Не бързайте с надграждането към Wodpress 3.0

Новата версия на WordPress е вече факт и започнаха да валят ласкави ревюта колко е хубава, които пък ще ви създадат скомина за актуализация на софтуер. Истината, е че няма защо да бързате и да я инсталирате. Изчакайте няколко актуализации, които ще поправят грешки в сигурността и функционалността.

Все пак по-добрият софтуер няма да ви направи по-добри блогъри 😉


Бележка под линия: Ако сте напреднал потребител, кибер авантюрист, уеб пророк, легендарен програмист, елитен блогър, божествен системен администратор или просто обичате да ползвате нов софтуер, то горния съвет не се отнася за вас. Не ме наказвайте.

Среща на тренерите в TOSMI 2009, Солун

Среща на тренерите в TOSMI 2009, Солун

За трета поредна година InterSpace организира TOSMI – три тренинга за свободни мултимедийни инструменти (blender, joomla, gimp, inkscape и прочее). Програмата вече е сравнително ясна и може да я намерите на сайта на събитието. Тази отново ще говоря за e-marketing, което за мен е чудесно разнообразие предвид факта, че досега основно съм говорил основно за свободен софтуер.

Songbird ще бъде iTunes-оубиецът!

Songbird

От години чакам подобна програма за изпълнение на музика и ето, че се задава. Songbird събира в себе си следните добри качества:

1. Свободен софтуер е.
Това гарантира качество и бързина на развитие. Пък и свобода.

2. Прилича на Firefox
Не само че е изградена с XUL (платформата, с която е направен Firefox), но и подобно на любимият ни браузър поддържа „добавки“. Това означава, че ще се появят десетки мънички програми, които ще допълнят програмата за слушане на музика. Дори и сега, в началото й, са наличните десетки качествени добавки.

3. Използва GStreamer
Това е една от най-мощните свободни мултимедийни платформи. Това значи, че поддържа тонове формати за музика.

4. Внася вече изградената ви фонотека
Сравнително бързо ви помага да се изнесете от iTunes. С всичките ви рейтинги и списъци за изпълнение.

Въпреки всичко, препоръчвам да изчакате версия 1.0.2 (примерно), когато ще бъдат оправени още проблеми в софтуера и тогава ще става за редовно ползване. Като гледам с какви темпове се развиват – това ще стане до месец 🙂

Update 10 часа по-късно
След няколко часа активно ползване се натъквам на следните проблеми:

1. Все още няма интеграция с AirTunes (това ми позволяваше да пускам музика на аудио-системата ми през безжичната мрежа)

2. Програмата не се справя добре с кориците на албумите. Почти всичките ми албуми имат корици, които съм прикачал към файловете. Е, все още е се четат, а съм си играл с дни да изнамеря всички корици. Това донякъде се решава като се инсталира тази добавка.

3. Все още няма интеграция между Songbird и Skype. Интеграцията се изразява в това Songbird да сменя съобщението за настроението ми със заглавието на песента, кяото слушам в момента.

За повече информация – погледнете тук…

OpenOffice.org 3.0

OpenOffice.org 3.0

В сянката на големите-монилитни-гърмежи от Apple, някак си остана незабелязана новината, че излезе нова версия на OpenOffice.org.

Ето и шокиращите промени:

Поддръжка на МacOS X
Вече не се налага да инсталирате X11, за да имате OpenOffice.org. Тоест, по-добра интеграция с работната среда и по-високи скорости. Ако сте потребител на MacOS X, разбира се.

ODF 1.2
Стандартът за обмяна на данни. От днес започвам да лобирам, това да бъде стандарта за обмяна на данни в Икономедиа.

Подобрени филтри за внасяне на данни от Microsoft Office
Вече може да работите с .docx, .xlsx, .pptx и т.н. Но понеже имате OpenOffice.org тази възможност ще я ползвате само, за да отваряте документи, които някой ви е пратил. ODT е доста по-добър от тези файлови формати, най-вече защото не загробва данните ви.

Пълен списък с най-сериозните нововъведения тук…

Не бързайте с WordPress 2.5

Едно от любимите ми правила за софтуер: никога да не ползвам първите версии на ново поколение софтуер. Затова и почакайте малко с актуализацията към WordPress 2.5. Защо?

1. Въпреки, че софтуерът е официално завършен, той не е бил тестван от стотици хиляди потребители. Именно те ще открият сериозните проблеми в него;

2. Обикновено съвсем скоро след излизането на първата версия, следват няколко версии за разрешаване на критични проблеми и поправки в сигурността. Едвали искате да актуализирате често вашата инсталация;

3. Просто няма нужда да се бърза. По-новата система за блогване няма да ви направи по-добри блогъри или пък да изглеждате по-секси на бара. Освен ако не сте на бар-камп 😉

Съветвам ви да изчакате WordPress да стане поне версия 2.5.3, за да сте сигурни че използвате стабилен софтуер.