Инструментите нямат душа

Иконата за BitTorrent

Ако има нещо по-лошо от това да съдиш несправедливо хора, то това е да съдиш несправедливо заради собственото си неразбиране. Последните няколко дни НСБОП (или както там е преименувана) се държи като слон в стъкларски магазин и арестува хора, изнудва фирми и нарежда цензура на интернет, само и само да спре пиратството. За съжаление голяма част от акцията на НСБОП е насочена срещу самите технологии, които осигуряват бърз и евтин обмен на информация между потребителите. А именно torrent мрежите и mp3 контейнера се споменават като зли технологии, деца на пиратите и пирони в ковчега на културата. ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!

Никоя технология не е зла. Човек може да си закупи пушка и да защитава родината си, да ловува или пък да извърши убийство. Трябва ли заради потенциалните лоши употреби на пушката тя да бъде забранена и заклеймена? Не, пушката е просто технологията и всичко опира до нейна употреба. И понеже хората са били умни те са използвали пушката, за да получат надмощие над природата и да решат хранителните си нужди.

Именно затова е абсурдно да се изгражда лош образ на определена технология или пък нейния автор да бъде съден и задържан. Torrent мрежите и mp3 файловете са сбъднатата мечта на университети, библиотеки, преподаватели, а именно – бърз, евтин и почти безграничен начин за споделяне на знание. Нима това е лошо, че да бъде заклеймено? Не, но има други неща, които определено трябва да бъдат заклеймени.
Ето какво трябва да бъде заклеймено:

1. Цензурата в интернет
Всеки е свободен да слага връзка към каквото и да било. Именно това правят torrent тракерите показват къде може да бъде намерен даден файл (образно казано). Интернет съществува на база връзки и ако това право бъде спряно и регламентирано, то интернет ще спре да се развива.

2. Решаването на проблемите с пиратството, чрез брутална сила
Господа полицаи, колкото повече заплашвате, арестувате, затваряте и използвате сила – то толкова повече изпускате нещата. Погледнете от историческа гледна точка – кога силата е помогнала за решаването на интелектуални и морални спорове? Никога! Пиратството е културен и финансов феномен, който произлиза от самите хора, а не се налага от Arenabg.com или Zamunda.net. Колкото и тракери да бъдат спрени – проблемът си остава. Нужна ви е глобална промяна на мисленето и културата у милиони хора – нещо, което не е по силите ви.

3. Създателите на филми и музика не желаят да променят моделите си за разпространение на съдържание
Това е истинската причина за проблема описан по-горе. За последните няколко години потребителите на интернет се радват на бързо, евтино и безгранично разнообразие. Това ражда култура и инструменти. Тази култура и инструменти изпревариха многократно културата и инструментите звукозаписната индустрия или Холивуд. Кой иска да си купува дискове, във времена когато iPod и мобилните телефони са се превърнали в основния начин за потребление на музика? Все по-малко хора. Пазарът се е променил, хората са се променили, но компаниите не искат да се съобразят с това и преследват феновете на своите продукти.

4. Технологиите на прогреса биват заклеймени като пиратски
Завършвам с това, с което започнах. Безумно е технологии, които имат толкова огромен потенциал да направят добро на човечеството да бъдат заклеймени и забранени. Просто ръководителите на звукозаписната и филмовите индустрии трябва да си вдигнат задниците, с които са седнали върху собствения си мозък и да измислят как да продават продуктите си на хората в интернет. Лично аз мисля именно за това през последните 2 седмици.

Дали ще се решат тези 4 проблема? Вярвам в това.

***
Иконата за BitTorrent е на Jesudsa

10 коментара към “Инструментите нямат душа”

 1. Доста правилни просветления. Споделям мнението ти. Искам да отбележа, че за мен ловците са абсолютни убийци, дори по-големи от тези, които убиват хора. Защото хората могат да имат вина, но животните НИКОГА. Никой не заслужава да му бъде отнет живота, но животните пък най-малко !

  P.S. Това е лирическо отклонение от темата. Аз дори не съм вегетарянец, но напълно защитавам животните и природата.

 2. Като спомена задници, та се сетих:

  Талейран бил казал на Наполеон, че с щиковете може да се направи всичко, освен едно – да се седне на тях. 😀

  P.S. А, и благодарности за снимките в софийската галерия, отдавна се канех да направя такъв набег. Използвах няколко в Уикипедия.

 3. Владо, всичко това е чудесно, но в пъзела на голямата картина, в България има едно много грозно парче. Говорим за това, че по торенти тече 99.99% пиратско съдържание. Става въпрос за това, че всички съзнаваме защо арената и замундата ги гонят и/ли затварят, и се държим нахално с изявления от рода на „технологиите биват заклеймени като пиратски“ и от сорта. Ами те в България са си пиратски. Технологиите не, но предназначението им (де-факто).

  Няма значение дали теглиш отдавна изчезнал азиатски филм който никога няма да дойде в БГ или смъкваш новия албум на Принс, темата остава огромна и сложна, защото касае култура, а не технологии.

  За съжаление журналистите най-малко разбират това и се опитват да вмъкнат коментари в слотове от по 5-10 минути по новини и сутрешни блокове. За този феномен, мисля, поредица научно-популярни филми от по един час има да се въртят шест месеца преди да се избистри нещо, а правното и технологично тълкувание на нещата (= има ли пиратско съдържание на торент тракерите) е най-големия източник на цинизъм, то е монументално.

  Не знам. Не ща да защитавам веригата на съдържанието, но мисля че с високите скорости и не-добре-регулираното съдържание в БГ се поувлякохме.

 4. А аз исках да кажа нещо, но бурята от аплодисменти не ми позволи 🙁

 5. @uv: Това, че в България се ползват за пиратски цели не значи, че трябва да бъдат заклеймявани като такива. Ако ги заклеймим то те ще си останат такива. Съгласен съм с теб, че проблемът е културен и заради това трябва да бъде подходено към него културно.

  Мисля, че грешиш за азиатския филм и Принс – не виждам никакво сходство между тях. Чии права нарушавам като тегля азиатския филм при условие, че господата не ми го предлагат тук? Трябва ли да бъда лишен от тази култура само защото не съм се родил на правилното място?

  @arhivatora: не съм чул такива.

 6. Стегнато и сравнително кратко изложение. Много добре е представена проблематиката, без излишни драматизации. Браво!

 7. .. и това ако не е аплодисмент 🙂

  Съгласна съм, че с Клдн, по същата логика би трябвало почти всички физични закони да бъдат заклеймени като терористични, защото се скъсват да ги използват за какви ли не терористични цели. А Айнщайн да бъде обявен за ЧУДОВИЩЕТО на 21 век, НСБОП лично да го изкопаят от гроба му и да го изгорят назидателно…. макар, че как ще мирише самоо…

  По принцип по въпроса за пиратството – според мен трябва всичко което може да се вземе безплатно да се взима безплатно. Така скоро ще построим комунизъма :))))))

 8. nachalto na istoriata za avtorskite prava warhu proizvedeniya na izkustvoto e malko paradoksalen. to e svarzano s vazmozhnostta proizvedeniyata da se razprostranyavat i saotvetno ot druga strana – da se ogranichi razprostranenieto im. knigata se kopira, kogato mozhe. ako darzhavata mozhe da ogranichi kopiraneto, izdatelstvoto, pusnalo knigata mozhe da regulira brojkite i cenata i na bazata na danaka, kojto dava na darzhavata v zamyana na protekcia da vavede nova kategoria – „avtorsko pravo“. do tozi moment wseki, kojto e sazdal proizvedenie na izkustvoto e predostavyal proizvedenieto shte-nehste „copy left“ ili „creative commons“. s drugi dumi, tova mozhe da se razglezhda kato estestvenoto sastoyanie na tvoteca – da tvori zaradi podbudi, koito mnogo se razminavat s komersialnoto. vse pak „Iliada“ ili „40 simfonia“ sa s neuredimi avtorski prava poradi lipsata na izdatelstva, koito da pechelyat ot tyah. i tvocite ne sa se pritesnyavali, che „piratstvoto ograbva“. ta za kakvo da ni puka, che veche mozhem da minem i bez izdatelstva/zvukozapisni kompanii? prosto edna prechka mezhdu nas i izkustvoto e premahnata. KOETO E DOBRE, NALI?

Leave a Reply