Инструментите нямат душа

Иконата за BitTorrent

Ако има нещо по-лошо от това да съдиш несправедливо хора, то това е да съдиш несправедливо заради собственото си неразбиране. Последните няколко дни НСБОП (или както там е преименувана) се държи като слон в стъкларски магазин и арестува хора, изнудва фирми и нарежда цензура на интернет, само и само да спре пиратството. За съжаление голяма част от акцията на НСБОП е насочена срещу самите технологии, които осигуряват бърз и евтин обмен на информация между потребителите. А именно torrent мрежите и mp3 контейнера се споменават като зли технологии, деца на пиратите и пирони в ковчега на културата. ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!

Никоя технология не е зла. Човек може да си закупи пушка и да защитава родината си, да ловува или пък да извърши убийство. Трябва ли заради потенциалните лоши употреби на пушката тя да бъде забранена и заклеймена? Не, пушката е просто технологията и всичко опира до нейна употреба. И понеже хората са били умни те са използвали пушката, за да получат надмощие над природата и да решат хранителните си нужди.

Именно затова е абсурдно да се изгражда лош образ на определена технология или пък нейния автор да бъде съден и задържан. Torrent мрежите и mp3 файловете са сбъднатата мечта на университети, библиотеки, преподаватели, а именно – бърз, евтин и почти безграничен начин за споделяне на знание. Нима това е лошо, че да бъде заклеймено? Не, но има други неща, които определено трябва да бъдат заклеймени.
Ето какво трябва да бъде заклеймено:

1. Цензурата в интернет
Всеки е свободен да слага връзка към каквото и да било. Именно това правят torrent тракерите показват къде може да бъде намерен даден файл (образно казано). Интернет съществува на база връзки и ако това право бъде спряно и регламентирано, то интернет ще спре да се развива.

2. Решаването на проблемите с пиратството, чрез брутална сила
Господа полицаи, колкото повече заплашвате, арестувате, затваряте и използвате сила – то толкова повече изпускате нещата. Погледнете от историческа гледна точка – кога силата е помогнала за решаването на интелектуални и морални спорове? Никога! Пиратството е културен и финансов феномен, който произлиза от самите хора, а не се налага от Arenabg.com или Zamunda.net. Колкото и тракери да бъдат спрени – проблемът си остава. Нужна ви е глобална промяна на мисленето и културата у милиони хора – нещо, което не е по силите ви.

3. Създателите на филми и музика не желаят да променят моделите си за разпространение на съдържание
Това е истинската причина за проблема описан по-горе. За последните няколко години потребителите на интернет се радват на бързо, евтино и безгранично разнообразие. Това ражда култура и инструменти. Тази култура и инструменти изпревариха многократно културата и инструментите звукозаписната индустрия или Холивуд. Кой иска да си купува дискове, във времена когато iPod и мобилните телефони са се превърнали в основния начин за потребление на музика? Все по-малко хора. Пазарът се е променил, хората са се променили, но компаниите не искат да се съобразят с това и преследват феновете на своите продукти.

4. Технологиите на прогреса биват заклеймени като пиратски
Завършвам с това, с което започнах. Безумно е технологии, които имат толкова огромен потенциал да направят добро на човечеството да бъдат заклеймени и забранени. Просто ръководителите на звукозаписната и филмовите индустрии трябва да си вдигнат задниците, с които са седнали върху собствения си мозък и да измислят как да продават продуктите си на хората в интернет. Лично аз мисля именно за това през последните 2 седмици.

Дали ще се решат тези 4 проблема? Вярвам в това.

***
Иконата за BitTorrent е на Jesudsa

kldn.net v1.0.3

Защитна каска

Днес реших да постегна малко kldn.net и ето го резултата:

  • Коментирането е разрешено. Засега ще има предварителна модерация, тоест ще прочитам всеки коментар преди да го публикувам;
  • Преведох част от шаблоните;
  • Инсталирах Akismet – инфраструктурата за защита от нежелани коментари (спам);
  • Имам си Google Analytics, за да следя посещенията на сайта, а и за да се науча да ползвам тази услуга по-добре;
  • Оправих визуален проблем в хедъра на сайта.

Китка снимки из далечни Филипини

Това беше най-дългото ми пътуване до сега, но и едно от най-приятните. Никакви проблеми със самолетите, преминаването на границите или пък организацията. Направо ваканция. Ето и снимките.


Понеже всички ме питаха започвам с филипинките. Готини са, въпреки че са малко дребнички за моя вкус.

Испанска църква. Грозна и някак не на мястото си. Испанците са наложили католицизма, но без да им мигне окото са продали Филипините на американците.

Храната е много интересна. Ако изключим сравнително екзотичните храни като охлюви, то останалото е прекрасно. Особено скарата.

Това не е магаренце ами кон. Не ми даде сърце да го яхна.

Макдонълдс са велики. Представям ви МакРайс или хамбургер с ориз. Вместо питката е използван специален лепкав ориз.

Това е Манила, един от многото градове в Метро Манила. Вече се е пръвърлан в туристическо развлечение и повечето сгради са хотели. Най-скъпите хотели в града.

Масажите и тук са изнесени на пиадестал и се предлагат навсякъде. След като попазаруваш в някой мол, на изходите се предлагат безплатни масажи.

Това е Майра, най-красивата потребителка на Ubuntu във Филипините 🙂 Интересното, е че тамошното общество на свободния софтуер има много повече жени отколкото българското. Браво.

Метроманила. Градът е изграден от ето такива острови от небостъргачи. Това са отделните градове, заобоколени от къщи и гета.

Един обикновен мол. Моловете са неразделна част от живота на хората. Огромни сгради с 3-4 кина във всеки мол и тонове развлечения.

Поради проблеми с бунтовниците и редица отвличания, хотелите приличат на летища. Преминаваш преглед с куче, детектор на метал и опипване.

Палачинките. Направо банички. Онова отгоре, което прилича на сладолед е сиренето.

Рано или късно всеки изпада в такива фото-клишета. Но е забавно да ги правиш 🙂

Можете ли да познаете, че това е вулкан? Точно така, огромен вълкан, който е пълен с вода и се е образувало езеро. В средата на езерото има друг кратер, който може да бъде изкачен и огледан.

4 километра по тази пътека, за да се достигне гърлото на вулкана. Пътеката е покрита с около педя прах, която се е нагряла и е неприятна.

Туристите по пътеката. Смешни са 🙂

Гледката е страхотна, за съжаление не можеш да заснемеш цялото гърло.

Яхтеният клуб на Манила. Филипинците се шегуват, че там има повече кораби от колкото техния военен флот.

Манила

Накратко. Филипините са друга планета. Манила е космополитен град на контрастите, а хората в него се снимат с теб, все едно си Мики Маус в Дисниленд. Храната е прекрасна и 2-3 пъти по-евтина от тази в България.

Метро Манила

Галерия със свободни снимки за София (gal.metropolis.bg)

начална страница на галерията

Поради някаква незнайна причина липсва галерия за свободни снимки от София. Да не говорим че липсва каквато и да е галерия за снимки от София. Това обаче е на път да се поправи, защото в Метрополис беше стартирана галерия за снимки от София.

Снимките са разделени в 4 категории – архитектура, инфраструктура, хора и събития. Отделно във всяка категория има тематични албуми, които чакат запълване. Всеки може да си регистрира профил и да качи снимки, като към снимките няма някакви специални изисквания.

В момента има модерация, но ако ми пишете на { kaladan at gmail dot com } може да се разберем за повишаване на потребителските ви права и да не се налага модерация.

Лицензът е възможно най-свободен Криейтив Комънс – Признание, което гарантира възможно най-лесно разпространение и приложение.