Може ли децата да хапват маслини?

Калинка маслинка

„Калино, Калинке, гиди малка маслинке“
– неизв. автор от младосткия регион

Калина обича да хапва маслини. Сутрин като се събудя и отида в кухнята, тя идва с мен, след което започва да отваря вратата на хладилника и да имитира мляскане. Показва ми че иска маслина. След това започва да реве докато не й дадем поне една маслина. И така, въпросите за милион левове:

1. Колко маслини е ОК да се хапват от дете на година и 3 месеца?
2. Кой сорт маслини е най-добър?
3. Има ли някакви техники, за намаляване на вредата от маслините като например „изкисване“?

13 коментара към “Може ли децата да хапват маслини?”

 1. Аз бих и давал колкото поиска 🙂 Истерията покарай „вредната“ сол ми се струва, че премина всякакви разумни граници. Ако консервиран продукт е безсолен, то това може да е за сметка на други, по-опасни консерванти. (например нитритите в месни продукти)

 2. Колко интересно – моята дъщеря страшно много обичаше маслини на същата възраст. Аз купувах обезсолени от Хит. Понякога даже и давах да гълта костилките (както дете ме уверяваха, че били полезни). Тя обикновено изяждаше около 10 бр. и после губеше интерес. Аз и давах хляб с тях, за да не са само маслини в коремчето…Веднъж изяде огромно количество над 100гр. и после и омръзнаха.
  Винаги съм вярвала, че организма знае от какво има нужда и щом и се хапва значи е добре за нея.
  Поне в нашия случай не навредиха 🙂

 3. За маслините не знам, обаче какви мигли има… Мисля, че е време да си купиш пушка за да тренираш за младите ухажори след 15 години 🙂

 4. Очевидно повечето деца на тази възраст обичат маслини. Синът ми ги обожаваше, но и той загуби интерес (макар че и сега – на 3г. си похапва). Ядеше редовно, взимахме му обезсолен мамут.

 5. @Elenko – супер, ще й спра прозака и минава само на сол 😉

 6. Солта е опасна ако е в твърде големи количества. Нормално солена маслина, черна, надали може да навреди на някой. Common sense, you know 😉

  Също и за бройката – няколко маслини, дори и солени, няма да убият никой, дори и дете. Ако изяде килограм обаче (и солта е 10-15% в тях, тоест, 100-150 грама сол), бих се замислил… 😉

  A consommer avec moderation, както се казваше 🙂

 7. много е готина адашката, да ти е жива и здрава. давай й, със сирене и хляб обаче. аз поне от дете така съм свикнал и много ги моря все още =)

 8. Солта е проблемът, единствения. Защото тя натоварва допълнително бъбреците в следствие задържането на повече течности, както и нарушава баланса на интерстициалните и вътрешнотъканни течности. Избирай обезсолени маслини и не би трябвало да има проблем. Другото е дали няма някакви други консерванти, което ме съмнява. Самата маслина съдържа купища полезни неща. И Алек обича маслини, явно си е и въпрос на възраст 🙂

 9. А пък нашата е на 3 години и не е опитвала маслини. Даже отказва череши с довода, че не обича маслини.

  Няма опасност. Има храни, които се избягват до определена възраст заради опасност от алергии. А малката очевидно не е алергична към маслини :))

 10. Явно наистина на тази възраст всички деца харесват маслините 🙂

  Дъщеря ми харесваше и черни и зелени, а сега трудно могат да я заинтригуват….

 11. Според международните стандарти максималното количество сол което трябва да приемат децата между 1 и 3 години е 2 гр (или 0.8 гр натрий). Има продукти, които съдържат скрита сол, например хляба, маслото. Отделно, сол има в сиренето в попарата на закуска, в готвените манджи на обяд и вечеря.

  Освен че е проблем за бъбреците, завишеното количество сол развива преждевременно рецепторите на езика и вкуса на детето – създава се по-висок праг на чувствителност спрямо солта в много ранна възраст.  


  Разбира се от 3-4 маслини нищо няма да й стане. Но като се имат предвид и другите храни, ми е съвестно да й давам всеки ден.

 12. А тази информация намерих току-що от моето (и не само) ‘гуру’ в захранването, една много начетена в тази сфера дама:

  „Маслини
  Може след 1 год.
  Възможно най-безсолни.
  Маслините, независимо дали са пресни или консервирани, обикновено съдържат антиоксиданти и подобни добавки, но за дете над 1 год. едва ли е проблем.
  Ако не са твърди (това е важно), малки парченца от тях стават за насърчаване на храненето пръсти и дъвкателните умения.
  Може пасирани в храна – вместо добавка на сол.

  Черните маслини съдържат около 2 пъти повече мазнини от зелените.“

Leave a Reply