InterSpace Linux Distribution

Ще се изненадате. От 2 години в InterSpace разработваме дистрибуция на Linux без да сме били финансирани за това. След като ни се наложи да мигрираме значително количество не-правителствени организации към свободен софтуер, трябваше да си създадем стандарт и философия относно миграциите. Всичките ни познания са застъпени в тази дистрибуция. Дистрибуцията цели да предостави на не-правителствените организации стабилна и проста софтуерна платформа, чрез която да извършват ежедневните си задължения. Тоест, насочена е към потребителите на настолните компютри.

История
Еволюцията на ISLD е доста забавна. Започнахме от Slackware + IceWM + разни малки програмки. В началото на миграциите използвахме Mandrake + KDE като философия, но след като се сблъскахме с компютри на по 7-8 години (32 рам, 133 мегахерца) трябваше да изработим нещо по-леко. Затова и направихме ISLD 1, което решаваше този проблем. След като останахме доволни от резултата започнахме работа по ISLD 2, като идеята за тази серия беше да е за компютри с по-големи възможности. Това беше началото. В момента работим по ISLD 4.2, която е базирана на GNOME 2.8.3 и Debian.

Принадена стойност
Какво ни прави различни от Debian? Имаме собствен инсталатор (нови живописното име Строител), който с около 20 прости стъпки позволява на на

чинаещ потребител да инсталира Linux, без да си затрие дисковете. Към инсталатора сме написали доста скриптове, които задават настройките на потребителите, привилегиите им, външния вид на работната среда, асоциациите на програмите и тн. Ivgin ни нарисува 5 тапета и като прибавим към това някой от най-красивите декорации за прозорци постигнахме модерен и приятен изглед на работната среда.

Проектът си има собствено хранилище, в което има значително количество допълнителни програми, липсващи в Debian по една или друга причина. За финал оставям доста разбазиканото ядро, която Петър компилира със завидна настървение. Щях да забравя и множеството преводи, които нашия екип направи на GNOME, като те са добавени в официалните пакети на работната среда и от това печелят всички потребители.

Параметри
Инсталация: чрез Строител (псевдо графичен интерфейс, написан на bash)
Ядро: 2.6.11
Пакетна система: Debian (100% съвместимост)
Работна среда: GNOME 2.8.3 (на български език)
Офис пакет: OpenOffice 1.1.3 (проверка на правописа)
Пощенска програма: Evolution 2.2.2
Обработка на изображения: GIMP 2.2
Гледане на филми: MPlayer
Слушане на музика: XMMS, Rhythmbox
Допълнителни програми: gbgoffice (двупосочен българо-английски речник), ISLD convertor (програма за двупосочна транслитерация между кирилица и латиница)

Разпространение
Ще ставя изключително чрез bit torrent система. За целта пуснахме собствен тракер, който ще използваме за разпространение и на други неща. Към момента дистрибуцията ще бъде качвана на 3 сървъра, които ще я разпространяват. По този начин ще спестим натоварване и трафик на cult.bg .