17 коментара към “Фал с велоалея”

 1. Не е чак толкова страшно. В Германия можеш да се нагледаш на подобни криволичещи алеи (втората снимка) почти навсякъде. Важното е маркировката да се спазва както от велосипедистите, така и от пешеходците.

  Що се отнася до бариерата, най-добрият вариант според мен е знак, който указва на велосипедистите да слязат от колелото и да преминат оттам бутайки. Така най-малкото ще внимават повече, без значение дали карат или бутат.

 2. Не съм карал колело в Германия, но тук никой не ебава вело-алеите. Освен че вело алеите са на тротоарите и са покрити с пешеходци, горните два примера показват как вело-алеите се модифицират. На снимката си личи как доскоро е нямало бариера, но са я добавили и са променили вело-алеята.

 3. Аха! Дължа ти извинения!!!
  Чак сега се вгледах внимателно и видях следите от променените алеи (струва ми се, че и на втората има).

  Поздрави,
  М

 4. @Kaladan
  От там ми минава маршрутът, тази бариера съществува от много преди велосипедната алея. Проблем реално възниква когато там паркират микробуси за разни изложения на НДК, тогава наистина няма откъде да се мине. Иначе съм съгласен, че пешеходците не внимават за велосипедисти. Истинско решение на проблема е смел кмет, който физически да прегради части от уличи за велосипедни алеи.

 5. @Marin
  Аз не съм карал отдавна от там и предполагам заради това съм се заблудил. Качих по-голяма изрезка специално на частта със следите от предишната маркировка, която все още си личи.
  Виж тук: http://kaladan.hammer.bg/photos/slediteostavat.jpg

  Предполагам преди алеята е минавала точно под бариерата и за София това е напълно в реда на нещата. Поздрави за полезния коментар.

 6. Хаха, сега си спомних, наистина маркировката беше ПОД бариерата 🙂
  Е, някакъв напредък все пак има.

 7. ако един велосипед не беше се почти блъснал в мен,нямаше и да се замисля какво трябва да значат двете смешни жълти линии на място,което доскоро беше само за пешеходци.тази алея е физически невъзможна за пейки,рекламни табла,пешеходци и колела взети заедно.трябва да направят и табелки за предимство също.

 8. @Denica – съгласен съм с теб. Мястото на вело-алеите е на шосето, точно до тротоара. Това в София е още по-невъзможно защото това място обикновено е заето от неправилно паркирали автомобили, таксита и какво ли още не.

 9. @DENICA много вероятно е да съм бил аз, когато някои ходи по алеите, минавам толкова близко до него, че да подскочи ако не ме е видял, та дано се усети къде ходи.

  Проблеми около велоалеите много и аз се опитвам да пиша за тях. И тъй като явно и пешеходците го отчитат като проблем, то е време и те да се замислят и да направят нещо.

 10. лелее, такъв срам няма. Да ти кажа само,че в Германия велоалейте са като нашите магистрали! Направени са с специални червени павета, на който ако стъпиш глобата е 40 евро. Ако някой велосипедист се блъсне в тебе, като едното нищо ще те осъди!
  Тази гениална художествена мисъл вече е върха на всички абсурди. Нека ни взимат парите, ама тайно да му се невиди, защо трябва да цапат и без това отвратителните бюрдюри!!!

 11. Не можем да сравняваме Германия и България, уви. Въпреки че София е проектирана от австриец, той май е бил единственият далновиден архитект, подвизавал се наоколо. Никой никога не си е представял, че в София ще живее 1/3 от България и затова алеите са ни такива. И затова си ходим по главите.

  За да имаме работещи велоалеи, трябва да придобием и култура на движение (преди няколко дни една леля ми се скара, че ходя по бързата пътечка в метрото, защото тя била за возене, а един едва не ме наби, че го изпреварих на ескалатора). Има някакви ялови опити за европеизация, но трудно ще станат реалност.

  Много добри снимки, Каладан.

 12. Здравейте,

  Дали мога да използвам снимката http://4.bp.blogspot.com/_oastgw8ZOys/S0ovXX1ik-I/AAAAAAAAAM0/lMaLVq_WJx8/s320/e-DSC01874.JPG за един мой блог пост по подобна тема? Става въпрос за представяне на тази инициатива:

  http://www.facebook.com/event.php?eid=202732523111625

  Благодаря Ви предварително!

  С уважение,
  Бойко Благоев
  boikoblagoev@gmail.com

 13. Здравейте Бойко, да, можете да ползвате тази снимка. Поздрави.

Leave a Reply