Какъв телефон да купите на баба си?

Вчера купих мобилен телефон на моята баба. Преди да го закупя доста помислих какъв точно модел да бъде и какви да са неговите възможности. Представих си как ще го ползва и как това да бъде възможно най-лесно и безболезнено. Ето и какви качества реших, че този мобилен телефон трябва да притежава:

1. Мида
Телефоните от вида „Мида“ могат да бъдат настоени, при отваряне на мидата, да „вдигат“. Поради факта, че основно ние ще се обаждаме на баба, тя трябваше възможно най-лезно и бързо да отговаря. Реших, че отварянето на мидата ще бъде много по-лесно, отколкото тя да търси малък бутон, с който да отговори.

2. Предплатена карта за разговори
Кражбата на мобилния телефон и след това изговарянето на голяма сметка са основния страх, който трябваше да туширам. Затова една карта с предплатени разговори върши идеална работа. Дори и да откраднат телефона – щетите ще бъдат ограничени само в това.

3. Телефонът трябва да има меню на български език
Това е задължително, въпреки че не очаквам интерфейса да бъде ползван сериозно. Основните функции могат да бъдат организирани чрез бързо набиране, което ни препраща на следващата точка.

4. Бързо набиране
Използването на вградения адресник, в който и да е мобилен телефон, е сложно за възрастен човек. При условие, че потребителят ще бъде пасивен (ще му се обаждат), а той самия ще се обажда само до роднините си, то всички нужни телефони ги настроихме за бързо набиране. Под бързо набиране разбирам да се задържи определена цифра от клавиатурата и това да избере определен номер.

5. Удароустойчив
Е, не ми трябва специален модел за ексремни условия, а по-скоро модел, който да издържа на падане от метър, метър и половина. Затова телефонът трябва да бъде изцяло от пластмаса (за да е лек), а това че е мида мисля, че също помага, защото мидата защитава лесния за чупене екран.

6. Издръжлива батерия
Операцията по зареждането е техническа операция, която не трябва да бъде извършвана често. Затова телефонът не трябва да има лакоми екрани, а батерията да е сравнително издръжлива. Под добра батерия разбирам да издържа 4-5 дни в режим готовност.

7. Прости мелодии
Най-подходящата мелодия тук, е някоя която симулира звъненето на аналогов телефон. От една страна този звън е познат, ясен и прост, а от друга се различава от фоновите мелодии на радиа и телевизор. Тоест гарантирано ще бъде разпознат и чут.

8. Мащабируем интерфейс
Или това е възможността да увеличавате размера на шрифта в телефона. Това е особено важно, ако потребителят ще прави нещо различно от разговори;

9. Цена
Според мен този телефон не трябва да струва повече от 200 лева. И то не защото сте скръндзи, а защото кражбата му не трябва да бъде драма.

Снимка на Nokia 2760

Та след като прочетох някои ревюта се спрях на Nokia 2760. Телефонът отговаряше на всичките ми изискване. Единственият му недостатък, който видях до момента, е че входът за зарядното е покрит с някакъв гумен протектор, който се вади сравнително трудно. Предполагам просто ще го отрежа и това ще реши проблема.

Nokia 2760 има някои екстри като фотоапарат и радио, но не мисля, че те ще бъдат ползвани често. Цената му също е приемлива 189 лева с ДДС.

Утре телефонът ще бъде ползван в реални условия и нямам търпение да се обадя и да видя какво ще стане 😉

5 коментара към “Какъв телефон да купите на баба си?”

 1. Предстои ти да разбереш колко сложна техника всъщност са мобилните телефони 🙂 Новата реклама на Вивател е случай от практиката („по-бавно!“,“запиши ми го на листче“). Успех!

 2. Аз купих същия телефон на дъщеря си, изхождайки от същите аргументи като твоите 🙂
  Телефонът изглежда доста добър (чукам на дърво).
  Пожелавам на баба ти успешно ползване! 🙂

 3. Абсолютно съм съгласна с анализа :)))))))))

  В нашето семейство имаме огромен опит как се обяснява употреба на мобилен телефон (както и на всякаква друга технологична джаджа от последните 5 години) на 74-годишния ми баща със солидно инженерно образование от 60-те години, който държи да знае не само как да си отговори на пропуснатото съобщение, но и какво прави всяко – ВСЯКО – копче по джаджата.
  Синът ми е изписал около 20-сантиментова купчина от серията „запиши ми го на листче“.
  И въпреки това искам да ви уверя, че няма начин да обясниш на 74-годишния инженер, за който първото копче на потенциометъра извършва действието А, а второто – действието Б, какъв е принципът на работа на soft-бутоните на мобилния телефон….

  В резултат на този купон, майка ми (72 год., по образование, професия и трудов стаж – инженер по хидломелиорации), се самообяви за „неграмотен инженер“ :))), и се чувства удовлетворена, когато различи пропуснато повикване от пропуснат SMS. От това обаче никак не следва, че успява да се справи с отговарянето им. Така че внуците имат нова задача – когато баба им си хареса някого от „танцувай с….“ или „пей с….“, периодично да минават и изпращат по един SMS от телефона на баба им до съответното място. Ама защо не от техните телефони? Ами защото баба им по този начин се чувства ангажирана и полезна….
  Та така.
  Телефоните на бабите имат собствен „начин на употреба“.

  И най-вече: телефонът трябва да звъни – т.е. да дрънчи. Пеещите мелодии ги забравяме. Ако дрънчи, тогава се идентифицира като телефон. Иначе – не е сигурно. Нека да уважаваме този избор. Може би това е връзката им с технологиите от тяхното поколение?

 4. С подобни съображения наскоро взех Samsung X530.
  Слайдер – което ми се струва още по елементарно, що се отнася за лесно отговаряне на разговори.

Leave a Reply