Как МВР ще следи интернет?


Може и да е малко радикално, но за мен МВР е едно от най-безполезните министерства. Опитите им да следят интернет са меко казано комични, независимо какви интерфейси ще използват.

4 коментара към “Как МВР ще следи интернет?”

 1. Тъпото е, че МВР си написа закона за интерфейсите и ще задължи ISP-тата да предоставят такива и такива интерфейси. Според теб откъде доставчиците ще вземат пари, за да изградят подобна функционалност ? Точно така – от теб и мен, като просто вдигнат цените.
  Резултатът е, че ние платим съвсем директно за малоумието на МВР и за да могат те да следят който и както си искат.

  … Да живее Tor проекта.

 2. Това за TOR е ясно, но за цените не съм съвсем съгласен. Истината е че инвестицията в интерфейс + дискове за пазене на логове няма да е чак толкова голяма. Ето два примера:

  1. Говорих си със CIO на един от най-големите доставчици в София, който ми каза, че ще напише интерфейса за около 1 ден + че инвестицията им дискове няма да бъде значима.

  2. Обсъдих с нашите програмисти колко дисково пространство ще ни трябва, ако трябва да пазим тази информация за всички сайтове на Икономедиа, които се гледат от над милион човека на месец. Отговор – един диск ще е предостатъчен – цена 200 долара.

  Сигурно реалността ще е по-дебела, но все пак не ги карат да записват контента, а само адресите.

  По-неприятно е самия опит за следене, но аз не вярвам, че МВР има капацитет да следи всички това, независимо какви интерфейси им направят доставчиците.

 3. Естествено, че МВР няма капацитет. Няма и смисъл да го следят постоянно – нали затова имат постоянен достъп. В момента в който някой стане „оперативно интересен“ или лично интересен на служител на МВР, информацията за него се извлича.
  Иначе за дисковете си прав, но това е валидно само, ако г-дата МВРейци искат „какъв да е“ интерфейс. Не знам защо аз си мисля за случай, в който малко след закона, ще се приеме една наредбва на МВР или Правилник за прилагане на закона или каквото и да е там, която специфицира лелеяния инферфейс като съвместим с протокол XYZ, който, разбираш ли, се поддържа само и единствено от продуктите на фирма „Язо, брато и аверите“ ООД. И хоп – изведнъж всички доставчици стават клиенти на въпросната фирма…
  Между другото, защо пък Икономедия ще пази данните ? Вие не предоставяте Интернет свъзаност на крайни потребители, нали ? Този закон би трябвало да не ви касае вас, доставчиците на съдържание.

 4. @Singu – ние няма да пазим, но просто исках да си изясня какъв ресурс би ни трябвал ако един ден се наложи.

Leave a Reply