Аз, роботът (част 3)

teac mp-2000 След като се заканих, че никога няма да си закупя нещо произведено от Apple, дойде време да си изпълня заканата. От няколко дни съм горд собственик на Teac MP 2000. Като го сравним с iPod mini, има силни и слаби страни.

Какво ме кефи?
1. Много е лек и компактен. Като размери е по-малък и по-лек от загиналия ми iPod mini. Е, не е толкова лек като iPod Nano, но предполагам е по-издръжлив.

2. Има твърд диск с размер 5GB. Не че съм от хората, дето много се влияят от размера на диска, но все пак от сега предвкусвам как ще го ползвам като преносим диск и ще забравя за flash картите.

3. За разлика от iPod Mini, MP 2000 поддържа не само MP3, но OGG и WMA. По-важно е че поддържа свободния OGG и по този начин ми гарантира, че няма да ми се налага прекодиране на музиката, която слушам.

4. Има вградено радио и диктофон, като по този начин ми спестява неудобството да нося тези два уреда в мен. Не че ми трябват, но пък може и да ми се наложи.

5. Не изисква специална програма за синхронизиране и прехвърляне на музика. Работи чудесно под GNU/Linux и операционната ми система го монтира и третира като обикновен преносим носител.

6. Батерията му е чудовищно издръжлива, а екранчето му е защитено с дебело стъкло (това е супер важно за мен) и това ми гарантира дълъг живот на джаджата.

7. Изглежда добре. Не толкова добре, колкото iPod, но определено притежава стилен и изчистен дизайн. Не ми харесва, че е в сребристо-сиво, но какво да се прави.

8. Закупен е в България и съм сигурен в гаранцията.

9. Цена от 180 долара!

Какво не ме кефи?
1. Няма разпознаване на ID3 тагове, и не работи с база данни изградена върху ID3. Тоест, ще се налага да търсите файловете по папките.

2. Няма възможност да прослушате всички файлове, които са качени на него. Налага се да правите списъци за изпълнение и тн.

3. Дисплеят не е цветен, но пък това не е такава болка за умиране.

4. Навигацията по менютата е леко куца, като се извършва с джойстик, подобен на мобилните телефони. С тази разлика, че е леко дървен. Предполагам все още не съм свикнал.

Интересното, е че се заканих да го напълня само със свободна музика и това ще е интересен експеримент. За момента съм източил всичко, което ми харесва от българските автори, прерових и ccmixer. Следва да прегледам каква музика се помещава на cult.bg и да я пробвам. Интересно ми е дали свободната музика ще е достатъчно, за да задоволи ежедневните ми нужди.