gajim – многопротоколният чат може да бъде и удобен

С развитието на Интернет се увеличават и доставчиците на технологични решения. Затова едвали е тайна за някой, че различните протоколи за комуникация ще се увеличават. Времето, когато имахме само ICQ и IRC отминаха, нека да почиват в мир.

Обикновено разработчиците на протокол създават и официален клиент, с който този протокол да бъде ползван. В това няма нищо лошо, тяхно право си е. Лошото е когато ти се налага да ползваш повече от един протокол за комуникация – IRC, ICQ, MSN, Google.Talk, Jabber или нещо екзотично като Gadu Gadu. Просто ще трябва да стартирате по една отделна програма, което пък допълнително натоварва системните ресурси на вашия компютър и от това страда вашата производителност.

Определено на мода излизат много-протоколните клиенти, които обикновено са продукт на трети лица (хора, които не произвеждат протокол за комуникация) и основното тяхно качество, е че могат да комуникират по почти всички налични протоколи. Едновременно!

Ползите от това са очевидни. От една страна компютърът работи по-бързо, а ако сте системен администратор – потребителите ви могат да ползват само един потребителски интерфейс, което пък ви спестява време за обучението им.

По подразбиране много-протоколните клиенти страдат от един недостатък- сложен и объркан потребителски интерфейс, който разчита на серия приставки (модули, plug-in), чрез които да се осъществява комуникацията. Затова и реших да разкажа за една симпатична програмка, която общо взето решава всички гореспоменати проблеми. Програмата се кава gajim и може да бъде изтеглена от този сайт: http://www.gajim.org

Основни функции на gajim

* Групиране на отделните разговори в един прозорец
* Поддръжка на групов чат
* Емотикони, аватари, пренос на файлове
* Икона в лентата за уведомяване, проверка на правописа
* Поддръжка на TLS и GPG (криптиране на комуникацията)
* Поддръжка на „транспорти“ – комуникация с други мрежи
* Поддръжка на множество акаунти за различни jabber протоколи
* Gajim е преведен на 12 езика, включително бългаски.

Ето и малко снимки + обяснения


Официалното лого на gajim. Според мен е сполучливо, макар че малко ми прилича на човек с противогаз.


Ето така изглежда основния екран на програмата. Забежелете, че освен приятелите ми от jabber ползвам и новата услуга на google – google.talk


Ето така се подреждат отделните разговори. Според мен това е много по-удобно от колкото парадигмата „всеки-разговор-в-отделен-прозорец“.


След като си регистрирате в някой от многото jabber сървъри, можете да сканирате мрежата и да ползвате така наречените „транспорти“. Транспортите ще ви позволят през акаунтът си в jabber да ползвате други протоколи като ICQ или пък IRC.

Това, което ми харесва е простотата на програмата и според мен тя може да бъде ползвана дори и от начинаещи потребители. Сред малкото недостатъци на gajim мога да посоча:
1. неприятното име, мразя съкращения за имена на програми;
2. някои различния от HIG на GNOME;

Поздрави.