Мобилен vs Стационарен интернет

Мобилен интернет върху Nintendo DS

В брой 178 на списание .NET големият въпрос е „Смятате ли че мобилния интернет ще доминира над бъдещето на интернет?“. На този отговор само 6 от 16 специалиста са отговорили положително. Моето мнение, е че мобилния интернет ще доминира стационарния и в тази статия ще се аргументирам защо.

Накратко
Мобилният интернет – или този, който се ползва на мобилно устройство ще господства, защото това ще бъде интернет, който се ползва от масите, а не само от специфична група хора. Потребителите се променят и ръстът на интернет потреблението не може да зависи само от скоростите или пък от мощта и качествата на устройствата с които той се ползва (екран, браузър и прочее). Бъдещето принадлежи на кежуъл потребителите – хора, които ползват свързаност от време на време, а не прекарват часове в мрежата.

Ето и какво мисля за основните мнения срещу мобилния интернет

1. Мобилните устройства не са пригодени за интернет
Екраните им са малки, процесорите са им бавни, нямат flash, браузърите са им смотани и прочее. Но вижте какво направиха Nintendo със своите супер слаби конзоли, които обаче насочиха не към хардкор играчите, ами към кежуъл играчите – които искат просто да разцъкат игра от време на време – победиха всички по продажби. Подобно на игровите конзоли, мнозинството от потребителите на интернет няма да имат нужда да ползват интернет върху супер мощно устройство с огромен екран – все пак те ще искат основно да си проверят пощата и да прегледа новините.

Ето и данните за миналия месец(Август, 2008), за iPhone версията на Дневник:

iPhone Dnevnik

Хората са го ползвали сравнително набързо, прочитайки 1-2 новини, след което са се прехвърляли на нещо друго.

2. Мобилният интернет е бавен, но за сметка на това е скъп
Да, в България е така, но всичко това ще се промени, обещавам. И тук ще се появят тарифни планове с безкраен обем трафик, но най-важното е че мобилният интернет няма да е пряко зависим от мобилните оператори. Според мен е въпрос на време WiMax (или нещо подобно) модемите да станат задължителна част от всеки преносим компютър, а след това да се прехвърлят и върху телефоните. Тогава ще имаме бърз и евтин интернет практически където ни потрябва.

3. Мобилните сайтове не са бизнес
Да, можеби в момента не са голям бизнес, но това няма да е така. Хей, доскоро Web не беше сериозен бизнес, ще се наложим да бъдем търпеливи. Все пак всички осъзнават, че мобилните устройства (те вече не са просто телефони), са навсякъде с потребителите си и очевидно могат да претендират за огромен дял от тяхното време. А това си е уникално предложение.

Успех.

2 коментара към “Мобилен vs Стационарен интернет”

Leave a Reply