Военен парад, 6 май, Гергьовден

На 29 години съм, но за първи път ходя да гледам военен парад. Колкото и да е странно по телевизията изглежда по-внушително, можеби защото сменят гледните точки постоянно и така се постига по-пълно покритие. Отидох с идеята да снимам, но още там усетих липсата ми на опит защото не избрах добро място за снимане. По-точно избрах добро място за снимане, но явно не бях единствения защото точно пред мен се строиха около 10 полицаи, които зяпаха събитието (явно не бяха виждали войници, защото стояха с гръб към публиката). Освен, че не се занимаваха да охраняват, служителите на МВР се смяха през цялото време, а особено силно по време на речта на президента, който говореше за исторически победи, морал и т.н.

Ако изключим всичко това – беше сравнително интересно. Минаха всички видове войски и техника (щеше да е яко да мине и кораб, но уви), свириха се бойни маршове и дори имаше гости от НАТО. Самолетите малко ме разочароваха, защото цяла седмица летяха над главите ни, за да тренират, докато на самия парад профучаха за няколко секунди и изчезнаха. Щеше да бъде яко ако бяха врътнали още 1-2 кръгчета, но не стана.

И за финал да споделя, че аз съм ЗА такива събития независимо от цената им. Хубаво е на площадите да видиш хора, които са се събрали не за да протестират, ами за да се забавляват. Вдигащо е.

Ето и снимки, от които не съм доволен, но догодина ще се промъкна сред истинските фото-журналисти и ще обадя по-добри кадри.

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

Военен парад

26 коментара към “Военен парад, 6 май, Гергьовден”

 1. Много готини са се получили 🙂 „Вертолетът“ ми е любим.

 2. Привет, да имате случайно още снимки на останалите чуждестранни участници, един приятел търси снимка с испанците. Предварително благодаря.

 3. @Svetoslav

  привет, не съм сигурен кои точно са испанците, защото не видях тяхно знаме. Има едни, които ми приличат на испанци (на знамето им има огромна Дева Мария) и съм ги заподозрял. Вижте дали това са те:

  http://kaladan.hammer.bg/photos/ispanci.jpg

  Та, ако са те – ще ви кача всички техни снимки.

 4. Здравейте, днес цял ден търся снимки на италианския аркестър и най после попадам на вашите! Имате ли други техни снимки. Благодаря предварително.

 5. Знамето им е червено, жълто в средата с герб, и пак червено (хоризонтално).

 6. @Ива – качих всики снимки на италианците ето тук: http://kaladan.hammer.bg/photos/italianci.zip – има и снимки на оркестъра, но не са много добри. Ако някоя ви харесва – ползвайте ги както намери за добре.

 7. @SV, да знам как изглежда, но явно съм ги изпуснал. Съжалявам – иначе нямаше проблем да ви дам всички техни снимки.

 8. Супер. Много благодаря…Хубав ден.

 9. mnogo xubavi snimki….slu4aino da imate snimki na voinicite sus sivi uniformi,VVS? Blagodarq predvaritelno

 10. Ама всичко е много хубаво, ама…парад на военни!? Come on! Сиреч – вижте ни, ние убиваме хора. Ще ме извинявате, ама това са пълни глупости!

 11. @Cwetelina – да, имам. Можете да ги изтеглите всички от тук: http://kaladan.hammer.bg/photos/vvs.zip . Снимките са ваши – ползвайте ги както намерите за добре.

  2. Wampeters – за съжаление светът не е пълен с гумени мечета и еднорози, които да пръцкат розова миризма. По време на война или друга заплаха искам около мен военните да са зли, брадати и добре екипирани, а не тепърва да се учат да държат калашници.

  3. Димитър Димитров – снимам с Nikon D90, а обективът ми е Nikkor VR 18-105 (не е нищо особено). След това пипвам цветовете и изрязвам доста излишни неща.

 12. „… докато на самия парат профучаха …“

 13. „По време на война или друга заплаха искам около мен военните да са зли, брадати и добре екипирани, а не тепърва да се учат да държат калашници“ – Ами, че те военните правят войната. Значи, искаш първо да ти а направят, после да те пазят? A не, мерси, аз няма да участвам.

 14. Здасти,
  Страхотни снимки! БРАВО на KALADAN!!!
  Meжду другото, знамето с мадоната е на германците. Познавам им униформите, а и канта на знамето (червено, жълто и черно) е с цветовете на германския флаг.

 15. @Георги Кожухаров – благодаря ти! Аз испанците значи не съм ги заснел – ти имаш ли някоя тяхна снимка?

  @wampeters – мисля, че много опростяваш нещата. Сблъсъците между различните култури винаги са прераствали във война. Ами тероризма? Светът около нас в никакъв случай не е толкова сигурен и хомогенен, че всички да се разоръжим, да се хванем за ръце и да заживеем мирно. За съжаление ограничените ресурси и увеличаващото се население ще са причините за военните конфликти. Винаги ще има някой, който ще гледа към нашата чиния.

  България не води политика на агресивна война. Нашето министерство е Министерство на отбраната, а не на войната (както някога е било). НАТО е преди всичко защитен пакт, а не нападателен.

  На твое място бих се притеснявал много повече за 70 000-те полицаи, които в огромната си част не вършат абсолютно нищо! Напротив – те са една ог най-големите причини за престъпността.

 16. Kaladan, аз пък смятам , че ти малко ги усложняваш, но както и да е. Войните и тероризма винаги са били окуражавани от военните. Аз с другите култури нямам проблеми и нямам никакви притеснения от тях. То като са взели да нападат точно пък нас ама айде..Впрочем смяната на името на американското Министерство на войната с „министерство на отбраната“ е изцяло от пропагандна гледна точка. Функциите му си остават същите. Мен също ме притесняват полицаите, но не и тероризма. Не живея в страх просто и това е. Ограничените ресурси не са се предизвикали сами, нали се сещаш? Нека все да гледа някой към „нашата чиния“ (то, пък една чиния ама айде), аз и без това не ги деля на „нашата и вашата“…може би точно от това изкуствено създадено разделение тръгва всичко..Това си е моето мнение.

 17. @Wampeters – разбирам твоята гледна точка и съм благодарен, че я споделяш. Искам да си сигурен/сигурна, че в коментарите ми към теб няма зъл умисъл.

  Разбирам, че ти нямаш проблем с другите култури, но ако те има проблем с нас?

 18. Хубави снимки, ама и хубав парад. Що се отнася до армията, не може да е същата като преди, все пак при това членство в Алинаса има други отговорности и други разбирания за сигурността. Армията участва в сражения и тогава се убиват неизменно хора, важно е за каква кауза се бият.
  Интересни мнения във форума.

 19. Не си съвсем прав, че снимките са разочароващи.
  Имаш доста добри попадения за любител фотограф.
  Според мен добре са се получили снимките:
  6may004.jpg
  6may006.jpg
  6may011.jpg
  6may013.jpg
  6may014.jpg
  6may015.jpg

  Браво!

 20. Аз съм съгласна с Wampeters. Всъщност нямам нищо против да има някаква неголяма армия, но имам против символното значение на парада в този му вид. Това е демонстрация на власт чрез насилие, насаждане на страх и омраза към някакъв образ на врага (а кой е врагът?), изобщо ми се струва анахронизъм във време, в което войните съвсем не са това, което са били през първата половина на 20-ти век.
  Не е случайно, че демократичните държави, които правят военни паради, са много много малко.
  В добавка към това, специално в България военните паради няма как да не напомнят за Варшавския договор и студената война – просто е много близо времето, когато смисълът им беше именно разграничаване от противниковия блок и напомняне колко ще сме страшни, ако се наложи да се разправяме с него. Дори и униформите на някои от военните не са се променили оттогава – шапките-пици в съветски стил няма ли ги вече, преди година-две поне още си ги имаше?
  Всъщност аз нямам нищо против да има някакво честване с духови оркестри или тези момчета в червените стилизирани униформи, някакво напомняне за миналото може би – но без грохот на танкове и самолети като в Русия, Северна Корея и Иран.

 21. ЗДР.Каладан.Направил си страхотни снимки.Мога ли да те помоля ако имаш снимки на моряците(защото видях само една) да ги побликуваш.Благодаря предварително.

 22. Парада на 06,06 трябва да е още по тъйествен с участието на всички видове войски в БА.
  За да бъдем горди с ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ

Leave a Reply