Songbird ще бъде iTunes-оубиецът!

Songbird

От години чакам подобна програма за изпълнение на музика и ето, че се задава. Songbird събира в себе си следните добри качества:

1. Свободен софтуер е.
Това гарантира качество и бързина на развитие. Пък и свобода.

2. Прилича на Firefox
Не само че е изградена с XUL (платформата, с която е направен Firefox), но и подобно на любимият ни браузър поддържа „добавки“. Това означава, че ще се появят десетки мънички програми, които ще допълнят програмата за слушане на музика. Дори и сега, в началото й, са наличните десетки качествени добавки.

3. Използва GStreamer
Това е една от най-мощните свободни мултимедийни платформи. Това значи, че поддържа тонове формати за музика.

4. Внася вече изградената ви фонотека
Сравнително бързо ви помага да се изнесете от iTunes. С всичките ви рейтинги и списъци за изпълнение.

Въпреки всичко, препоръчвам да изчакате версия 1.0.2 (примерно), когато ще бъдат оправени още проблеми в софтуера и тогава ще става за редовно ползване. Като гледам с какви темпове се развиват – това ще стане до месец 🙂

Update 10 часа по-късно
След няколко часа активно ползване се натъквам на следните проблеми:

1. Все още няма интеграция с AirTunes (това ми позволяваше да пускам музика на аудио-системата ми през безжичната мрежа)

2. Програмата не се справя добре с кориците на албумите. Почти всичките ми албуми имат корици, които съм прикачал към файловете. Е, все още е се четат, а съм си играл с дни да изнамеря всички корици. Това донякъде се решава като се инсталира тази добавка.

3. Все още няма интеграция между Songbird и Skype. Интеграцията се изразява в това Songbird да сменя съобщението за настроението ми със заглавието на песента, кяото слушам в момента.

За повече информация – погледнете тук…

11 коментара към “Songbird ще бъде iTunes-оубиецът!”

 1. всичко което ми е нужно за да сменя iTunes-a е:
  – умните плейлисти
  – „хард“ folder management (т.е. местене и преименуване на файлове)
  гледам че половината поне е изпълнено, но второто е ключово

  ако успеят да го съчетаят и с iphone/ipod съвместимост наистина ще е убиец за тюнса 🙂 (дано!)

 2. Амин.

  Последния път като пробвах Songbird беше още в доста тестов период – влачеше се ужасно бавно (по-бавно от iTunes) и на практика изобщо не се справи с кирилицата в имената на файлове, папки и тагове.

  Но с любопитство ще го пробвам пак в стабилна фаза.

 3. а какво е iTunes и кой го ползва изобщо, че да има нужда друга програма да го убива? 🙂

 4. Владо, а как се справя наистина с non-unicode кирилиците в имената на файловете?
  Кодеци? Поддържа ли FLAC?

 5. Свали го, бързо ми индексира библиотеката, сега го разцъквам, на първо впечатление много много добре се държи…
  Има проблем с non-unicode имена на файлове.
  Няма интеграция със скайп, но пък има с twitter 🙂

 6. симпатичен е, но е на второ място след firefox по CPU usage при мен, което означава че е прекалено „тежък“
  най-полезната функция, която открих е, че може да ти търси директно в youtube видеа свързани с парчето, което свири в момента

 7. мисля че Amarok е това което ти трябва

 8. Мдам, Songbird „убива“ iTunes през последните близо две години, още откакто се появи първата работеща версия на програмата, но все още е много далеч от това. Моето лично мнение е, че някъде по пътя просто идеята на Songbird се разми твърде много и това, в което е понастоящем програмата не е нещо, което да накара особено голям брой потребители да заменят любимите си плейъри. Специално за iTunes, при положение, че той открай време е пряко свързан с хардуера на Apple ще е доста трудно нещо да го замести изцяло… 😉

 9. Всъщност Songbird все още е далече да убие продукта на Apple, заради факта, че е фрии (не го рекламират, не е вързан с плеър, магазин и т.н.), а потребителите са свикнали на най-лесното. Те рядко мислят.

  Самият факт, че 85% от БГ интернет потребителите не са си инсталирали никога iTunes и не са ползвали бразуър различен от ИЕ7 е достатъчен.

  Т.е. те не обичат да се светват сами.

  Иначе аз съм фен на птичката и съм 100% за нея 🙂

 10. Не се отнасяйте с такова презрение към софтуер с отворен код, при него никога не се знае! Помните ли, че за лисичката казваха, че е куца, кьорава и саката т.е. никога не би изместила Micro$oft IE, но какво стана?

  А сега за новата птичка на хоризонта – добра е като за 1.0.0, е ще влачи, ще забива, ще дразни, … Но версии 1.Х ще стават все по-добри ще се погрижим за „раните“ с кръпки докато не зараснат, ехо ТОВА Е САМАРЯНСКИ ПРОДУКТ все пак! Да си поиграем малко, да се крашне няколко пъти, да изпратим журнала и ……… уха – чисто нова лъскава и безплатна /но не промоционалната цена от $ 0,00 като за тореннт потребители/.

  И като за финал на фен на Ябуката, така де Apple, та те са сметнали, че за 5 години iTunes им струва почти 9 цифрена сума за Win and Mac и пак не е „перфектна“, все нещо поне на мен ми липсва!
  ЗА КАКВО ГОВАРИМ? – не се цупете, а пробвайте периодично

Leave a Reply