Легофия

Лего + София = Легофия. Просто и ясно. Предполагам не съм единствения, който се дразни от дейността на така наречените „алпинисти“. Алпинисти са всички зидаро-мазачи, които могат да висят на въже, и които предлагат срещу крупна сума да измажат и уплътнят жилището ти. Алпинистите са оръжието на всебългарския егоизъм в борбата за публично доказване и съседско не-говорене.

Проблемът накратко: старите сгради са грозни и не пазят топло. Те трябва да се измажат и уплътнят. В това няма нищо лошо. Лошото става, когато всеки жител на кооперация решава този проблем самосиндикално и налага собствените си вкусове. По този начин всеки апартамент е оцветен в различен цвят, слой и носи различен телефон на алпиниста-мазач. Резултатът е… грозен.

Искаш примери? Тези снимки са направени в радиус от 500 метра около нашия офис. Само за 20 минути. Това са лошите примери.


Нещо като „мапинг“ на по-заможните съседи в нашата кооперация.


Другата страна на медала.


Елемент от тетрис.


Елитарното таванче.


Тук работи шефа. Примерно.

А това са добрите примери:


Свежо зелено.


Масовка.

Аз си представям нещата по този начин: всички се събират и решават, че трябва да се измаже и пооправи сградата. Избира се цвят, наема се алпинист и всички живеят в една по-красива сграда. На практика това е почти невъзможно. Все някой не може (или просто не желае) да отдели тези пари, все някой не харесва фирмата, цвета, датата не му е удобна и т.н. И това са хора, които живеят с години заедно и с години не си говорят.

Скоро и аз се нанасям в подобна сграда.