците, поддържането на зелените площи, фасадите на сградите и дори собствените ни тела. Толкова по-интересно е да се правят нови неща, а старите очакваме да съществуват, все едно са дигитални.

Вземете една нова сграда или булевард и запомнете как изглеждат. След точно 6 месеца ги вижте отново и ще видите разликата.

Това, което искам да кажа, е че докато не се научим да поддържаме изграденото – то винаги ще сме зле.

12 коментара към “Поддръжката – най-големият проблем на България”

 1. проблема по-скоро е в това че не се отделят пари за това.. аз несъм сигурен дали вопще се отделят за почистване.. да не говориме за подръжка на каквото и да е. збъркан ни е гена и нямаме късмет откъм управляващи.

 2. @Васе – не е само парите или управляващите. Виж снимката горе, това е единствената читава детска площадка в Младост 3. След няколко седмици приличаше на гъз – всичко беше одраскано, свастики, скъсани люлки и т.н. И това никой няма да го оправи.

 3. Няма кой да бие. Това е проблемът. С малко дисциплиниращ контрол щеше да е толкова приятна държава.

 4. Съгласен съм. И аз се замислих за това днес. Чистота, ред и сигурност. Това липсва у нас.

 5. @Kaladan, пак опираме до оправляващи. Нама закони.. няма и кой да следи за спазването им. Положението навсякъде е еднакво, без значение от квартала. Аз живея в елитен квартал (не лозенец) и тук положението макар и малко по-добре, пак е много много дълече от желаното от всички евтопейско такова. При нас проблема (всъщност един от всички) е да запазиме дърветата.. темата е толкова дълга и засяга толкова много свери на заобикалящия ни цирк, че направо ми се бяга далече далече.. през 9 планини в Канада :))

 6. Когато си вземеш нещо за без пари .. обикновено не го пазиш. Когато си купиш скъпа вещ я пазиш. Те така и с градинките и улиците. Данъците върху имотите са смешно ниски. И първо няма достатъчно пари за поддръжка и второ – хората въобще не им пука, че парите които са дали за тези данъци са отишли на вятъра.

 7. Освен това парите от данъците отиват в общия куп и после се разпределят. Губи се връзката. Парите от данъците трябва да отиват задължително само в квартала на собственика на имота.

 8. @Mick – не съм съгласен с теб. Нека да вземем чистотата на София за пример. Чистотата на София се финансира от най-голямата такса, която София като община събира – такса смет. Такса смет е общинска такса и е основната част от бюджета на общината. Въпреки огромните пари, които се дават от столичани за чистота – дори в центъра на града е пълна свинщина, а през зимата улиците ни не са изчистени.

  Поддръжката на улиците е другата легализирана кражба. Защото ако някой се заеме сериозно да провери какви ремонти са направени в София – ще види, че те основно се вършат на книга.

  Всъщност, това което получаваме, без да плащаме – сме си го платили. По един или друг начин, въпросът е че от една страна не го пазим – защото такъв ние манталитета (не осъзнаваме, че е наше), и второ – предвидените пари за поддръжка или някой ги открадва или просто не се бюджетират (това за много проекти се прави поради невежество).

Leave a Reply