Проблемите на MacBook Pro

От около месец съм с MacBook Pro и като цяло съм щастлив. Ако сте гледали промоционалното му видео, на което Джонатан Айви обяснява как са изблизали дизайна и всички малки детайли, то без съмнение у вас е останало желание да пипнете машината. Е, пипнах я – изблизана е, но има и доста грижи.

Пантите на екрана
Пантите на екрана
Извън работа ползвам компютъра в леглото. Когато си легнал няма много пози, в които да застанеш и да ползваш компютър. Основната ми е с присвити колене, като подпирам компютъра на тях. Проблемът е че пантите на екрана са толкова нежни, че ако не внимавам – той постоянно се затваря. Което е мега дразнещо.

Портът за слушалки
Пантите на екрана
Обожавам моите Shure SE210, които на книга са iPhone и iPod сертифицирани. Нямаха никакви проблеми с добрия стар MacBook. С MacBook Pro обаче имат. Дори и при най-малкото докосване от моя страна се изваждат и звукът теква по вградените тонколони на компютъра. Което в офиса не е особена грижа, защото и без това са свикнали да ги дразня, но когато това стане в 23:00 и спящата на 130 сантиметра от мен Калина се събуди – вече не е забавно. Единствените слушалки, с които това не става и аз разполагам, са стандартните за iPod. Те пък не изолират и трябва да ги слушам на тихо, щото Калина се буди дори от котешко подпръцкване.

Портовете
Портовете
Две нововъведения – нов порт за FireWire и нов порт за DVI. Естествено външният ми диск няма кабел с този формат и естествено в България не се продаваха DVI адаптори от този вид. Което значи следните проблеми – ползвам си диска през USB порта и не мога да правя презентации с компютъра. Поне докато не внесат DVI преходниците от този вид. Както казаха в магазина – „За съжаление се забавиха преходниците“. С два месеца!

Touchpad-а
Toruchpad-а
Толкова е шумен, че буди Калина. Затова ми се налага да ползвам изтегляне с двойно натискане, което се изпълнява трудно докато си легнал. През деня ползвам мишка.

Черният екран на смъртта (BSOD)
bsod
С предходните проблеми се живее лесно, но с този не съвсем. MacBook Pro разполага с две видео карти. Една, която пести батерията(NVIDIA GeForce 9400M) и една която е подходяща за 3D игри(NVIDIA GeForce 9600M GT), но харчи много батерия. На книга всичко е чудесно, но когато си пуснах игра и точно след 1 минута видях черен екран и компютърът ми замръзна – никак не се забавлявах. След четене на форуми, се отказа че проблемът идва от факта, че по време на игра мощната видео карта загрява толкова бързо, че вентилаторите нямат време да я охладят, в резултат на което компютъра забива. Проблемът бил по-скоро във вентилаторите, защото те не ускорявали правилно, но на кой му пука?

Решението е допълнителен софтуер за управление на вентилаторите. Има няколко, аз ползвам Fan Control 1.2, който съм настроил да поддържа максимална температура на компютъра до 70 градуса. Също така съм променил минималните обороти до 2000 в минута. Така по време на игра максималната температура, която съм виждал е 72 градуса и bsod-а го няма.

Други свързани с NVIDIA GeForce 9600M GT
Любимият ми е че като извадите кабела за захранването и минете само на батерия, в момента в който направите снимка на екрана (screenshot), то компютърът увисва за 20-30 секунди. Още подобни можете да прочетете тук…

Извод
Ако сте решили да си закупите тази машина, съветвам ви да изчакате следващото й поколение. Иначе ще се наложи да четете форуми, и да научите в коя точно седмица е произведена вашата машина, за да разберете специфичните й проблеми. Ето как се научава, коя седмица е произведена: Ябълка >> About This Mac >> намерете серийния номер на компютъра. Моят е Serial Number: W88487ST1G0. След това гледате третата и четвъртата буква и те формират седмицата на производство, моят е 48-ма.

8 коментара към “Проблемите на MacBook Pro”

 1. Не съм съгласен за FireWire порта.

  В спецификациите на компютъра пише, че е FireWire 800, който си е съвсем различен стандарт на жак. Т.е. това можеше да го разбереш и провериш преди да си купиш компютъра.

  Не е нещо, което те е изненадало след като си си взел компютъра – както е например това за стерео жака или пантите, което си е безспорно тъпо.

 2. Е, това е направо абсурдно – толкова пари за толкова „неприятни изненади“ – аз бих го върнал това недоразумение на техниката.

 3. Съжалявам за лошите впечатления. Аз съжалявам единствено за хубавия trackpad, не искам бутон! Само не разбрах какво му е шумното…?

 4. @Иван – е, все едно си го правил ти – няма защо да съжаляваш 🙂 Иначе самото натискане е шумно. Трака яко, особено в тиха стая.

 5. М, чак сега се вгледах в клипчето, което обяснява подобренията. Добре, аз не използвам изобщо бутона на trackpad-a на моя MBP, защото си използвам double-click функцията. А бутонът е нормално да щрака. Наистина глупаво решение…

  Да бяха разкарали направо бутона и да си оставят функцията double-click! 😀

  Следващия път да питат, ще им обясня. Неприятно 🙂

 6. Хубава статия, но на някои места ми изкочиха някои въпроси.

  Не ми стана ясно какво несъвместимо има вър Firewire порта. Диска ти или има, или няма такъв порт и ако има, то кабели има колкото искаш. Какво общо има DVI-я? 🙂

  И за „меките“ панти също. Може ли да поясниш? 🙂

  Иначе тва с жака е супер досадно наистина…

  А проблема със снапшотите на батерия е оправен..

  И според мен няма да има нова ревизия, като технологични промени, няма да има. Ще пуснат новия Мац. Аз така си купих предния точно като излезе и след 6 месеца пуснаха новия модел (този дето дъфчем).

  🙂

 7. @Greedy – отговарям:

  1. Да, трябва да ходя да купувам кабели, а това не ми харесва. Все още не съм купил.

  2. Меки, в смисъл че се отваря и затваря компютъра прекалено леко. Пробвай да легнеш, да си вдигнеш коленете и да го поставиш в скута ти. Докато работиш от време на време се затваря. Което е много досадно, особено ако играеш WoW.

  Кой е проблема със снапшотите?

Leave a Reply