Български Хелзинкски Комитет с ново лице в интернет

Преди около 3 месеца се заканих, че Български Хелзинкски Комитет ще имат хубав сайт, какъвто заслужават. Това вече е факт. Отне ни доста повече време от очакваното, защото се оказа, че трябва да мигрираме огромно съдържание (около 2000 html файла) в системата за управление на съдържанието. Ивгин направи чудесен дизайн, който имаше над 10-тина модификации и доизпипвания, но всичко е добре, когато завършва добре.

Интересното е че разработката беше извършена почти изцяло чрез свободен софтуер. Засега не може да направим дизайна чрез свободен софтуер и това се дължи не толкова не недоразвитостта на GIMP, колкото на липсата на познания при работата с него. Дизайнерите, с които работим са твърде заети хора, които вече са си създали навици при работата с Adobe Photoshop и е трудно да бъдат мигрирани към свободен софтуер. От друга страна писането на кода и програмирането на системата за управление на съдържание беше извършено под Ubuntu/Gnome и не срещнахме някакви сериозни проблеми. В интерес на истината Атанас (разработчикът) не хареса нито Bluefish, нито Screem, а се закотви на GEdit. Явно промените в gedit 2.10 наистина позволяват на разработчиците да го ползват активно за писане на php скриптове.

Единственото, което не ми харесва, е че все още не пишем код, който да е съвместим с уеб стандартите. То са едни спейсъри, то е едно чудо. CSS е в постоянна употреба, но все още не може да избягаме от таблиците и спейсърите. Има какво да се работи по това.

Интересното е че сайтът не е напълно тестван под IE и все още има мънички проблеми с този браузър. Основните ни проблеми са преливките и прозрачностите, за които използваме PNG. Но това наистина е друга тема. Ако преди 5 години някой ми беше казал, че ще разработвам сайтове предимно за Firefox (един от наследниците на Netscape) сигурно щях да му се изсмея.