За слагането на връзки/линкове

Постоянно получавам писма със запитвания дали може да се сложи линк към някоя публикация, а същевременно наблюдавам че в десетки сайтове авторите декларират, че слагането на връзка е разрешено. Хей, дори в сайтовете на Икономедиа сме написали, че слагането на препратка е „свободно“.

Накратко: никой, ама наистина никойм не може да забрани, на който и да е да постави връзка към каквото си иска! Това е основен принцип на интернет – разпределеното познание няма как да функционира без тази свобода.

Защо поставянето на връзки е свободно?

1. Получавате повече посетители;
2. Без тази свобода търсачки като Google нямаше да може да съществуват и търсенето на информация щеше да е отвратително сложно и време-емко;
3. Така функционира мрежата;
4. Познанието не се губи;
5. Гарантира се децентрализирането на мрежата и следователно нейната свобода;
6. Интернет, в който трябва да искаш разрешение, за да поставиш връзка ще бъде едно изключително скучно място.

4 коментара към “За слагането на връзки/линкове”

  1. хех, да питаш някого за позволение да сложиш линк към материала му е просто начин да се правиш на интересен и да се опиташ да го накараш да те забележи – това съм установил от разговори с такива хора.

  2. Гледай на какво се натъкнах: http://www.templetons.com/brad/copymyths.html >> този е поредния, който го питат.

    Според мен това е резултат на всичките кампании за спазване на авторските права – хората не правят разлика между свобода на словото и разпространението на някакво произведение.

  3. хе, това е писано 1994 г. 🙂 по-скоро е резултат от по-широкото навлизане на новите технологии и липсата на каквито и да е кампании за спазване на авторските права по онова време 🙂

  4. Значи ние сме си не 2008-ма ами 1994-та в развитието на мрежата тук 😉

Leave a Reply