Евала бе, митница

В чудесна статия Еленко описва приключенията си в митницата, докато се опитва да освободи няколко тениски за офиса. Докато четете за серията от абсурди и нарушения на закони, се замислете какъв ще бъде ефекта от последните нововъведения за промяна на необлагаемата стойност за внос от 150 на 15 долара. Накратко – ще ликвидира/ограничи онлайн търговията извън европейския съюз. Това от своя страна ще позволи на местните вносители да ни „радват“ с цени в пъти по-скъпи от тези в САЩ поради намалената конкуренция.

Днес няколко колеги ме питаха – „каква е ползата ни от подобен акт и ние като граждани печелим ли нещо?“. Не, не печелите. Ще плащате повече данъци и ще си губите времето.

2 коментара към “Евала бе, митница”

  1. Не мисля, че това се прави за родните вносители, те все пак ще трябва да се борят с реалностите в ЕС. По-скоро целта е митниците да продължат да вършат безмислена, безпредментна работа за да осмислят заплатите си и подкупите си.

  2. Апостоле, не си прав, приятелю. Защото ако в Европа давам 1.50евро за 1л прясно мляко и ми е евтино понеже заплатата ми е 2000 евро чисто, това същото мляко ако го внесеш в България ще излезе минимум 1.5х2х50%надценка=4.5лв. Та кой местен производител с какво ще трябва да се бори???

Leave a Reply