Pipe.bg

От 2 дни пуснахме „социалната мрежа за връзки“ на Икономедиа, а именно pipe.bg . Тези два дни бяха доста бурни – получихме наистина градивна критика, коментари, поздравления. В сайтът не се появиха сериозни проблеми, а много хора си направих профили и започнаха да пубикуват новини и да оценяват публикуваните новини.

Лично аз имах нужда от такъв проект, от както съм в Икономедиа. Нещо, което не е пряко свързано със сериозни новини или анализи, нещо, което си няма специално посветен екип от хора и голям ангажиращ бюджет. И го направихме заедно с колегите. Еленко направи чудесен превод, голяма част от хората в отдела се ангажираха да пускат новини, маркетинг отдела помогна с лого и концепция, а Сергей затвори над 60 билета свързани с нашите капризи около системата. Наистина се забавлявахме докато пуснем този сайт и това е най-важното. Все пак много от нас имаха нужда от някакво хоби на Интернет отдела в Икономедиа. Получихме го.

И като всяко достойно хоби замислихме всичко да е възможно най-лесно и просто. Използвахме свободната система pligg, разчитаме на вътрешно-фирмената ни общност за първоначалния старт, допълнителни разработчици, изключително минимален бюджет (за нас) и автореклама по сайтовете ни като ракета носител.
Ето и мнението ми за основните критики към сайта:

1. Дизайнът не е оригинален и не дава добра идентичност

Да, наистина ползваме стандартната тема на pligg, но тя е и най-добрата. Също така другите български сайтове, които ползват тази система, са си избрали различна тема. В близките два месеца не планираме да сменим дизайна на сайта, защото мисля, че това не е най-важното. Дори и само с лого, сайта си има собствен облик. Мисля, че за този тип сайтове най-важното е потребителите да се ориентират възможно най-бързо във възможностите, затова и структурата на сайта трябва да бъде възможно най-традиционната и позната за всички. Все пак най-важното е дали хората ще добавят новини и дали ще оценяват добавените новини. Всичко останало е някакъв далечен плюс.

2. Свободният софтуер не е за бизнес и изборът на pligg ни ограничава

Това не е вярно. Ако свободният софтуер не ставаше за бизнес, тогава нямаше да има милиони сървъри и крайни потребители, които да го ползват. Изборът на pligg като двигател ни носи, евтино и стабилно развитие, както и добър пакет от възможности пред потребителите. Не знам каква точно гъвкавост губим, при условие че искаме да поставяме връзки към интересни сайтове и туй то. За тази цел системата си работи идеално. Отново да кажа – най-важното за този тип сайтове е обществото около тях и качеството на качените връзки.

3. Има твърде много подобни сайтове

И к’во от това? Повече трафик за всички. Вижте колко много форуми, пощенски списъци, блог портали и прочее има. Разнообразието е хубаво нещо. Различните сайтове имат различни философии и стратегии, ще бъде любопитно, дали някоя от тях ще се наложи. Също така предполагам хората ще участват във всички мрежи, за да си гарантират възможно най-много посетители.

Ще бъде интересно.

8 коментара към “Pipe.bg”

 1. Samo edna molba – dobawete forma za izbor na pho/bds kakto e w „Dnevnik“, che sega se nalaga da hodja w „Dnevnik“, za da pisha w pipe.bg 🙂
  Predpolagam, che probelmyt mozhe da e za wseki, kojto polzwa computer bez kirilica.

 2. На добър час.

  Нека по-добрия победи (остане). Накрая ще има само един (силен)

 3. @Момчил засега можеш да видиш поне домейна (пише го точно под заглавието).

 4. „В българското интернет пространство последният месец беше повече от показателен за развитието на social-bookmarking сайтовете. За кратко време бяха създадени широкофункционални системи. Но противно на очакванията на всички предубедени люде, те не представляват просто инстанции на Pligg – в тях са вложени десетки литри желание, любов и сълзи. Именно благодарение на тези системи българският интернет се разраства с такива високи темпове днес.

  Но както всяко гениално нещо, и digg-сайтовете имат своите недостатъци. Основният проблем на българските такива проекти се изразява в неприветливостта и неинтуитивността към потребителите – а именно: техният брой.

  Затова днес присъстваме на знаменития ден, в който се ражда липсващото звено – следващата крачка в social-bookmarking приложенията. След няколко десетоминутия разработка най-после стартира и дългоочакваният Digove.info!
  Digove.info е social bookmarking система за социално bookmark-ване на social bookmarking системи.

  Digove.info е отговорът на въпроса, който всички ние си задавахме дълго време, а именно:

  WTF: novinitednes.com + svejo.net + dao.bg + ping.bg + pipe.bg… WTF?!?!,

  Няма спор – това е мястото!

  Всички ние вярваме, че Digove.info ще донесе липсващият ред на българския интернет потребител.“

  Виж http://digove.info/ – заслужава си!

  🙂

 5. Готино щеше да е, ако поддържахте влизане с OpenID. В Pligg засега това може да стане с приставка, но тя е куца – изисква първо създаване на акаунт, и после евентуално добавяне на OpenID за „красота“… Доколкото аз съм следил, няма наченки за вграждане на читава OpenID-поддръжка в ядрото на Pligg… Ако можехте да сложите влизане с OpenID (и ако ви е нужно, взимане на име, адрес, поща от профила в OpenID URL-а), цена нямаше да имате 😉

  Поздрави иначе! Наистина са много тези сайтове, ужасно много. Може би времето ще регулира това натрупване и повечето ще останат маргинални, а с критична маса ще се задържи един или най-много два такива сайта. Пожелавам да си в екипа на един от тях 😉

 6. що не го вкарате в „ринга на капитал“, горе лентата със сайтове?

  нерегистрирани потребители също би трябвало да могат да гласуват

Leave a Reply