OpenOffice.org 3.0

OpenOffice.org 3.0

В сянката на големите-монилитни-гърмежи от Apple, някак си остана незабелязана новината, че излезе нова версия на OpenOffice.org.

Ето и шокиращите промени:

Поддръжка на МacOS X
Вече не се налага да инсталирате X11, за да имате OpenOffice.org. Тоест, по-добра интеграция с работната среда и по-високи скорости. Ако сте потребител на MacOS X, разбира се.

ODF 1.2
Стандартът за обмяна на данни. От днес започвам да лобирам, това да бъде стандарта за обмяна на данни в Икономедиа.

Подобрени филтри за внасяне на данни от Microsoft Office
Вече може да работите с .docx, .xlsx, .pptx и т.н. Но понеже имате OpenOffice.org тази възможност ще я ползвате само, за да отваряте документи, които някой ви е пратил. ODT е доста по-добър от тези файлови формати, най-вече защото не загробва данните ви.

Пълен списък с най-сериозните нововъведения тук…

5 коментара към “OpenOffice.org 3.0”

 1. Опен офис 3 не работи качествено, инсталнах го, но се държи като демо версия… някакви предложения за справяне с проблема?

 2. Ами при мен работи добре. Със сигурност има значение върху какъв компютър е инсталиран и коя операционна система ползвате. При мен върви леко по-бавно от предишната версия, но като се има предвид, че го ползвам под Мacintosh, а до сега нямаше версия за тази платформа, е нормално.

  Другото решение е да изчакате следващата версия на програмата. Тя ще бъде с версия 3.0.1 и ще бъде фокусирана върху решаване на проблеми.

  Поздрави.

 3. Може ли да се надгради (UpGrade) OpenOffice 2.0.3 с OpenOffice 3.0 без деинсталация и със запазване на настройките, потребителското подреждане на иконите, настроените потребителски стартови темплейт-файлове, инсталираните български сричкоразделяне, правопис и синоними, …. ? Благодаря предварително за компетентни отговори!

 4. Здравейте,
  При мен версия три си работи нормално, но единствения проблем ми е спел чекинга на български. В последно време ми се налага да го ползвам доста повече от английския и много ме дразни това че не мога да го настроя. Някакви съвети?
  Благодаря предварително
  Мартин

 5. Привет,

  аз си изтеглих последната версия на OpenOffice.otg – 3.0.1 и след това изтеглих речниците. Всичко работи нормално в момента. Основния трик, за да заработят е като ги инсталираш – след това да избереш текста, който искаш да провериш и да му зададеш да бъде проверен на български език.

  Това става по следния начин: Tool > Language > For All Text >> Bulgarin

Leave a Reply