Локализация! Локализация! 2

От доста време се мъча да намеря време и да започна организирането на конференцията за преводи на свободен софтуер – „Локализация! Локализация! 2“. За жалост номинално ще пропуснем 2005-та година и ще я направим през януари 2006-та година. Какви са причините за забавянето? От една страна изключително натоварената ми програма, от няколко месеца съм в нещо като непрестанен-работен-транс, който няма да ме пусне скоро. Освен личната ми заетост, имах желание конференцията да бъде организирана извън София. Пробвах с различни партньори (организации), но липсваше интерес към подобен род събитие. Не знам защо, но всички потенциални партньори на подобно събитие ни третираха като касичка и искаха от нас да им заплатим партньорството. Това никога няма да стане, защото „Локализация! Локализация!“ няма пряко финансиране.

След поредния ми неуспешен опит да намеря локален партньор, който да ни помогне с организирането на конференцията реших да променя малко концепцията и да се обединя с някой, който прави подобни неща. Следващата „Локализация! Локализация!“ ще бъде организирана съвместно с конференцията на „Линукс за българи„. Разговарях с Мирчо и имам свободата да оформя концепцията за самото събитие. Затова сега мисля концепция.

Това, за което веднага се сещам, е конференция посветена на превода на различните дистрибуции. Ще се радвам ако преводачите на Ubuntu/SUSE/Mandriva/Fedora и т.н. проявят интерес. Също така ще се радвам да видя и преводачите на Mozilla Firefox сред лекторите. Предишната конференция беше насочена към преводите на работни среди, сега може да я организираме към преводите на дистрибуции и техните специфични инструменти. Ще се получи интересно и полезно, защото ще има още запознанства и като краен ефект може да почустваме по-стандартизирани преводи на работните среди и инструментите предоставяни от дистрибуциите. Това е едната идея.

Втората ми идея е да направим конференцията не толкова „репрезентираща“, ами по-практична. Тоест да се проведат серия от обучителни лекции, които да засягат по-техническите аспекти на локализацията. Това също ще бъде интересно и полезно.

Ако искате да се включите в организирането или пък имате идеи как да бъде организирана конеференцията – пишете ми.