Nintendo

Ровичкането в историята на Nintendo се оказа доста любопитна. Освен, че са започнали като фирма, произвеждаща карти, са имали периоди в които са произвеждали ориз, предлагали таксиматрови услуги и дори са притежавали верига от… „любовни хотели“. Слава богу, всичко това се е оказало лошо хрумване и те почти фалират, като си избиват от главата да се занимават с нещо друго освен игри.

Друг интересен факт (поне за мен), е че известните съветски игри на Електроника (яйцата и тем подобните им), се оказаха клонинг на серията Game&Watch на Nintendo. Апропо, текущият дизайн на Nintendo DS lite е реплика на този дизайн на Game&Watch.

Намерих и обяснение на маниакалната обсесия на Nintendo да контролора/сертифицира всички игри, които се появяват за техните платформи. Причината е така наречения „Срив на американския пазар за видео игри през 1983-та“. Та тогава фалират някои от най-големите фирми, които произвеждат игри и домашни компютри/конзоли. Причината, е че пазарът е наводнен с хиляди нискокачествни игри, което обърква и отказва потребителите да ги играят. След това Nintendo затяга контрола върху качеството на игрите и от това печелят потребителите, а индрустрията оцелява.

И за финал, заради устройството R4DS, Асоциацията на издателите на развлекателни компютърни програми твърди, че 90% от потребителите на Nintendo DS играят нелицензирани игри върху конзолата. Благодарение на същото устройство(което имам, ха-ха) открих, че голяма част от текущите заглавия за Nintendo DS са доста смотани, направени по филми или клонинг на някой успешен франчайз за PC. Да не говорим, че масово не се продават в България.

Интересните заглавия ще ги опиша в отделна публикация.

6 коментара към “Nintendo”

 1. 🙂
  подкрепям последното – r4ds ме спаси от десетките долнопробни заглавия, които иначе щяха да глътнат доста от бюджета ми. да не говорим какви са цените им в българия в сравнение със щатите.

 2. Stana mi interesno. I az se sdobih s Nintendo DS za koleda za sina mi.

  I az prochetoh istoriata na Nintendo 🙂

  I na men mi se stori interesna.

 3. Интересно, от 10-тината игри за DS, които имам, само от една съм разочарован.

  Правило No.1, когато си купувате игри за Nintendo – бягайте далече от европейски/американски производители.

 4. iskam da razbera ot kude moga da si kypq takava karta za da ne mi se nalaga da davam cql kyp pari za igri ako moje pi6ete mi na kuhmat@abv.bg mersi predvaritelno

Leave a Reply