Китка снимки из далечен Таджикистан

Вече от няколко дена съм в България и все още реанимирам. Чувствам се много уморен след огромното напрежение (емоционално и физическо), което преживях. Малко по малко прочитам натрупаните 400 писма, извинявам се за пропуснати крайни срокове, пиша отчети и такива неща. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш при любимите си хора и да прекараш една нощ в прегръдките на приятелката ти. За Таджикистан има какво да се разказва и ще го правя предимно на живо. Сега публикувам малка селекция от снимки, които бегло да отразят впечатленията ми.


По време на лагера се загражда едно определено място и на него се постилат някакви меки неща. Там може да отидеш и да научиш останалите участници на нещо странно. Тук ги уча как да издават странни звуци с уста.


Золотая бочка е руска бира, а до нея е китайската бира (650 милилитра). Китайската е голяма, но не бих казал, че това е бира. Забележете и чашките, в които се предполага, че ще си разлеем бирата.


Елназ е един от преводачите на GNOME на фарси. Счита се за персийка и работи за FarsiWeb. Тук е с моите очила, които се радваха на небивал интерес.


Фарзане е от Иран и беше една от най-активните участнички в събитието. Преводач на GNOME и доста активна в рекламирането на свободния софтуер сред жените.


Елназ и Фарзане от Иран + Хедър (Creative Commons) от Южна Африка. След малко ще се гмурнем в понеделнишкия пазар на Персийската империя.


Всяка сутрин започвахме с някаква игра. Тук играем на нещо подобно на гоненица. Тези игри са изключително полезни, когато ставаш в 6 часа и се иска след малко да започнеш да преподаваш. Сгряват те.


Това е една от вечерните игри. Събират се 6 човека в кръг и си хващат ръцете. Имаш право да хванеш ръце, само на хора, които не стоят до теб. Целта е без да се пускате да се разплетете. Това води до разтапяне на ледовете между участниците 🙂


Снимката им за албума с участниците в събитието.


Лада Рейсинг Клъб или посито на Талат. Тази лада има централно заключване и доста тунинг 😉


Три часа прекарани в тази атмосфера са прекрасни. Хапнахме малко коза и ориз и различни зеленчуци. Убиец на стрес. Гледката е изключително красива.


Возим се на един средновековен лифт, който минава над едно гето. Чувството е че летиш с хеликоптер, като това аз непрекъснато имитирах с уста стрелбата с картечница.


Из целия лагер са разпръснати такива „маси“, върху които може да се разположиш и да хапнеш.


Това е водната електроцентрала Нурек, една от най-големите в света. Снимката е направена от една скала на 400 метра над електроцентралата.


Това е Омар от Афганистан. Тук ни показва традиционен танц, които направо те хипнотизира. Имах усещането, че мога да го гледам с часове.


Омар, който прилича на принцът от Персия.


типичен пейзаж в Таджикистан, много ми напомня за този в Намибия.


Пишка или Пешка 🙂


Пешо спи на летището в Москва. На него му е лесно, защото аз пазя куфарите. Успях да измисля една поза, в която хем съм сложил крака върху чантите, хем съм вързал раниците и хем мога да заспя.


В целия лагер имаше проблем с водата. Явно налягането беше твърде силно, защото постоянно ставаха течове. Тук съвсем ненадейно избухна тръбата за врялата вода. Жертви нямаше.


Малък народ, но с големи питки.


Пиците са като баници. Големи, мазни и тестени.


Спагетите са розови.


Дженифър Лопез е лицето на шоколада Top Super


Тази шапчица наистина пази хладно.


Местните мадами обичат да си събират веждите.


Когато ще има лекция относно две от любимите ми неща – жени и свободен софтуер, винаги съм на първа линия. И не съм сам.

Повече на живо.