Плюс/минус

Всяко начало е трудно. Това няма да е изключение. Преди няколко дена, когато бях пийнал порядъчно бира, се заклех, че когато получа парите от „сайта на Вени“ ще си купя хостинг и пусна блог. Дори бях измислил на ум една изключително претенциозна реч, която да изнеса под формата на първи пости. Забелязал съм, че ако не направя нещо докато то ме кефи и опиянява, то просто не го правя. Не записах мислите си и идеите си и резултатът, е че няма да ги има тук. Вместо това ще започна с казаното до момента.

Днес беше изключително обикновен ден. Прекарах около час в разговор с Петко, като разговорът беше посветен на новите ни стажанти и тяхното ефективно участие в нашите дела. Честно да си призная мисля, че се справяме достатъчно добре, за да развиваме нещо повече за стажантите. Според мен, по-скоро трябва да акцентираме върху развитието на нашия екип при управлението на нови хора, от колкото да акцентираме върху развитието на самите стажанти.

След това се занимавах да отговоря на всички писма, които се бяха понатрупали в 5-те ми пощенски кутии. От както успях да пусна gmail през POP3 вече не се занимавам с нито един web интерфейс и всичко е обединено удобно в моя Evolution. От всички писма, най-наложителното беше от Кандида Коронато / Linux Mag Холандия. С Кандида се познаваме отдавна, за германка с италиански произход, живееща в Холандия е изключително гостоприемна. Кандида работеше за едни от донорите на InterSpace, но преди около 5 месеца ги напусна. В момента все още живее и работи в Холандия, но пише за гореспоменатото списание. Кандида ми беше писала писмо, в което искаше да ми вземе интервю за списанието. Тя ми се обади през skype и си поговорихме около час. Връзката беше чудесна и като цяло всичкото това удоволствие й е коствало около 60 цента… Разпита ме много подробно за „бъдещите ни творчески планове“, поговорихме си за поточната медия, за преместването на интереса ни от свободната технология към свободното съдържание и т.н.

След интервюто обядвахме с Наско и Мария в едно малко заведение за бързо хранене. Заведението се намира в индустриалната част на Раковска и там предлагат изключително вкусни готвени храни. Хапнах от любимата ми супа топчета + ориз с лапад … Надявам се, че подобна храна е доста по-здравословна от разните баници/пици и подобни гадости с които имам навика да се тъпча.

Останалото време от деня беше профукано със събеседване с американските ни колеги, с които уточнихме няколко срока. За финал си бях уредил среща с Ivgin в MacDonalds на Славейков. Надълго и нашироко обсъдихме детайлите по страницата на Българския Хелзинкски Комитет, която трябва да разработим до 2 месеца. За мен тази организация има голяма важност и като цяло тази важност я прехвърлям и на този проект. Дълбоко уважавам това, с което се занимава Хелзинкския комитет и мисля, че заслужават много по-добър сайт от наличния си.

По време на срещата ми с Ivgin мина и Александър Шопов, който отнесе 2000 лепенки за GNOME на български! Лепенките ще бъдат раздадени на всички участници в конференцията WebTech, което ще се проведе утре. Общo взето пренасqм нaтрупания в *bpm опит по промотирането на проект. Апропо, лепенките станаха чудесни и са в два дизайна. Много бързо успяхме да съберем парите за тях и да го осъществим. Ivgin помогна с дизайна на едната, а за другата се пробвах аз. Бях решил да се я направя под Inkscape, но нещо не ми се рискуваше и се наложи да пoлзвам частен софтуер за правенето им.

В момента съм си в леглото. С Ивелина обсъдихме 6500 посещения в *bpm и резултата от всичко това, актуализирам експерименталното ми UBUNTU и се готвя да спя. Утре ще мигрирам една страница от статичен HTML към Plone/Zope. До сега не съм правил подобно нещо и съм си отделил цял работен ден, за да го направя.

Ако всичко това те е отегчило – чудесно. Това ще четеш и занапред. Правописните грешки нямат значение в този блог.