Книга: Тайните на цифровата фотография

Тайните на цифровата форография от Скот Келби

Книгата на снимката е идеална за начинаещия любител фотограф – като мен. Основният й плюс, е че те не е организирана като ръководство или библия, ами по-скоро прилича на „въпроси и отговори“. Авторът й, Скот Келби, твърди че имитира разходка в гората на двама фотография, като единия пита другия как се правят определен вид снимки, а опитния фотограф отговаря без да изнася лекции и проповеди. Общо взето, това е така.

+юсове
+ проста и кратка;
+ на изключително достъпен език;
+ добър превод;
+ има рецепти за видове снимки (портрет, нощен пейзаж, снимка на цвете и т.н.)
+ добри инструкции за избор на екипировка.

-инуси
– чувството за хумор на автора, което често е самоцелно;
– споменатата техника вече е остаряла;
– част от съдържанието не е актуално за България (препоръчани магазини и прочее).

8 коментара към “Книга: Тайните на цифровата фотография”

 1. Въпреки че признавам нерядката самоцелност на хумора, той е повече от поносим. Но на английски. Прегледах набързо българското издание в една книжарница и всичко ми звучеше смешно. Имам подобен опит и с предни преводи на Келби на български.

  Disclamier: почитател/излъчвател съм на подобен тъповат хумор.

 2. Хм… наскоро получих тази книга като подарък и, да си призная, не съм особено възхитена. Основният проблем е, според мен, е авторът не си е дифинирал в главата ясно каква му е таргет групата. Доста от съветите, които дава, са като за идиоти (е видях и някои полезни), от друга страна, като че предпоставя, че макар книгата му да е насочена към любители, те биха искали да печелят пари от фотография. Ако е така, не биха имали нужда от подобни съвети. А ако са любители – колцина любители биха си купили например рефлектори, пък макар и сгъваеми. Ако някой е достигнал до идеята, че му трябва рефлектор, едва ли има нужда от книгата на Келби.

  Никъде в заглавието или на корицата не е уточнено, че авторът има предвид изключително и само огледално-рефлексни фотоапарати.

 3. Ами, аз да си призная я купих, именно защото на корицата е уточнено, че става и за сапунерки (товага имах яка сапунерка). Това е уточнено, в долния десен ъгъл на корицата отпред. Вижда се едно малко фотоапаратче 😉

  Иначе наистина има съвети и за напреднали, които ми дойдоха малко повече, но все пак научих доста неща от книгата.

 4. Тая сапунерка на корицата е доста подвеждаща, между нас казано.

 5. Светла, струва ми се, че лееко подценяваш Kelby – той е култова личност за доста светила във фотографията, макар и самия той да не е точно (само) фотограф. Той е почти цяла one-man-show многомилионна индустрия, изградена именно върху подхода му да говори и обяснява простичко с добавка на глуповат хумор – точно това всъщност е запазената му марка, която го прави… толкова специално-различен 🙂

 6. Btw, въпросната книга е най-продаваната книга за цифрова фотография ever… 😉

 7. Тази книга е първия том от трилогията, и съответно засяга факторите влияещи на резкостта на изображението т.е. отбелязва се ролята на триножника, съобразяването със светлинните условия и изключването на стабилизацията (IS) при неподвижна камера.

  Разработени са практическите аспекти при снимане на основните сцени, явяващи се източник на доход за начинаещите фотографи – сватби, семейни снимки, деца.

  Разгледани са и сцените, при които специализираните издания изискват предишен опит – пейзажни снимки (на зазоряване; на смрачаване), спортни събития (скъпо оборудване), улична фотография (наситени цветове, детайли, простота).

  Препоръчителното оборудване е разпределено в три основни класове – според цената (хоби, средно равнище, професионално), а съответно и според очакваните приходи.

  За съжаление оставащите две книги от поредицата не са преведени, а преводачът ме посъветва да пиша до СофтПрес. На запитването ми не беше отговорено. Бихте могли да помогнете, ако ги попитате дали биха включили поредицата в издателският им план.

  clients@soft-press.com

  http://www.kelbytraining.com/books/

 8. Аз също съм любител-фотограф. През последните 25 години съм изчел издадената популярна литература, но за първи път срещам практически поднесен материал – подходящ за приложение в реални условия.

  Относно „сапунерката“ в долния десен ъгъл на корицата: терминът е доста условно използван – фотоапарат от любителски тип, но с опция за напълно ръчни настройки е подходящ за входящото ниво, охарактеризирано в тази книга.

  Примерно ползвайки „сапунерката“ A590 IS, притежавам настройки и възможности на фотоапаратите от среден клас (D3000).

Leave a Reply