Особености на националния маркетинг

Аз не разбирам от реклама. Нямам никакви претенции в тази област. За сметка на това гледам реклама и понякога реагирам на рекламата. В тази публикация съм събрал нещо като колекция от най-шокиращата реклама, произведена в България. Най-шокираща за мен. Колекцията е събирана в рамките на година и половина, като в тази „изложба“ съм показал най-доброто от жанра „пошла реклама“.

Защо реших да ги публикувам сега? По принцип исках да напиша нещо като статия за *bpm, но определено нямам сили за това. Бях се зарекъл, че ще публикувам снимките + коментари когато му дойде времето. Времето дойде. Дойде когато първата реклама, която видях след завръщането ми от Таджикистан беше рекламата до паспортната проверка на летище София. Рекламата представляваше две полу-голи момичета, които рекламираха нощен бар. На входа на България. Добре дошли в страната, където женският задник е мобилизиран да рекламира всичко, от блажна боя, през мебели до мастика.


Бирата Алмус е евтина и гадна. „Алмус е хоби“ е слоган, достоен за мото на банда алкохолици. Все пак за да се спазят всички норми на канона е бодната една жена, която гледа натровено огромно шише.


Какво е помпа тип бибо? Биба/бибо в някои райони е патица. Та това е плаваща помпа. Добре де, тук няма нищо извратено 🙂


Но пък тук има. Това са сувенири, един вид реклама на България. Вие сте германски туристи и посещавате Несебър. Забавлявате се и си тръгвате за Вуртсланд. Какво ще донесете на приятелите си? Как какво – дявол с огромна патка, сластна и надупена мадама, чаша-цица. Класики. Истинските сувенири от България.


Имаш малко магазинче в София. Продаваш обувки. Веднага бодваш мадама, която се търкаля в мисионерската. Защо? Все пак жените, които ще купуват няма да бъдат привлечени от тази реклама. Освен ако не искат да приличат на курви.


Да, това е порно звездата Джена Джеймсън. Градът е Кърджали. Някой е имал за задача да направи реклама на търкалящи се лагери, което да се рекламира от готино момиче. Преглежда мрежата за готини момичета и намира Джена. Поставя в устата на Джена мазен, търкалящ се лагер, който при други обстоятелства тя никога не би лапнала. А лапа тя много. Дали мюсюлманите в Кърджали няма да се чувстват кофти, че преди табелата на града им има порно звезда? Аз бих.


Да, това отново е Джена. Този път на границата между Македония и Косово. Същата снимка, друг продукт. Истински се зарадвах като я видях. Не само в България сме изроди.


Понякога метафорите са опасно нещо. Тази снимка за малко да ми коства живота, защото пресичах магистралата пеша, за да я заснема. Но си струваше.


Забележете илюзията, че мадамата е без гащи. Колко катастрофи е причинила тази реклама?


Ами тази? И двете реклами са снимани на Орлов мост. От едната страна те атакува задника от другата цици. Има и някаква мастика. Устата ми пресъхна.


Отново дете и женска гръд. Амониева селитра, за да ражда земята ни повече. Женска гърда, която пръска амониева селитра в детска уста. Брутално. Според ivgin в този район (Пловдив) вилнее някаква банда рекламисти, които правят подобни неща.


Добре, откраднали са логото на OK супертранс. Ама защо са избочили страховития слоган „Експресно и стилно като цяло“. Ами в частност? Един ден експресно, на следващия грозно? От БОКЛ-5, Мездра са за бой.


Абсолютната класика в жанра. Сталин и Хитлер сред бруталните реклами. Тази реклама улавя духа на поколението. Всички тенденции в едно. Имаме най-модерната (тогава) музика + най-модерната улична храна. Трябва ни само една порно снимка. Имаме много. Да не се заблуждаваме, това е жена, която ни показва вагината си. Вагината е закрита от черен правоъгълник. Гърдите са закрити с пица. Ако се вгледате най-отдолу е написано „срещу детската градина“. Жестоко! Зарибяваме ги от малки. Отново снимано в Кърджали.


Най-готините гърди напоследък. С изрязани зърна, заменени с лимонени резени. Отново ми пресъхна устата, този пък на разположение имам джин от Лондон.


И сегааа, кой е крал от Бар и грил „Happy“? Како кой? Бар и грил „Суми“. Враца, дето гарга на каца.


Опитайте ги. Не, това не е реклама за сладолед. Момичета, опитайте тези гащи.


Тези продават цици. Цици като зарзават. Само за 80 лева.


Кой е виновен за всичко това? Как кой? Ето тези пичове, не се и крият. Ако съдим по рекламата в главите им се въртят само голи женски тела и задници. Искаш реклама със задник? Това са твоите хора.

Твоите хора? Надявам се не.

25 коментара към “Особености на националния маркетинг”

 1. даа
  тъжна и страшна работа с тия реклами човек
  абсолютна порнография
  особено тия с джена джеймсън…
  не че не си я бива, но що за избор?!…
  само с едно не съм съгласен-ломската бира не е гадна.
  от лом съм и знам, че бирАта си е добра. не е НАЙ-добрата само щото съм ломчанин, но не мисля, че е гадна.ша рекламата-да голяма простотия. само кифли катерят по тия билбордове и особено показателно- билборда на влизане в бг…

 2. Едно ми липсва – реклами с щедри девойки: „Запишете сина си в Класическата гимназия“ или: „Бъди мъж – кандидатствай в СУ!“

 3. Такам… много умно …. направо хитро.
  Нека вметна нещо сега – бирата „Алмус“ ако изобщо някога си пил от нея е много качествена, приятна на вкус бира с може би най-много отличия от всички български бири.
  Че рекламата не става – не става. Че е направо смешна – така е. Но не си в позиция да се надсмиваш над неща , с които не си никак запознат.

 4. @Аз – пъл съм я и е водниста. Може и да има някакви високи класове, но явно съм ги пропуснал.

 5. АХахАХха, „Аз“ се е изказал…няма значение…добър подбор на автора, но определено ме шокира рекламата за амониева селитра!

 6. Страхотна колекция! Струвало си е времето на събиране, за съжаление продължават да се срещат такива реклами навсякъде, въпреки че се нормалицират нещата.
  Поздрави за хубав пост 🙂

 7. е тва е пич бъдещето и хипер креатива на рекламистите и дизанерите в бг не че и „сериозната“ реклама не е копи + пейст + корел и колко е свежа брррр изобщо бляблябля но като видим и бюджета на компаниите които рекламират ще се усетиш че нямат стратегия и добре че секса продава щото ако повече от 2 години гледаш все едни и същи гъзове и цици / Пещерска , и джина / ще добиеш резистентност и едва ли ще ти пресъхва устата или както казваше дядо със стари курви нов бърдак не става. Иначе мацките си ги бива дано да могат да готвят перат и чистят щото кат се омотам с рекламираните продукти едва ми е до това :))))) искам да работя за ОГИЛВИ или САЧИ И САЧИ ама те не знаят за мен Наздраве

 8. Има един голям пропуск – по средата на пътя Бургас – Поморие има билборд на който се рекламира оръжие. А именно – една едрогърда руса дама по бански е притиснала към себе си някаква пушка, изплезила е език до земята и страстно лиже пушката. Познайте какъв е манталитета на собственика на рекламиращата фирма…..

 9. Весело е из нашите пътища, май?
  Добте свършена работа! Чесно казано въопще не съм изненадан от тази бруталност по българските рекламни билбордове. Ни българите сме си такива : „…пиене, ядене и некоя сгодна женица“. Не съм ли прав?

 10. оооффф малко преувели4авате с защо да не сложат парно звезда се едно като наближи 12 и не гледаш порно ноо са си седнал да държиш напълно безсмислени речи…кво искаш да сложат една дърта космата бабичка ли или старец дето му стърчат коiми от носа и ушите?

 11. @Teodora – това, какво правя в нас си е моя работа, защото го правя сам и на никого не преча.

  В това да се сложи порнозвезда на огромен билборд има морален и етичен проблем, защото принуждават случайни хора да го гледат. Допълнително снимката е крадена – Джена едвали е получила пари за тази реклама. Съвсем друга тема е до колко добър вкус е избора на порнозвезда и дали самите рекламодатели осъзнават този факт.

 12. Да, добре си ги подбрал, повечето съм ги виждала отблизо и са върха на вулгарността и простащината, но мисля, че трябва да прибавиш една нова към тях http://vbox7.com/play:5332b2b0 .

 13. Kaladan явно не гледа порно, иначе щеше да знае как изглежда Jenna Jameson. Тази кифла от бордовете съвсем очевидно не е снимана в България, което значи, че най-вероятно си е получила парите за снимките 🙂

  Като цяло, СЕКСЪТ ПРОДАВА – това е универсално правило още откакто има реклама. Така е навсякъде по белия свят (изключвам арабските страни и някои диктаторски режими ;)), мръднете малко извън нашата мизерия и ще видите. Разликата е единствено, че там рекламата се прави с малко повече вкус.

 14. Автора определено е импотентен и със сигурност не знае какво е определението на думата „реклама“ :-).
  Но пък аз вече знам, какво бих искал да пия, с каква мадама и как да е облечена 😉

 15. Мдам…

  Принципно е вярно – сексът продава. Нямам нищо против реклами с добре изглеждащи момичета, стига да са стилно направени. Но просташките билбордове адски ми лазят по нервите. Ще ми се най-после да се научат какво е стил, естетика и т.н.

 16. Обяснението е много просто – секса продава. Не знам защо има толкова голямо учудване по въпроса. Всеки е привлечен от това, а да набуташ и продукта до това е направо удър в десятката. 😉

 17. Да, сексът продава, но гадният секс не продава.
  Тва са супер нескопосни реклами. Думи нямам.

 18. Много необосновано мнение за биричката която обожавам.Едно време беше гадна вярно е,но сега няма по-добра бира от нея.А тоя скопен автор да пие там другите скапани бири и да мълчи

 19. Само едно мога да ти кажа за сравнението на бирата Алмус.Като не разбираш от бира не се обаждай мълчи си за да не кажеш пак някоя глупост

 20. Такааа, да се включа и аз. Гледам и се радвам и на поста на автора и на коментарите отдолу и не се въздържах да напиша няколко реда. С риск да стана скучен дотук така и не видях някой специалист по реклама да даде мнение та като такъв нека ви кажа: хората, които са правили тези реклами разбират дотолкова от тази работа колкото и всеки изразил мнението си тук. Простата идея, че секса продава и всяка гола мацка изтипосана на пътя ще доведе до небивал успех на предприемачите е все едно да мислиш, че всяка маймуна яде само банани 🙂 Поредно доказателство за простотията и некадърността в българската рекламна индустрия е новия клип с Устата , който се върти напоследък по телевизиите и най-вече слогана “ …с близането идва апетита“ Мога да продължа с още доста примери и дълги и скучни обяснения за това как се правят нещата, но ще спра до тук. Още веднъж поздрави за начинанието на автора.

Leave a Reply