Заглавки

В заглавката (header-a) на блога ми се въртят дузина снимки. Снимани са в специални моменти и лично аз ги намирам за красиви. Най-новите излизат най-отгоре.

{ 2008 }

Нощни клони на народната библиотека
Нощни клони на народната библиотека. Често изпращам Камен до тях, като всеки път минаваме покрай народната библиотека. За няколко секунди се вижда гърба на библиотеката през клоните на съседните дървета и тази картина ми е направила особено впечатление. Свързвам я с нощните разходки с Камен.

Спящата Калина
Спящата Калина. Калина все още е малко бебе и когато спи за всички настъпва момент на спокойствие и почивка.

{ 2007 }

Дядо Коледа
Дядо Коледа. Коледното парти на Икономедиа, посветено на децата в Интернет отдела. Аз съм Дядо Коледа и след това всички ми викаха „Коледан“. Да бъдеш Дядо Коледа е много по-трудно от колкото съм очаквал, особено ако не знаеш никакви детски песнички.

ЖП гарата на Берлин
ЖП гарата на Берлин. Нова сграда, в която като влезеш за първи път няма начин да не се паникьосаш. Виждат се няколко етажа с прелитащи влакове, всичко е на немски и хората са толкова, толкова забързани.

Метро Манила
Метро Манила. Подобно на България, голяма част от интернет окабеляването в Метро Манила е външно и против всякакви правила за сигурност. След всеки по-силен ветрец цели квартали нямат интернет, а при честите урагани – щетите са още по-големи.

Летището на Франкфурт
На път към Манила, през Франкфурт. Прехвърлянето между терминалите става през този безкраен тунел.

Вулкан до Манила
Вулкан до Манила. Един от най-хубавите моменти в живота ми. С приятели посетихме един от многото вулкани на Филипините. На снимката се вижда самия кратер на вулкана, който е пълен в вода.

{ 2006 }

Лунги, площадката за хеликоптери
Лунги, площадката за хеликоптери. Руски Ми-24, който прехвърля всички посетители на Фритаун от летището Лунги до центъра на града. Три месеца след като летях с този хеликоптер, той експлоадира над морето и всички пасажери загинаха.

Улиците на Дакар
Улиците на Дакар. Запомних само, че навсякъде имаше пясък и всичко беше толкова оранжево.

От Лунги до центъра на Фритаун с хеликоптер
От Лунги до центъра на Фритаун с хеликоптер. Пътуването трае около 30 минути и е много вълнуващо, като се минава над океана, а за няколко секунди има прекрасна гледка към плажовете на Фритаун. Заснел съм рибари, които вадят своите мрежи, а около тях започват да се тълпят клиенти, които искат да купят тяхната риба.

Дете във Фритаун, Сиера Леоне.
Дете във Фритаун, Сиера Леоне. Веднага като кацнеш във Фритаун се сблъскваш с реалността. Бедност. Расизъм (към белите) и много, много мръсотия.

Безжична мрежа
Безжична мрежа. Стойчо се опитва да се свърже с офиса на Sierra Eriders посредством ръчно изработена антена. В центъра на града сме монтирали още една такава антена. Опитът е неуспешен, поради ужасния смог, сравнително голямото разстояние и замърсената радио-честота.

Парти по случай 500 бъга
Парти по случай 500 бъга в трака. Трак е системата за докладване на проблеми и изпълняване на желания в Икономедиа. На снимката празнуваме първите 500 бъга докладвани и оправени от нашите безстрашни програмисти. За целта на партито бяхме надули 500 балона, които чрез тъкане в косата наелектризирахме и залепвахме за стените. Надуването на 500 балона отнема около 1 час на двама човека.

{ 2005 }

Ферибот към Тасос
Ферибот към Тасос. Туристите хранят смели гларуси, които идват на ята около кораба.

Рибар в Тасос
Рибар в Тасос. Ранната септемврийска утрин е слънчева и идеална за заснемане на този колоритен рибар.

Нурек, Таджикистан
Нурек, Таджикистан. Водят го един от най-големите язовири в света. Строен е по време на съветската епоха, като на снимката зад мен е 300 метрова пропаст. Цвета на водата е толкова светъл, защото минава през турбините на централата, след което в нея има много повече кислород.

London Eye
London Eye. Голямо Виенско колело, което е добре да бъде посетено привечер, когато в рамките на 20 минути можеш да се насладиш на чудесна гледка над Лондон. Организират и партита, като по време на въртенето сервират бренди и сладкиши.

Столипиново
Столипиново. Училище в Столипиново, пълно с деца в пъстри дрехи. С Ивгин бяхме поканени да направим сайт на местната културна организация и тази снимка е направена по време на фотосесията за направата на сайта. Всеки трябва да посети Столипиново и да види как живеят хората там, моментът е просветляващ.

Мина Елисейна
Мина Елисейна. Най-грозното място в Искърския пролом. С Юлия и Наско се връщахме от Враца, като вместо да минем по магистралата избрахме заобиколния и живописен път.

Net User 3
Net User 3. Остров св. Анастасия, по-известен като остров Болшевик. Снимката е направена по време на конференцията Net User 03, която беше фокусирана върху свободното съдържание, свободните лицензи и локализацията на софтуер.

Окаханя, Намибия
Окаханя, Намибия. Пътуваме с рейс от Окаханя до Уиндхук (или обратното). Пътят е прав, движението е обърнато, небето е толкова огромно, а стъклото на шофьора е напукано. Моят „невероятен“ живот. Уж всичко е разнообразно, а всъщност е доста безопасно и линейно.

Гранд Хотел Прищина, Косово
Гранд Хотел Прищина, Косово. През прозореца се виждат десетки автомобили на мисията на ООН в Косово. Ходил съм в Косово 3 пъти и престоя ми там беше изключително безопасен и сравнително интересен. Ден по-късно с Пешо ще обучаваме служители на общинската администрация на Линукс и OpenOffice.org

{ 2004 }

Гардороб в Белград
Гардероб в Белград. От целия ми престой там си спомням, че беше невероятна жега и за първи път пих бира с истинско удоволствие.

Корабокрушение в Истанабул
Корабокрушение в Истанбул. Този кораб и до сега може да бъде видян през Google Earth, предполагам се е превърнал в своеобразна атракция. Гледката е внушителна, когато го забележиш в далечината.

Азиатската част на Истанбул
Азиатската част на Истанбул. Ако не се лъжа в далечината се вижда Галята кулата на Баязид, а понеже е пълно с гларуси и чайки – просто няма начин да не заснемеш някой от тях.

{ 2003 }

Вис, Хърватска
Вис, Хърватска. Пристигаме с ферибот в пристанището на остров Вис, където се провеждаше първата конференция Summer Source, посветена на свободния софтуер. След брейнстормване на този остров по-късно се роди Ubuntu – най-популярната ГНУ/Линукс дистрибуция в момента.

*bpm biking day
*bpm biking day. Едно от последните събития на *bpm, до колкото си спомням ходихме до Владая. Снимал съм тогавашното ми колело, което впоследствие подарих и вече не съществува.

Храна в самолета
Храна в самолета. Първият ми сериозен полет – Мюнхен – Сан Франциско. Летя с Луфтханза, а това е храната, която сервираха. Запомнил съм полета с това че постоянно летяхме над лед (Гренландия), а когато попитах стюарда дали сервират бира – той повдигна вежди и каза: Естествено, ние сме германските авиолинии.

Сан Франциско, САЩ
Сан Франциско, САЩ. По време на обучението ми за технически консултант в Compass Point – НПО, което специализираше в подобни обучения. Впоследствие нещата се обърнаха и аз започнах да провеждам обучения за тренери, а по-късно дори спечелих и Dirk Award.

Графити в София
Графити в София. По-скоро шаблон, но много интересен, особено за онова време, когато нямаше почти никакви графити. Снимката е правена през нощта, докато обикалях с цифров фотоапарат, за да събирам снимки за *bpm.

{ 2002 }

IPKO, Прищина
IPKO, Прищина. В обучителния център на IPKO – най-големия доставчик на интернет в Прищина, Косово. Сградата беше обновена, но все още си остава сградата с най-грозна фасада, която съм виждал. Прилича на мозък.

Стената в монтажната на InterSpace, Хаджи Димитър 13
Стената във видео-монтажната на InterSpace, Хаджи Димитър 13. Видео-монтажната беше в мазето на една стара кооперация, като се минаваше през прашен коридор.

Разград
Разград. Голяма част от детството си съм прекарал в Разград, факт на който дължа специфичния си акцент. Снимал съм централната джамия от покрива на кооперацията ни. Кооперацията се намира над „Златното пиле“ (митичен ресторант от 80-те години, който не съществува отдавна), а бодливата тел дели покривите на двата входа – А и Б.

{ 2001 }

Метро
Метро. С Лукаш и Ивелина отиваме на кино Арена, запад. До колкото си спомням това е първото ми посещение на Арена, като след това ходехме доста често, докато не построиха Арена Младост. Вентилационната система в метрото е много стара и дефакто работи когато се движи самия влак, като просто вкарва въздух в купето. Затова и въздуха има специфичен мирис на прах, мирис какъвто си усещал/а по време на детството – бяхме ниски и земята/праха бяха по-близо.

Първото ми сканирано изображение
Първото ми сканирано изображение. Когато започнах да работя в InterSpace – те имаха скенер, а на мен ми трябваха сканирани изображения за *bpm (всяка статия имаше нужда от отделна и уникална снимка). През 2001-ва цифровите снимки бяха изключителна рядкост, а аз отделях доста време да сканирам разни материали (като найлоновото пликче горе), за да си изградя собствена библиотека с цифрови снимки.

2 коментара към “Заглавки”

Leave a Reply