Исторически личности, които са жени

Исторически личности

Както Еленко писа – отворихме архивите на Капитал и Дневник и като бонус пооправихме регистрационната им система. Едно от нововъведенията е възможността, всеки потребител да си качи собствена снимка, или да си избере някоя която ние сме качили.

Будни дами сигнализираха, че сме направили фатална грешка – в галерията „Исторически личности“ няма нито една жена. Това определено е грешка и се извинявам за допускането й.

В момента работим по добавянето на снимки на известни жени, като списъка до момента включва:

– Жана Д’Арк
– Мария Кюри
– Валентина Терешкова
– Елизабет I
– Маргарет Тачър
– Джена Джеймсън (хванахте се)

Кой още да добавим? Ако ми помогнете с връзка към снимка на човека (която да е обществена собственост – Public Domain) много ще се радвам.

За Града + CC= Анкх-Морпоркски Вести

Анкх-Морпоркски Вести

„Твърди се, че Светът на Диска на Тери Пратчет е огледало на нашия свят. От онези — кривите, в които отражението не е точно, каквото очакваме, а по-скоро живее свой собствен живот. Затова си помислихме, че би било интересно да отразим в него и новините, които се случват около нас.

Така се появи идеята за „Анкх-Морпоркски Вести„. Името взехме от книгата „Истината“, където Уилям дьо Слов създава първия вестник на Диска. А съдържанието трябваше да се пише автоматично на основата на истински статии и затова най-напред се заехме да открием източник на информация. След известно търсене из Мрежата го намерихме.

Спряхме се на изданието „За града“, заради добре разделения по теми RSS и най-вече заради свободния лиценз, под който публикуват своите новини — Криейтив Комънс признание-споделяне на споделеното, версия 2.5. Този лиценз ни позволява да променяме текстовете — работа, която възложихме на специална програма. Всяка нощ тя чете новите статии, избира някоя от тях и променя текста така, че да изглежда сякаш написан за Анкх-Морпорк.“

Горният цитат от от описанието на сайта Анкх-Морпоркски Вести. Радвам се изключително много, защото решението да разпространяваме съдържанието на сайта под свободен лиценз, започна да се отплаща и позволява реализирането на интересни проекти като Анкх-Морпоркски Вести.

Поздравления за авторите, сайтът им е наистина забавен.

Ауспуси за камиони

Ауспуси за камиони
Снимка: d3l, лиценз (cc-by-sa)

Във времена, когато Българската Асоциация на Производителите, Вносителите и Търговците на Спиртни Напитки (АПВТСН) съобщава, че няма да възлагат, одобряват и изпълняват рекламни кампании, които съдържат сексистки обиди или унизителни образи на жените или мъжете, производителите на ауспуси за камиони са на друго мнение. Развръзката предстои.